Motivele pentru care mahmurelile se agravează odată cu vârsta

0
De ce avem senzația că se înrăutățesc mahmurelile odată cu vârsta?
Motivele pentru care mahmurelile se agravează odată cu vârsta

Dacă ați simțit că vă este din ce în ce mai greu să supraviețuiți simptomelor de mahmureală după fiecare zi de naștere care trece, probabil că veți da vina pe procesul de îmbătrânire a corpului. S-ar putea să fie ceva mai complicat de atât. Există tot felul de teorii cu privire la motivul pentru care mahmurelile se agravează odată cu vârsta. Poate că ați dat vina pe enzimele hepatice, care au datoria de a metaboliza alcoolul, după ce ai citit că nu își fac treaba la fel de bine odată cu înaintarea în vârstă. Și acest lucru poate fi adevărat, întrucât ficatul tău își încetinește activitatea cu timpul. Sau poate v-ați întrebat dacă este vorba despre compoziția corpului dumneavoastră, căci odată cu înaintarea în vârstă, aveți mai puțină apă corporală totală, ceea ce unii experți consideră că poate duce la o concentrație mai mare de alcool în sânge atunci când beți.

Cu toate că există o mulțime de cercetări privind efectele pe termen scurt și pe termen lung ale alcoolului asupra sănătății, cercetarea asupra stării de mahmureală este limitată. Studiile care încearcă să arunce o lumină asupra faptului că mahmurelile se înrăutățesc de fapt cu vârsta – și de ce – nu sunt definitive.

Cu toate acestea, un lucru știut de specialiști este că percepția și amintirile noastre despre mahmureli se pot schimba dramatic odată cu înaintarea în vârstă, făcându-le pe cele actuale să pară mult mai rele decât cele din adolescență și facultate.

Cercetările au descoperit că, în general, oamenii beau cam aceeași cantitate în adolescență, între 20 și 30 de ani și la vârsta mijlocie, dar au descoperit o scădere drastică a consumului de alcool și o schimbare în comportamentele de băut la persoanele care aveau vârsta cuprinsă între 30 de ani și 40 de ani, spune un studiu publicat în „Alcoolism: Clinical and Experimental Research” în 2013, care constată că persoanele care au între 18 și 29 de ani și peste 50 de ani beau de fapt cam aceeași cantitate, dar nu și cei între 30 și 40 de ani. De ce?

Consumul de alcool tinde să se reducă între 30 și 40 de ani, când există cea mai mare probabilitate ca oamenii să aibă responsabilități (carieră, copii)

Consumul de alcool tinde să se reducă între 30 și 40 de ani, când oamenii sunt cei mai înclinați să aibă responsabilități, cum ar fi carieră și copii, care au prioritate față de ieșirile cu prietenii”, spune studiul. Dacă te găsești în această categorie de vârstă și ai impresia că ai niște mahmureli monstruoase, s-ar putea datora în mare parte faptului că nu mai bei la fel de des – toleranța mai mare la alcool poate reduce probabilitatea de a avea simptome de mahmureală, explică studiul.

O altă diferență este că tinerii sunt mai înclinați să bea mai multe pahare de alcool unul după altul (binge drinking – 5 sau mai multe pahare la aceeași ocazie), de obicei în weekend, în timp ce persoanele mai în vârstă evită stilul de băut care conduce la mahmureali dese. Așadar, cei peste 30 de ani care beau cumpătat sunt luați prin surprindere atunci când au o mahmureală, ceea ce duce la percepția că simptomele lor sunt mai grave decât atunci când erau mai tineri.

Memoria omului este înșelătoare și este posibil ca oamenii pur și simplu să uite cât de rele erau mahmurelile în tinerețe, la fel cum unele femei declară că au uitat durerile insuportabile de la naștere.

Ușor de zis, greu de făcut, dar iată câteva sfaturi de care să țineți cont pentru a evita următoarea mahmureală

  1. Mâncați înainte și în timp ce beți, deoarece corpul dumneavoastră absoarbe mai repede alcoolul pe stomacul gol.

2. Rămâneți hidratați alternând între consumul de băuturi alcoolice și apă potabilă.

3. Optați pentru băuturile deschise la culoare față de cele închise – cele din urmă au tendința de a avea mai puține congenere, substanțe chimice care ajută la conferirea aromelor sale și ar putea agrava apariția mahmurelii.

4. Rămâneți în limitele consumului moderat, care este o băutură pe zi pentru femei și două pentru bărbați (bere, vin sau băuturi spirtoase)

5. Încercați să beți doar o băutură alcoolică pe oră, astfel încât să reduceți șansele de a pierde controlul.

Foto: istock

Citește și Cum sa prevenim si sa ne refacem dupa o mahmureala?

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here