My Happy Place: Ruxandra Chiurtu

0
Travel List - Ruxandra Chiurtu
Produse esențiale pentru o vacanță în Creta: Pălărie Meli Melo Paris, 69 Lei; Cămaşă Zara, 149 Lei; Apă de parfum L’Eau, Serge Lutens, 100 ml, 517 Lei (Beautik Haute Parfumerie); Costum de baie Max Mara, 809 Lei; Cremă de faţă Suncare Light Texture SPF 30, Apivita, preţ la cerere; Tricou Bassike, net-a-porter.com, 189 Euro; Cremă de corp Beach BB SPF 15, Mádara, 99 Lei (MioBio)

Pentru fondatoarea Spa Living Communication, Creta înseamnă centre de relaxare cu experiențe la superlativ.

Îmi place să cred despre Creta că este insula lui Zeus. M-au fascinat în copilărie Legendele Olimpului, iar acolo, conform mitologiei grecești, Zeus s-a născut și a crescut în Creta. Când am ajuns acolo, în luna octombrie, fără a fi o vacanță planificată, am început să-mi amintesc povești pe care le credeam demult uitate.

Creta m-a cucerit încă de dinainte de aterizare, căci, fiind un aeroport micuț, pentru a ateriza din scurt, avionul a zburat multă vreme foarte aproape de suprafața mării, care, în acel moment al zilei, era de un albastru intens, incredibil de frumos. Când am pășit pe insulă, tufele-cascadă de bougainvillea și măslinii au completat decorul specific grecesc, pe care însă l-am simțit cumva altfel decât pe continent, mai autentic. M-a surprins aerul cosmopolit al regiunii estice și îmbinarea firească dintre discreție, relaxare, spirit boem și avangardism.

Locuri instagramabile din Creta: Am stat în Agios Nikolaos , un orășel prietenos înconjurat din trei părți de mare, situat în magnificul Mirabello Bay. Locul este instagramabil în întregime, cu doua hot spots: lacul Voulismeni și debacaderul său, plus vederea panoramică splendidă de la cafeneaua Chez Georges.

Locuri ascunse din Creta: Kritsa, un sat tradițional cretan unde se găsește cel mai bun ulei de măsline din insulă, recunoscut și premiat pe plan mondial, majoritatea localnicilor fiind producători din tată în fiu. Femeile sunt maestre în arta croșetatului și a broderiei manuale, lucrările lor îmbrăcând la propriu casele unde locuiesc.

Plaka, un sat liniștit de pescari, cu taverne micuțe și mâncare delicioasă, ideal pentru o vacanță foarte discretă. Din Plaka se ajunge în 10 minute cu vaporașul pe insula Spinalonga, fascinantă prin povestea sa și tristețea ce răzbate din zidurile pietruite ale vechii cetăți înfloritoare sub dominație venețiană, cândva capturată de pirații arabi.

Activități de neratat: O vizită la Poseidon Spa (St. Nicolas Bay Resort & Villas), care m-a impresionat prin acuratețea design-ului și a conceptului, atenția la detalii și profesionalismul echipei de terapeuți. Mi-a plăcut grădina imensă de pe malul mării, cu vegetație verde luxuriantă, în mijlocul căreia se află centrul.

Tratemente de încercat: “Aphrodite’s Bath” – thalasso-terapie cu apă de mare într-o piscina așezată chiar lângă mare și masaj în “The Blue Room”, a cărei verandă privată oferă o priveliște realmente albastră catre Mirabello Bay. Recomand masajul-signature cu ceară de albine și uleiuri esențiale extrase din cimbru, menta și alte plante specifice florei montane din Creta, dar și un ritual facial ce combină tehnici de masaj de purificare cu serumuri anti-aging extrase din plante cretane.

Un brand beauty descoperit în Creta: Bioaroma, un brand cretan de cosmetice naturale făcute din ulei de măsline și uleiuri esențiale din plante locale. Produsele sunt realizate chiar în Agios Nikolaos

Top 3 restaurante din Agios Nikolaos: Restaurantul Chrisofyllis din port, cu decor jucaus si mancare excelenta. Karnagio de pe malul lacului Voulismeni. The Greek Kafenion de la St. Nicolas Bay.

Prezente în beauty bag: Crema de protecție solară pentru fata Apivita Oil Balance Light Texture Tinted Face Cream SPF 30, iar pentru corp Beach BB MÁDARA Organic Skincare. Am mai avut un spray cu apă termală, cremă de ochi nutritivă și hidratantă, mascara, iar pentru seară, câteva picături de L’Eau Serge Lutens.

Piese vestimentare must-have: O pălărie de soare, tricouri cu dungi marinărești, cămăși albe, lungi și largi, din bumbac și in.

Unde ai stat: St. Nicolas Bay Resort & Villas.

Pe gustul tău în Creta: Dakos (un fel de bruschete cu roșii, ulei de măsline, ierburi aromate și brânză), salată cretană cu ou și branză de capră, Chochlioi boubouristi (o delicatesă cu melci făcuți in ulei de masline și vin), Sarikopitakia (placintă cu brânză de oaie și miere).

O plajă de care te-ai îndrăgostit: Palm Beach of Vai, o plajă cu aer exotic, aflată la marginea celei mai mari păduri de palmieri din Europa, cu nisip fin și înconjurată de stânci roșiatice. Este declarată arie protejată și într-adevăr, e foarte frumoasă priveliștea ce ți se compune în fața ochilor când îți rotești privirea și cuprinzi totul, forme și culori, mare, stânci și palmieri. Valurile se aud puternic in tandem cu fosnetul palmierilor.

Must-see places: Panagia Kera din Kritsa – o biserică ce este o expoziție in sine de artă bizantină din secolele al XIII-lea și al XIV-lea. În capela centrală sunt două straturi de fresce decorative, impresionante. Situl arheologic din Lato cu o vedere splendidă asupra Mirabello Bay. Crama Toplou, pentru experiențe gourmet cu vin, raki și ulei de măsline.

Foto: arhiva personală, St. Nicolas Bay Resort, Horia Stan, iStock/Getty Images

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here