Legatura nou descoperita intre miros si cresterea in greutate

0
legatura dintre miros si cresterea in greutate

Nu de putine ori ne abatem intentionat din drum pentru a trece pe langa o cofetarie de unde razbesc aromele dulci ale produselor de patiserie sau pe langa o pizzerie cu cuptor de lut. Si-n astfel de momente se cam pierde disciplina noastra sau planul de dieta.

Unele persoane sustin ca doar imaginea unei felii de tort se transforma in cateva grame depuse pe talie. Insa iata ca ideea conform careia chiar si un simplu miros poate ingrasa nu este chiar atat de nebuneasca. Un studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea din Berkeley si-a propus sa demonstreze presupusa legatura dintre produsele alimentare, miros si cresterea in greutate.

Intr-un experiment in care au fost folositi soareci, s-au observat urmatoarele lucruri: rozatoarele supraponderale care si-au pierdut mirosul, au pierdut si-n greutate. Ceea ce este insa ciudat este faptul ca acesti soareci cu deficit de miros au consumat aceleasi alimente grase precum soarecii care aveau in continuare miros si care si-au dublat greutatea. In plus, soarecii cu un simt special al mirosului au devenit si mai grasi urmand aceeasi dieta.

Oamenii care isi pierd mirosul devin adesea anorexici, dar cauza nu fusese elucidata

Cercetarea sugereaza faptul ca mirosul alimentelor pe care le consumam poate juca un rol important in felul in care organismul trateaza caloriile. Daca nu poate mirosi mancarea, corpul tinde mai degraba s-o arda decat s-o depoziteze.

Aceste rezultate indica o legatura esentiala intre sistemul olfactiv si regiunile creierului care regleaza metabolismul, in special hipotalamusul, desi circuitele neuronale sunt inca necunoscute. Cercetarea de fata este una dintre primele care arata cu adevarat ca daca vom manipula intrarile olfactive putem modifica, de fapt, modul in care creierul percepe echilibrul caloric. Oamenii care isi pierd mirosul din cauza varstei, a diverselor accidente sau a unor boli precum Parkinson devin adesea anorexici, dar cauza a fost neclara pana acum si asociata cu faptul ca pierderea placerii de a manca conduce la depresie, iar aceasta la lipsa apetitului.

Noul studiu, publicat recent in revista Cell Metabolism, implica faptul ca pierderea mirosului in sine joaca un rol si sugereaza interventii posibile pentru cei care si-au pierdut mirosul, precum si pentru cei care au probleme cu pierderea in greutate.

Cititi si: “Fit in timp record: sfaturi pentru a slabi inteligent”!

Foto: Guliver/ Getty Images

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here