Lux aristocratic pe Valea Loarei (1)

0
SIMFONIE BAROCA

O vizita la Rochecotte este o incursiune in stilul elegant al barocului de secol XVIII, adorat de nobilimea franceza. Castelul se afla aproape de Langeais si se inalta pe un deal terasat, inconjurat de o padure imensa, de unde aveti poate cea mai frumoasa priveliste a Vaii Loarei.

Domeniul a apartinut fermecatoarei Dorothee de Courlande, ducesa de Dino, care a îmblanzit austeritatea initiala a arhitecturii si interioarele prin tuse de finete: terase suprapuse in stil italian, colectii si mobilier de arta, semineuri din faianta si portelanuri din China. Incaperile, care au vazut baluri stralucitoare si l-au primit pe Honore de Balzac, sunt acum deschise oaspetilor.

(Foto: Château de Rochecotte)

Salonul Talleyrand va intampina cu o superba risipa de detalii artistice, de la pereti lambrisati si îmbracati in matasuri pana la picturi alegorice pe tavan. Delectati-va cu un coniac sau cu un vin de Chinon, Montlouis ori Bourgueil in biblioteca Napoleon III, decorata cu o sculptura din bronz aurit. Pentru rezervari: chateau-de-rochecotte.fr; cazare 7 nopti in camera Prestige, 1.589 Euro.

TABIETURI NOBILIARE

Reignac lanseaza oaspetilor o invitatie rara: de a trai in stilul rafinat si relaxat al aristocratiei franceze din secolul al XVIII-lea. Puteti sa ascultati opera in sala de muzica de langa capela, sa serviti un pahar de vin in living, sa va destindeti in biblioteca si sa cinati in salonul fastuos Aymard de Chouppes sau, in zilele frumoase, la umbra copacilor seculari din parc. Castelul de langa Loches a fost resedinta lui Aymard de Chouppes, prieten din copilarie al lui Ludovic al XIII-lea si al marchizului de Lafayette.

(Foto: Château de Reignac)

In urma unei restaurari interioare complete, cele 12 camere si-au recapatat opulenta de altadata. Toate incaperile istorice sunt deschise vizitatorilor, ceea ce inseamna ca veti face o calatorie in timp si prin etape arhitecturale, intrucat Reignac ilustreaza mai multe perioade: cele doua turnuri dateaza din secolul al XV-lea, cand acesta era un castel fortificat, in timp ce capela, parcul, dependintele si corpul estic sunt in stilul secolului al XVIII-lea. In sfarsit, in secolul al XIX-lea a fost renovat in stil neogotic. Dupa ce aflati toate secretele castelului, descoperiti noi perspective ale Vaii Loarei: din balon, din elicopter sau printr-o croaziera pe rau. Pentru rezervari: lechateaudereignac.com; cazare 7 nopti in Junior Suite, 1.750 Euro.

TRUFE PENTRU OASPETI

Adevaratul lux este autenticitatea, crede Stephanie Mollard, managerul castelului Marçay din Chinon. Castelul din secolul al XV-lea are un restaurant celebru, un bucatar cu stele Michelin si 33 de camere decorate cu mobilier de epoca. Marçay a ales calea autenticitatii, iar Stephanie Mollard, care a crescut aici, a readus la viata locul cu ajutorul artizanilor si al traditiilor locale.

(Foto: Château de Marçay)

In acest superb castel-hotel, Christophe Canati, maestrul bucatar, are propria lui gradina de legume, cele 15 hectare ale domeniului sunt acoperite cu vii si stejari la umbra carora cresc trufe, iar viticultorul Pascal Avril a creat un spumant, Rose de Marçay, ce se gaseste doar la castel. Locul este indragit si vizitat adesea de Laetitia Casta. Pentru rezervari: chateaudemarcay.com; cazare 7 nopti in camera Standard, 1.400 Euro.

Articolul a aparut in editia Harper’s BAZAAR Romania martie – aprilie 2012.

Text: Adina Branciulescu

Toate drepturile rezervate.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here