Moda văzută din spate: trene, corsete cu șnur, mesaje surprinzătoare

0
Actrița Astrid Heeren, fotografiată de Jeanloup Sieff pentru Harper’s BAZAAR în 1964, într-o rochie de Bill Blass pentru Maurice Rentner © Estate of Jeanloup Sieff

În epoca selfie-urilor, o expoziție de modă organizată de Palais Galliera off-site, la Musée Bourdelle din Paris, vine cu o perspectivă aproape surprinzătoare: vestimentația văzută din spate.

Intitulată Back Side – Fashion from Behind, expoziția reunește peste o sută de piese, din secolul al XVIII-lea până-n prezent.

Trena maiestuoasă a unei rochii de seară, greutatea unui rucsac, senzualitatea unui decolteu la spate sau complexitatea corsetelor – doar câteva dintre exemplele ce arată că o asemenea temă e mai bogată decât ar putea părea.

Rochie de seară Balenciaga, toamnă-iarnă 1961-62 © Aurélie Dupuis/Balenciaga Archives Paris/Azentis
Salopetă-corset de Jean Paul Gaultier, toamnă-iarnă 2003-04 © Aurélie Dupuis/Jean Paul Gaultier/Azentis

Spatele tinde să fie un reminder al limitărilor noastre: nu-l vedem pe de-a întregul decât dacă ne uităm în oglindă. Totuși, constant, moda îl ornamentează, îl încarcă sau îl lasă descoperit spre a fi privit. Iar uneori, această parte plată a corpului devine o suprafață pentru mesaje surprinzătoare sau statementuri ce capătă diferite înțelesuri în funcție de context, așa cum s-a întâmplat cu celebra parka purtată anul trecut de Melania Trump.

Ansamblu Comme des Garçons, primăvară-vară 1997 © Aurélie Dupuis/Comme des Garçons/Azentis
Parka Zara, I really don’t care, do u ?, primăvară-vară 2016 © Aurélie Dupuis/Zara/Azentis

Expoziția este deschisă până pe 17 noiembrie.

foto: prin amabilitatea Palais Galliera

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here