Minimalismul cosmetic: skip-care

0
Minimalismul cosmetic skip-care

Dați vina pe fenomenul Marie Kondo, dar, dacă nu ați apucat încă să vă ordonați garderoba sau rafturile de cărți, cabinetul cu cosmetice nu poate să sufere amânare. Din Coreea, țara de unde vin cele mai importante trenduri de îngrijire a pielii, cel mai nou curent constă în simplificarea întregului ritual prin folosirea unor produse cu mai multe proprietăți.

„Skip-care″ se referă la utilizarea în rutina zilnică a maximum trei sau patru produse ce vin în întâmpinarea tuturor nevoilor pielii, explică Adelina Vasilescu, medic dermatolog la clinica Avra Aesthetic Institute. O tendință firească, adaugă aceasta, ca o contrareacție la metodele de îngrijire ce includeau șapte sau chiar zece pași, cu produse diferite. „Este, aș spune eu, o revenire la normalitate, deoarece majoritatea persoanelor nu dispun de timpul necesar aplicării corecte a unui număr mare de produse. O astfel de rutină poate ajunge să fie destul de costisitoare și riscă să nu poată fi menținută pe termen lung. Nu în ultimul rând, aplicarea mai multor produse cu ingrediente diferite poate fi chiar dăunătoare unui ten sensibil sau cu afecțiuni ca acneea, rozaceea, dermatită atopică ș.a.”

Back to basics

Reducerea numărului de produse nu înseamnă și renunțarea la ingredientele care vă fac bine. Dimpotrivă, acum este momentul să identificați de care aveți nevoie cu adevărat și să fiți riguroase cu acest sistem. Trendul nu este foarte diferit de recomandările clasice pe care le fac medicii dermatologi. Pentru a simplifica ritualul de îngrijire, specialiștii propun păstrarea câtorva pași esențiali:

1. Curățarea tenului dimineața și seara, preferabil cu un gel-spumă. Acesta poate fi hipoalergenic, fără parfum, pentru o piele sensibilă, sau poate conține ingrediente active ca acidul salicilic pentru reglarea secreției de sebum la tenul acneic ori acid glicolic sau lactic pentru o exfoliere blândă. „Majoritatea persoanelor nu au nevoie de o exfoliere agresivă a tenului cu diverse dispozitive sau scrub-uri; exfolierea delicată, obținută prin folosirea zilnică a unor acizi derivați din fructe, este mult mai benefică pe termen lung”, precizează medicul Adelina Vasilescu. În același timp, dacă folosiți un produs de curățare potrivit, puteți uita de toner, pentru că tenul nu va mai necesita nici reglarea pH-ului, nici îndepărtarea urmelor de impurități rămase după demachiere.

2. Aplicarea unui produs cu ingrediente active în funcție de problemele tenului (seara este momentul ideal pentru majoritatea). „Apelați la retinol sau antioxidanți pentru un efect de antiîmbătrânire, vitamina C sau alte substanțe cu efect de albire, pentru melasmă ori pete pigmentare, peroxid de benzoyl pentru acnee, acid azelaic pentru acnee sau rozacee ș.a.”, recomandă medicul de la Avra Aesthetic Institute. Pentru a ști exact ce vi se potrivește, consultați un specialist care va efectua o evaluare atentă a pielii.

3. Tot seara, aplicarea unei creme hidratante cu ingrediente precum glicerină, acid hialuronic, peptide, ceramide, pentru menținerea integrității barierei cutanate și pentru a limita deshidratarea pielii.

4. Dimineața, crema cu factor ridicat de protecție solară (SPF 30-50) poate înlocui crema hidratantă, iar BB cream-ul cu SPF de minimum 30 poate ține loc de fond de ten și cremă hidratantă la un loc.

Întoarcerea la minimalism în cosmetică însemnă și apariția mai multor produse hibrid sau importarea lor rapidă din Coreea. Așteptați-vă la tot mai multe serumuri sub forma unor geluri, la tonere pline de antioxidanți, care funcționează și ca serumuri, la primere aflate la granița cu produsele hidratante, la măști de noapte care pot fi utilizate în locul cremelor obișnuite, și lista poate continua. Dar oare suntem pregătite să renunțăm la produse specifice precum boosterele, pre-serumurile, concentratele sau alte variante pe care, până acum, le așterneam în straturi pentru a obține o piele fără cusur? Indiferent dacă vă aflați în tabăra minimaliștilor sau, dimpotrivă, iubiți să îmbrăcați tenul în cât mai multe învelișuri binefăcătoare, e bine de știut că rețeta simplității e mai la îndemână ca oricând.

Produse esențiale pentru skip-care, un ritual beauty simplificat:

Spumă de curățare Advanced Night Repair Micro Cleansing, Estée Lauder, 177 Lei; Esență-loțiune Platinum Rare Cellular Life-Lotion, La Prairie, 2.792 Lei; Cremă de zi Essential Energy SPF 20, Shiseido, 345 Lei (Douglas); Mască Magic Transformask, Erborian, preț la cerere (Sephora); CC Cream SPF 50, Chanel, 329 Lei; Perfecting Primer Serum Skintune, Farsali, 216 Lei (Sephora)

Articol apărut în numărul de martie al revistei Harper’s BAZAAR România.

Citiți și: “Corp perfect – 8 produse care vă desăvârșesc ritualul de îngrijire”!

Foto: Imaxtree, prin amabilitatea distribuitorilor, Colaj: Tudor Șmalenic

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here