Maraton de filme românești în această toamnă: Monștri., Arest, MO, La Gomera

0

Monștri., premieră 27 septembrie

Monștri., în regia lui Marius Olteanu, singurul lungmetraj românesc în competiție la Berlinale anul acesta, intră din 27 septembrie în cinematografele din țară. Comparat la premiera sa de la Berlinale cu filmele de început ale lui Jim Jarmusch și având sensibilitatea crudă a lui Maurice Pialat, Monștri. prezintă povestea dintre Arthur şi Dana, doi tineri căsătoriţi de mai bine de zece ani. Doi oameni pe care societatea, familia, prietenii par să îi iubească atunci când sunt împreună, dar pe care îi dispreţuiesc separat. Din cauza nevoilor, a convingerilor, a opţiunilor de viaţă, a monştrilor interiori. După o noapte petrecută cu necunoscuţi, în mai puţin de 24 de ore, Arthur şi Dana trebuie să decidă dacă a renunţa la celălalt nu este cumva cea mai mare dovadă de iubire. Din distribuție fac parte Judith State, dansatoare profesionistă și coregraf, aflată la al doilea său rol în cinema, după Sieranevada (r. Cristi Puiu, 2016) Cristian Popa, Alexandru Potocean, Șerban Pavlu, Dorina Lazăr. 

La Gomera, rulează în cinematografe

La Gomera, filmul anului, selecționat la Festival de Cannes 2019 și în același timp propunerea României pentru nominalizare la Oscar 2020 este cel mai recent titlu semnat de regizorul Corneliu Porumboiu. Cristi (Vlad Ivanov), un polițist român corupt implicat într-o afacere de 30 de milioane de euro cu mafia, ajunge în insula La Gomera, în Spania, pentru a învăța „El Silbo”, un limbaj fluierat folosit de localnici. Limbajul codat îl va ajuta să-l elibereze pe Zsolt, un traficant aflat în arest în București, și singurul din bandă care știe unde sunt ascunși banii. Din distribuție mai fac parte Catrinel Marlon (Gilda), partenera lui Zsolt, Rodica Lazăr (procuroarea pe urmele lui Cristi) și Istvan Teglas (recepționerul de motel). 

MO, premieră 4 octombrie 

După ce au strălucit pe covorul roșu la Festivalul Internațional de Film de la Sarajevo, unde MO a fost prezentat în Competiția Oficială, actrița Dana Rogoz și regizorul Radu Dragomir își vor prezenta și în țară, începând cu 4 octombrie, filmul lor provocator care aduce din nou în atenția publică fenomenul #metoo.

Mo (Dana Rogoz) şi prietena ei sunt prinse copiind de către cel mai sever profesor din facultate (Răzvan Vasilescu). După ce îl roagă să mai dea o data examenul, profesorul le invită la el acasă. Aici, cele două studente vor fi supuse unui examen neaşteptat. Totul pare o glumă, până când Mo îşi pierde controlul.

Avanpremiera MO are loc pe 30 septembrie, la cinema Elvire Popesco. Filmul mai poate fi văzut și vineri, 20 septembrie, la cinema Elvire Popesco, de la 21.15, în cadrul Noaptea Albă a Filmului Românesc, ediția a zecea. Bilete aici.

Citește și Mentor Ideo Ideis: Dana Rogoz, despre teama de a nu dezamăgi și dreptul de a greși

Arest, de vineri, 20 septembrie, în cinematografe

Arest, cel de-al doilea lungmetraj regizat de Andrei Cohn, este povestea arhitectului (Alexandru Papadopol) închis în aceeași celulă cu un colaborator al Securității (Iulian Postelnicu). Filmul fost distins la ediția de anul acesta a Festivalului Internațional de Film Transilvania – TIFF cu Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secțiunea Lungmetraj.

Filmul va putea fi văzut vineri, pe 20 septembrie, de la 18.30, la cinema Elvire Popesco din București, în cadrul Nopții Albe a Filmului Românesc. Bilete aici.

Foto: PR

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here