Minunatele podoabe Zurzur ale The Awesome Project

0

The Awesome Project este un proiect experimental inceput de ilustratoarea Madalina Andronic si designerul Claudiu Stefan. Un proiect in care portelanul este decorat cu motive romanesti si devine obiect pretios de design interior ce elogiaza simpla capita de fan, frumusetea florilor, importanta obiceiului de a te aduna la masa impreuna cu familia. Mai tarziu au aparut bijuteriile care s-au reunit sub colectia Zurzur, cuvantul popular pentru podoaba.

Harper’s BAZAAR: Cum a pornit povestea Zurzur?

Zurzur: Unindu-ne fortele pentru The Awesome Project, ne-am dorit foarte tare sa realizam piese unice din portelan, create si decorate manual cap-coada. Stiam foarte clar ca vom face obiecte frumoase pentru spatii de locuit sau de expozitie, insa nu incoltise inca ideea unor piese purtabile.
ZURZUR s-a nascut spontan, avand ca punct de plecarea fascinatia amandurora pentru folclorul romanesc, fiind un raspuns intim, personal si subiectiv la extravaganta si universalitatea conceptuala a bijuteriei moderne. The Awesome Project priveste accesoriul ca pe o marca vizuala a locului de unde provine, asadar “ZURZUR” inseamna podoabe purtabile care vorbesc despre simplitatea traditiilor si a artei populare romanesti, valori demne de a fi putate si impartasite, frumuseti care vorbesc despre noi.

“ZURZUR” < s. m. (Pop.) podoaba> = bijuterii/accesorii din portelan, a caror forma simpla si moderna este impodobita cu motive populare romanesti, reinterpretate si traduse in limbaj grafic contemporan. Colectia a fost lansata in cadrul targului de bijuterie contemporana Autor (editia a 7-a), unde a fost primita cu entuziasm si interes.

H.B.: Am vazut ca faci si ilustratii/jucarii foarte frumoase, a pornit de la ele cumva?
Z: Punctul de plecare al The Awesome Project nu au fost neaparat proiectele personale ale amandurora, cat placerile ascunse nemanifestate inca in ilustratiile/jucariile de care ne ocupam in mod normal. Totusi, atat partea grafica, ilustrativa, cu influente folclorice, regasita in ilustratii, cat si interesul pentru rezolvarile tridimensionale ale jucariilor se pot recunoaste in piesele din portelan pe care le cream. Cumva se simte mana acelorasi persoane, insa rezultatul este unul complet diferit. Asta ne-am si dorit de altfel – un alt tip de suport, un alt fel de material, o magie din care sa rezulte o cu totul alta atmosfera.

H.B.: Care este tehnica voastra preferata?
Z: Faptul ca amandoi avem atat proiectele noastre personale, dezvoltate de-a lungul anilor (ilustratie/papercraft), cat si posibilitatea de a lucra impreuna, formand acest duo creativ, ne da sansa de a folosi o multitudine de tehnici, atat bidimensionale, cat si tridimensionale, transformand tot procesul de creatie intr-o continua placere si noutate. In ceea ce priveste portelanul, folosim o tehnica clasica – obiectele sunt fie modelate, fie turnate, arse intai pentru a deveni mai rezistente, finisate si decorate cu pigmenti ceramici, apoi glazurate si arse a doua oara la o temperatura inalta intr-un cuptor ceramic. Este un proces laborios, insa rezultatele sunt minunate si, spre deosebire de alte tehnici, mult mai durabile in timp.

H.B.: Care sunt artistii vostri preferati?
Z: Sunt multi artisti care ne plac, unii mai cunoscuti, altii mai tineri, insa printre ei ii mentionam pe: Maxim Velčovský, Goldenink Collective, Samantha Robinson, Heather Knight.

H.B.: Ce va inspira?
Z: In mod evident principala noastra sursa de inspiratie este folclorul romanesc. Toate obiectele isi gasesc radacini in cultura si traditiile romanesti, atat din punct de vedere formal, cat si in ceea ce priveste partea grafica. Ne propunem sa continuam in aceeasi idee, incercand sa revitaliazm spiritul national si sa atragem atentia celor interesati asupra frumusetilor autohtone ce pot servi oricand ca sursa sincera de inspiratie si design.

Iar in rest, ce visam, aia pictam. Avem un program „indestulat” si incercam sa ne luam elan si combustibil din toate lucrurile marunte – din faptul ca ne iubim, ca lucram impreuna, ca ne place sa calatorim si sa ne ramana cate-un colt din locurile vizitate undeva in minte. Uneori se nasc idei si din necesitate, dintr-un „ce-ar fi daca…” sau dintr-o dorinta de a avea ceva asa cum vrem noi, pentru un moment anume.

H.B.: Care a fost cea mai surprinzatoare reactie la colectia voastra?
Z: Au fost destule – nesperat de multe comenzi din SUA, Australia si Noua Zeelanda, un posibil proiect cu un client destul de mare axat pe curentul acesta de revitalizare/redescoperire/remodernizare a spiritului romanesc traditional. Cel  mai amuzant este faptul ca mai toata lumea vrea sa bea din inele, lucru care ne bucura pana la urma, e tot in spiritul flexibil si  multifunctional romanesc. In general, reactiile au fost foarte incurajatoare si noi ne bucuram de fiecare data cand vedem oameni zambitori si hotarati.

H.B.: Ce alte forme de portelan purtabil planuiti?
Z: Pentru sfarsitul acestui an vom continua colectia ZURZUR cu o a doua parte, imbunatatita si rafinata, aducand piese si forme noi, totodata perfectionandu-le pe cele deja existente – speram sa lansam a doua parte a colectiei tot in cadrul Targului de Bijuterie Contemporana Autor, editia a 8-a. Pentru anul viitor pregatim o colectie care va avea la baza un concept diferit, pastrand amprenta romaneasca, insa trecand intr-o cu totul alta zona din punct de vedere stilistic si formal.

 

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here