„Muzeul imaginar” al lui Balenciaga

0

In Paris, orasul ce respira moda, s-a deschis un nou complex, Cité de la Mode et du Design, ce gazduieste pana pe 7 octombrie expozitia Balenciaga, colectionar de moda.

Ca omagiu adus lui Cristóbal Balenciaga (1895-1972), de la disparitia caruia se implinesc 40 de ani, muzeul Galliera dezvaluie o colectie restaurata de obiecte de moda stranse de maestrul haute couture-ului.

Pasiunea sa pentru istoria si traditia spaniola l-a facut sa adune, de-a lungul vietii, bolero-uri de catifea, mansoane si coliere, esarfe de casmir, mantele din dantela, mostre de broderie si pasmanterie, formand un „muzeu imaginar”.

Expozitia traseaza o paralela intre obiectele colectionate si creatiile sale de haute couture, traversand perioada de inspiratie folclorica, purificarea hainelor religioase si elogiul adus maestrilor picturii spaniole.

Astfel, putem trage cu ochiul la procesul creativ al unui mare designer si putem admira cu atat mai mult tehnica sa impecabila, pentru care este supranumit „couturierul couturierilor”. Cu ajutorul schitelor si al fotografiilor, aproape ca asistam la reinterpretarea, transformarea si purificarea unui model brodat pe un sal de doliu intr-un deux-pieces din dantela.

Cu 40 de creatii haute couture din 1937 pana in 1968 si aproximativ 70 de obiecte colectionate, datand din secolele al XVII-lea, al XVIII-lea si al XIX-lea, expozitia este un adevarat regal vizual.

Foto: Luciana Constantinescu

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here