Madonna, Jean Paul Gaultier și sutienul conic care a intrat în cultura pop

0
Madonna, turneul Blond Ambition, 1990

Madonna este cu siguranță cea mai faimoasă persoană care a purtat corsetul cu sutien conic, creație semnată de Jean Paul Gaultier, artista alegând să îl poarte și să îl prezinte întregii lumi în timpul concertului din Chiba, Japonia, din cadrul turneului mondial Blond Ambition din 1990. Dar designerul Jean Paul Gaultier a dezvăluit că, deși Madonna este asociată cu sutienul conic, acesta nu a fost creat inițial pentru artistă (versiunea incipientă a creației apărând într-o colecție Gaultier din 1987). Cu toate acestea, endorsement-ul Madonnei a avut o contribuție de necontestat în popularizarea creației, sutienul conic întrând odată cu ea în cultura populară.

Gaultier nu este primul designer care a văzut potențialul subversiv de a transforma această piesă de lenjerie în piesă de purtat peste îmbrăcăminte. Vivienne Westwood, designerul care a contribuit la popularizarea punk-ului britanic prin buticul ei de haine din Londra, a aplicat o bustieră din mătase roz peste o bluză în colecția toamnă-iarnă 1982 – Nostalgia of Mud. După câțiva ani, crinolinele aveau să devină semnătura lui John Galliano la casa Dior. Dar puțini au abordat corsetul așa cum a făcut-o Gaultier. Mulți au declarat că eliberarea sexuală, născută în anii ’60, a culminat odată cu costumele de scenă create de Gaultier pentru turneul Madonnei, Blond Ambition din 1990.

Un alt moment din cariera lui Jean Paul Gaultier, care a intrat în cultura pop, este colaborarea cu filmul The Fifth Element, în regia lui Luc Besson, pentru care a creat costume memorabile și greu de copiat pentru actori precum Bruce Willis sau Milla Jovovich.

Citește și: Strike a pose: cele mai bune filme și documentare despre scena vogue

Foto: Getty Images

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here