Muze urbane (I)

0
1

Artsy Party

Pe cele doua prietene, Irina si Anca, le uneste nu doar stilul vestimentar nonsalant si memorabil, ci si creativitatea si pasiunea pentru arta, puse in practica cu un succes remarcabil. Pentru Anca si Irina, am ales decorul urban cool de la Alt Shift, unde meniul le ofera variante vegetariene delicioase. De incercat aici: salata cu rosii uscate si nuci, crema de broccoli, lasagna vegetariana.


Despre intalnirea in această formula, pentru sedinta foto, designerul Irina Marinescu (irinamarinescu.com) imi spune ca a avut „un usor sentiment de vinovatie, ca in liceu, cand chiuleam de la ore pentru a merge la cafea”. Poate pentru ca, in ultima vreme, iese destul de rar sa manance in oras, caci sotul ei, Bogdan, „gateste exceptional”. Atunci cand o face, alege locuri unde poate sa manance peste crud si alge de mare, pentru ca adora bucataria japoneza (preferatele ei sunt Yuki si Edo), dar si destinatii „care nu se afla pe harta glossy, locuri mai mici si modeste, cu specific turcesc sau libanez, in care mancarea este foarte buna si curata”. Atitudinea ei relaxata se regaseste si in alegerile stilistice: „Nu cred ca am facut vreodata un foarte mare efort pentru un pranz chic. Oricat de important ar fi contextul, am sa fac intotdeauna tot posibilul sa nu se vada ca m-am straduit”.


Locurile preferate pentru iesit in oras la pranz/ brunch: Trebuie sa recunosc ca am din ce in ce mai putine locuri in care sa imi doresc sa ies la pranz, atunci cand se intampla sa ies. In cea mai mare a timpului sunt la atelier, si pranzul nu are conotatia clasica. Cat despre locuri, am ramas cu o lista foarte concentrata. E legat destul de tare de faptul ca Bogdan gateste exceptional (si nu doar in opinia mea) si, mai mult de atat, o face cu foarte mult suflet.

Eu nu mai mananc carne de foarte multi ani, dar mananc peste si ador bucataria japoneza, pe cea evreiasca si mediteraneana. Imi place tare pestele crud, imi plac algele de mare. Yuki e o descoperire recenta, dar foarte reusita pentru home food cu specific japonez. Pentru Suhi, am doua variante: Edo sau Zen. Sunt multe alte locuri mici sau care nu se afla pe harta glossy, locuri cu spcific turcesc sau libanez, in care mancarea este foarte buna si curata. Sunt locuri foarte modeste, unde insa bucataria este pe primul loc.

Pentru intalniri de business sau pentru o cafea buna, Frudisiac si Don Cafe sunt locurile mele preferate. Sunt din filme diferite, dar sunt locuri unde poti purta o discutie fara sa ai sentimentul ca mai e cineva la masa, un cineva de la o alta masa.

Iti place sa descoperi locuri noi sau preferi sa mergi pe reteta tried & tested?

Atat mie, cat si lui Bogdan ne plac „surprizele”. S-au deschis si se deschid in continuare foarte multe locuri in Bucuresti, dar cred ca foarte multe dintre ele sunt atat de focusate pe design incat uita ca bucataria este cel mai important element intr-un loc reusit. Gusturile mele in materie de mancare sunt poate mai bizare, prin urmare, de cele mai multe ori,  nu ma ghidez dupa recomandari.

Alegerea sanatoasa pentru o masa in oras: O salata cu mix de frunze si nuts si peste la gratar. Un pahar de vin alb sau o apa minerala.

Alegerea decadenta pentru o masă in oras: Paste si lava cake. Nu mi-a placut niciodata berea, beau Coca-Cola extrem de rar, poate de doua ori pe an. Prin urmare, la capitolul asta, nimic nu este decadent in ceea ce ma priveste. Aleg vinul alb indiferent de context.

E vreo reteta descoperita la o iesire pe care ai incercat sa o recreezi acasa? 

Sunt foarte rare situatiile in care eu incerc sa recreez ceva in materie de gatit. Bogdan este cel cu magia din bucatarie. Singurele lucruri la care excelez eu sunt Tarte Tatin si strudelul cu visine. De Tarte Tatin m-am indragostit la Paris si m-am straduit ceva sa invat cum exact sa reproduc textura ca de biscuit a blatului.

Cum te îmbraci pentru un prânz chic? 

Eu imi inventez contexte in fiecare zi pentru ca, teoretic, as putea purta orice. Sunt insa zile in care nu ies din atelier si nu conteaza ce port, dar eu sunt foarte moody. Felul in care ma imbrac are intotdeauna foarte mare legatura cu felul in care ma simt. Sunt insa destul de manierista si de asumata in manierismul meu. Sunt agitata si nu stau niciodata locului si este esential sa ma simt comod cu ceea ce port.

Nu cred ca am facut vreodata un foarte mare efort pentru un pranz chic. Oricat de important ar fi contextul, am sa fac intotdeauna tot posibilul sa nu se vada ca m-am straduit. Detest imaginea de papusa scoasa dintr-o cutie.

Daca ar trebui sa plec in secunda asta la o astfel de intalnire, as alege fusta A din doc alb, din colectia de vara (A M O R), puloverul bleumarin cu opturi si o pereche de sandale cu toc cui si barete subtiri.

Accesoriile fără de care nu iesi din casa: Poseta, telefonul, verigheta si inelul de la bunica

Produsele de beauty pe care le aplici inainte sa iesi in oras: Crema hidratanta de zi sau ulei de argan sau de avocado, Iluminator No.7, blush, mascara si kohl negru sau brun, parfum.

Pentru un pranz memorabil, e nevoie de compania perfecta, mai presus de orice. De o sticla de vin bun si un fel de mancare care sa iti lase gustul ei foarta clar intiparit in minte. De muzica buna, in surdina, dar suficient de tare, cat sa ti-o amintesti si sa o fredonezi mai tarziu. De rasul cu lacrimi si de inca un pahar de vin.

Sa iesim la masa in aceasta formula a fost familiar si amuzant, pentru ca am avut un usor sentiment de vinovatie, ca in liceu, cand chiuleam de la ore pentru a merge la cafea.

Cand alege un loc in care sa iasa in oras, Anca Nuta (artdarling.eu), prefera sa mearga pe recomandari, caci se declara destul de conservatoare in optiunile culinare. Diminetile de weekend si le petrece la Frudisiac, „unde imi place sa savurez o cafea pregatita de Alex, unul dintre cei mai pasionati barista”, iar pentru pranz, alege M60 si nu refuza niciodata pastele cu trufe de la Grano. Supa este obligatorie in meniul sanatos al Ancai, insa slabiciunea ei sunt „cartofii prajiti, cu mult sos, de la A1, cei mai buni din oras, urmaţi de un ecler caramel & beurre sale de la French Revolution”. Cand vine vorba de preferinte vestimentare, Anca, om de marketing si comunicare, pasionata de arta contemporana, alege sa isi exprime creativitatea prin tinute neconventionale, care nu trec niciodata neobservate.

Locurile preferate pentru iesit in oras la pranz/ brunch: Micul dejun e rege! Mai ales in weekend, urmat indeaproape de pranz, pentru ca rareori mananc dupa ora 6 seara si doar daca am un motiv anume – invitatie din partea unor prieteni sau un eveniment. Frudisiac este locul unde imi petrec in ultima perioada diminetile de weekend cu sotul meu sau cu prietenii, unde imi place sa imi savurez cafeaua, cu atentie pregatita de Alex, bunul meu prieten si unul dintre cei mai pasionati barista pe care ii cunosc, rasfoind o revista sau accesand newsfeed-ul.

Pranzul este o buna ocazie sa faci o pauza de lucru in timpul saptamanii si sa te vezi cu oameni frumosi, sa discuti de proiecte noi, intr-o atmosfera relaxata. Pentru asta merg la M60 si nu refuz niciodata pastele cu trufe de la Grano.

Iti place sa descoperi locuri noi sau preferi sa mergi pe reteta tried & tested?

Tried & tested de cele mai multe ori, sunt destul de conservatoare cand este vorba de mancare. Merg foarte mult pe recomandari, iar atunci cand calatoresc, intreb localnicii inainte sau prietenii care au mai fost in locurile respective. Asta nu exclude descoperirea de locuri noi, dar neaparat cu documentare anterioara.

Alegerea sanatoasa pentru o masa in oras: De exemplu, pentru pranz, supa este obligatorie, eu sunt din Bucovina si la noi se mananca supa la pranz, asa ca niciun pranz fara supa. Mai ales de cand sunt vegetariana, supa este intotdeauna insotita de o salata gustoasa.

Alegerea decadenta pentru o masă in oras: Bine, fie, voi raspunde foarte sincer: la A1, cartofii prajiti, cu mult sos, cei mai buni din oras, insotiti de un Crabbies cu raspberry. Si dupa, ca desfatarea sa fie completa, dar deloc potrivita, un ecler caramel & beurre sale de la French Revolution.

E vreo reteta descoperita la o iesire in oras, pe care ai incercat sa o recreezi acasa? 

Da, de cand mananc la Frudisiac am facut o mare pasiune pentru avocado zdrobit, amestecat cu tot felul de mirodenii, mai ales cu usturoi, dar in niciun caz daca ai o intalnire importanta dupa!

Cum te imbraci pentru un pranz chic? 

In timpul saptamanii, sunt destul de business, dar fashion in acelasi timp, lucrez intr-o corporatie, dar sunt om de marketing si comunicare, pasionat de arta contemporana, si imi exprim mult creativitatea prin felul in care ma imbrac, multi ar spune ca sunt chiar excentrica… As spune mai degraba ca am un stil aparte, deloc conservator. Port mult rochii si sacouri in diverse combinatii si am o pasiune pentru inele. Pantofii sunt foarte importanti, iar alegerile mele deloc clasice, mai degraba as zice ca nu trec niciodata neobservate.

Accesoriul fără de care nu iesi din casa: Ochelarii de soare

Produsele de beauty pe care le aplici inainte sa iesi in oras: Balsamul de buze si un strop de parfum. Intotdeauna.

Pentru un pranz memorabil, e nevoie de familie si prieteni dragi.

Sa iesim la masa in această formula a fost uber-cool, Irina este un om special in viata mea.

O versiune condensata a acestui interviu a aparut in editia Harper’s BAZAAR Romania mai-iunie 2015

Text: Anda Brindusa

Foto: Alex Galmeanu


Facebook Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here