Mirela Bucovicean, despre petreceri si rolul de gazda chic

0
27

(Fotografie de Oltin Dogaru. Makeup: Adina Vlad; hairstyle: Diana Mogos/HAZE Haircutters)

PETRECEREA PERFECTA ACASA ESTE… Cu prietenii apropiati. Nu ne trebuie un motiv anume, ci folosim pretextul gatitului impreuna pentru a petrece un alt fel de timp. De curand, am initiat „late lunch pentru Fetele de pe Dunare” – am cateva prietene din Galati si Braila, iar invitatia e doar pentru cei afiliati Dunarii intr-un fel sau altul. De obicei, petrecerea incepe pe la pranz si se termina dupa miezul noptii.

CUM DECOREZI MASA? Ador amestecul de cristal si tacamuri vechi argintate, totul pe stergare traditionale romanesti. Masa in sine este o bijuterie de pe la 1920, sculptata in stil englezesc si furniruita cu radacina de nuc.

CUM FACI CA TOTUL SA ARATE CHIC? Chic-ul sta intr-o prezentare „altfel” si classy. De aceea, pentru condimente folosesc recipiente din cristal, miniaturale si desperecheate. Tacamurile pentru desert sunt si ele din argint, portelan, alama ori sidef, adunate din targurile de antichitati. Caut de ceva vreme sfesnice din cristal in stil art déco pentru a completa aranjamentul.

FLORILE ALESE: Prefer buchetele simple de flori albe – lalele, trandafiri, lisianthus –, toate taiate scurt, pentru ca nu vrei sa te joci de-a v-ati ascunselea cu interlocutorul aflat in fata ta.

CE PORTI? Tocuri, obligatoriu. Nu-mi place sa gatesc decat pe tocuri, avand alaturi un pahar de vin rosu sec care are macar 13,5% alcool (un pont primit de la italieni). Restul tinutei este casual, cu un strop de pretiozitate. Adesea o accesorizez cu bijuterii vintage, doar asa, ca sa ma rasfat.

RETETA CU CEL MAI MARE SUCCES: Consommé à la moelle (supa de maduva), un fel de mancare foarte rafinat, adoptat din bucataria frantuzeasca si iubit de amatorii de gourmet.

DESERTUL PREFERAT: Mango stropit cu fructul pasiunii. M-a invatat sa-l fac unul dintre cei mai talentati iubitori de gastronomie pe care-i cunosc. Am promis sa nu dau reteta completa niciodata.

CE GRESELI FRECVENTE INCERCI SA EVITI? Urasc farfuriile pe care s-a montat neglijent si au ramas murdare de mancare pe margine. De asemenea, aveti un pic de respect pentru vinul rosu! Lasati-l sa respire intr-un decantor si serviti-l la temperatura optima, care, apropo, nu e cea a camerei, daca in casa sunt 24 grade Celsius.

MELODIA CARE TE SCOATE PE RINGUL DE DANS: Oldies but goldies, de cele mai multe ori.

EXTRAVAGANTA NECESARA: Un party acasa este pretextul perfect pentru a va putea bucura de grasimi. Cat mai multe grasimi!

ULTIMA DEPENDENTA CULINARA: Crostini cu brie, chutney de ceapa rosie si reductie de otet balsamic. Un aperitiv cald cu arome puternice, perfect pentru a potoli foamea invitatilor pana sunt gata celelalte feluri. Recomandare: preparati in casa chutney-ul si reductia de balsamic. 

MUST-HAVE pentru o petrecere reusita

Foie gras „Vesnica mea obsesie culinara.”
Vin rosu „E ca un strop de parfum bun necesar oricarei tinute.”
Pahare Silhouette „Au o forma care-ti ofera o experienta multisenzoriala completa.”
Esenta de camera „Iasomie alba, intotdeauna.”
Lalele „Prefer buchetele simple de flori albe.”
Vaza Lalique „Ador creatiile Lalique, adevarate bijuterii de cristal” 

SFATURI PENTRU GAZDE

• Regula de baza: fiti inventive! Este la moda sa va simtiti bine in propria piele. Asa ca nu uitati ca petrecerea este si pentru voi – relax and enjoy.

• Fiti gata cu aperitivele si cu aranjarea mesei pina la ora invitatiei.

• Un „ajutor de chef” va va permite sa va bucurati mai mult de compania prietenilor si sa va ocupati mai putin de schimbarea veselei si umplerea paharelor.

• Prezentati invitatii care nu se cunosc intre ei cu citeva informatii caracteristice: cine e fiecare, cu ce se ocupa etc. Nu uitati sa incurajati conversatia intre ei prin subiectele pe care le au in comun.

• Trimiteti oaspetilor un „thank you note” dupa party. 

Articolul a aparut  in editia Harper’s BAZAAR Romania mai – iunie 2013.

Toate drepturile rezervate.

 

Facebook Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here