Măseaua de minte – când se scoate, care sunt complicațiile și cât costă extracția?

0
masea de minte

Măselele de minte pot crea mari confuzii. Care este rolul lor, de exemplu, și de ce nu ies odată cu toți ceilalți dinți? Adevărul este că aceste măsele de minte pot fi considerate „relicve evolutive”, întrucât erau extrem de folositoare strămoșilor noștri îndepărtați (primilor oameni), care mâncau alimente crude și tari. Pe măsură ce acești oameni își pierdeau dinții, cele care le rămâneau erau măselele de minte.

În zilele noastre, datorită progreselor în igiena orală și dietelor bazate pe alimente preparate, măselele de minte nu mai sunt atât de necesare. De fapt, se poate spune că unii au probleme din cauza lor. De ce? Pentru că, în general, un om are un total de 28 de dinți, plus măselele de minte. Așadar, în total sunt 32 de dinți care nu au spațiu suficient pentru a se dezvolta sănătos în interiorul cavității bucale.

Molarii de minte încep să crească între 17 și 25 de ani. Însă, există oameni care se confruntă cu erupția acestor măsele și la vârste de peste 30 de ani. Cert este că nimeni nu are mai mult de patru molari de minte. Există oameni care au patru măsele de minte, trei, două sau niciuna.  

Ca urmare a dezvoltării omului și a alimentației sale, maxilarele s-au micșorat, iar din lipsa spațiului, măselele de minte nu mai ies. Însă, ele rămân incluse și pot fi observate radiologic.

Extracția măselelor de minte este un subiect controversat. Mulți stomatologi recomandă scoaterea lor, întrucât sunt predispuse mult mai ușor la cariere. Însă, motivele sunt numeroase. Iată mai multe detalii despre acestea!

Când se scoate molarul de minte?

Din păcate, există cazuri când extracția molarilor de minte este mai mult decât necesară. Acestea includ:

Infectarea gingiei care înconjoară măseaua de minte. Această infecție poate apărea din cauza resturilor care se acumulează între gingie și dinte. Pentru ca situația să nu se agraveze, stomatologul optează pentru extracție.

Caria: Din cauza faptului că molarii de minte sunt greu de tratat (poziția fiind principalul motiv), se recomandă extracția dintelui. În caz contrar, există riscul ca și dinții apropiați să fie afectați de carie.

Boli paradontale: Pentru că dinților învecinați să nu li se transmit boli paradontale, scoaterea măselei de minte (care este bolnavă) este cea mai bună soluție.

Motive ortodontice: Se optează pentru extracție când molarul de minte împiedică buna desfășurare a tratamentului ortodontic.

Nu apare pe arcadă: Când rămâne inclusă în os și nu reușește să penetreze gingia, o intervenție de chirurgie dentară este mai mult decât necesară.

De asemenea, scoaterea preventivă a molarului de minte este un alt subiect tabu pentru mulți. Doar medicul dentist poate decide dacă este cazul unei extracții, luând în calcul dacă măseaua este afectată de carie (și nu poate fi tratată din cauza poziției), ori dacă a rămas încarcerată în gingii, iar țesutul din jur s-a inflamat.

Care pot fi complicațiile care pot apărea?

Din cauza faptului că în spațiul dintre gingie și molar se adună resturi alimentare și placă, cariile se dezvoltă foarte repede. Poziția molarilor de minte nu permite tratarea acestora, iar de cele mai multe ori cariile afectează și dinții alăturați.

Când aceste carii nu sunt tratate, apar dureri insuportabile la nivelul mandibulei, dar și dificultăți la mestecat. De asemenea, pot exista cazuri când pacientul simte că nervul din zona afectată zvâcnește.

În plus, pot apărea boli gingivale, din cauza molarilor de minte bolnavi. În astfel de situații, infecțiile grave pot provoca chiar şi încleştarea gurii (gingivita purulentă), ori chisturi.

Cât costă să scoți o măsea de minte?

Procedura de extracție a măselei de minte se numește germectomie. Prețurile pentru aceasta, în clinicile stomatologice din țară, variază în funcție de cât de complicată este situația medicală.

Mai exact, dacă dintele nu este inclus în osul alveolar, iar rădăcina lui nu este apropiată de un element anatomic important, se poate spune că este o procedură simplă. În astfel de situații, prețul este între 200 și 450 lei, iar procedura poate fi realizată în orice clinică stomatologică.

Dacă procedura este una mai complicată, din cauza faptului că molari sunt incluși în totalitate în osul alveolar, cu rădăcinile întortochiate, este necesar să intervină un medic specializat în chirurgie oro-maxilo-facială.  Prețul manoperei va fi mai ridicat, între 450 şi 650 lei.

În cazul în care ai nevoie de o sumă de bani, pentru o intervenție stomatologică de tipul extracției molarului de minte, cea mai bună soluție este să faci un împrumut urgent online. Ce înseamnă mai exact? Acest credit este conceput special pentru situațiile când ești pus în fața unei cheltuieli neprevăzute, dar nu vrei să apelezi la prieteni, ori părinți. În plus, nu trebuie să aștepți la niciun ghișeu și nici nu trebuie să dai explicații în legătură cu ceea ce vei face cu banii. Pur și simplu completezi online un formular cu datele tale de contact, iar banii îți sunt virați în cont, în cel mai scurt timp.

De asemenea, intervalul de timp în care poți rambursa banii este între 7 și 30 de zile. Așadar, acest împrumut urgent este exact ceea ce îți trebuie pentru a rezolva problemele care te iau pe nepregătite.

De cele mai multe ori, măseaua de minte este o bătaie de cap, din mai multe motive.

Pe lângă faptul că își face simțită prezența prin dureri persistente, ea poate afecta și măselele alăturate, din lipsa spațiului. Ori, și mai rău, poate rămâne încarcerată în gingii, iar țesuturile din jur se inflamează. În astfel de cazuri, extracția este soluția.

Dacă te confrunți cu astfel de probleme, ideal ideal este să apelezi la un medic stomatolog, pentru a evita o eventuală problemă gravă.

 

 

Sursa: Digital WorkForce
Sursa foto: pixabay

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here