Mihai Dan Zarug: “Eu nu #rezist. Eu #schimb”

0
Mihai Dan Zarug articol opinie

Am auzit foarte multa lume scandalizata ca politicienii de la putere nu au bun simt si ca nu isi recunosc greseala si ca nu au coloana vertebrala sa retraga guvernul. Am auzit si facut eu insumi scenarii apocaliptice care l-ar fi facut pe Machiavelli sa roseasca la auzul perversitatii de care ii suspectam. Realitatea si mai trista este ca politicienii nu stiu cum sa reactioneze. Pentru ca ce au facut ei acum, au facut si alta data. Si noi le-am permis. Noi am permis sa se intample ceea ce s-a intamplat.

Dar #neamtrezit

Si nu e doar un slogan ca cele pe care le vedem lipite pe stalpii de curent in sate fara canalizare, care spun „Partidul x pentru o Romanie curata!”.

Noi chiar ne-am trezit. Si noi nu ne mai putem face ca nu vedem ce se intampla. Romania trezita in aceste zile este o Romanie educata, specializata, o Romanie capabila de schimbare pe bune si pe care clasa politica nu mai are cum sa o ignore. Eu sper ca asta sa se inteleaga cat mai repede si cat mai profund.

Si parintii nostri au dreptate, am fost si suntem niste rasfatati. Generatia noastra nu s-a exprimat politic, pe noi nu ne-a interesat realmente viata politica pentru ca mustaciosul ochelarist cu sacoul lui de mos nu ni se adresa, pentru ca nu ne reprezenta, pentru ca nu vorbea pe limba noastra.

Noi le-am delegat parintilor si bunicilor nostri in mod tacit, prin neimplicare, responsabilitatea de a alege pentru noi si ei, carora le lipsea exercitiul democratic, pentru ca in marea lor majoritate au crescut si s-au maturizat, inclusiv emotional, in vremurile comunismului, au ales confom pattern-ului lor. Nu stiu voua, dar mie nu-mi vine sa ii condamn pe ai mei. Nu le-am facut munca usoara.

Fac maine 36 de ani si anul trecut a fost prima data cand am votat constient si responsabil, stiind exact ce fac si de ce. Restul de 18 ani raman dormiti.

Va multumesc, dragi parinti si bunici ca ati dus pe umerii vostri sarcina de a ne asigura viitorul, dar acum suntem mari, #neamtrezit si vrem sa o preluam noi.

Eu nu sunt Gavroche. Nu-mi propusesem sa fac revolutie in strada si nici militantism digital. As fi preferat sa fac revolutie pe catwalk si sa imi vad linistit de existenta mea egoista.

Venisem in Bucuresti sa-mi vad prietenii si sa serbez inceputul Anului Nou Chinezesc. Anul cocosului de foc, al schimbarii in bine si al inceputurilor noi, si exact asta fac in continuare.

Eu nu rezist, eu schimb. Schimbarea la fata a Romaniei incepe prin noi, prin mine, prin a-i face pe cei de la putere si pe toti ceilalti din clasa politica sa inteleaga ca noi nu mai acceptam realitatea lor trista, ca noi nu vom ceda, ca rezistenta din piata este numai inceputul si acolo merg toate gandurile si energiile mele din ultimele zile [le-am pierdut sirul] si acolo vor fi pana cand voi sti ca am schimbat ceva in destinul nostru.

Text: Mihai Dan Zarug Foto: Alex Galmeanu (imagine aparuta in numarul de martie-aprilie 2015 al revistei Harper’s BAZAAR Romania)

Designerul Mihai Dan Zarug a pus in 2009 bazele primului sau proiect dedicat barbatilor: t w e n t y (2) t o o. Atragand insa si o clientela feminina, Mihai a decis ulterior sa lanseze brandul Z A R U G * cu scopul de a celebra femeia contemporana.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here