N de la Niacinamide

0

Un ingredient-erou, care va conferi un boost de energie și luminozitate pielii tale. Iată de ce este atât de iubit.

Dacă ți-am propune să faci o scurtă listă a celor mai apreciate și cunoscute ingrediente din cosmetică, probabil te-ai gândi la acidul hialuronic, vitamina C și retinolul. Dar, în ultimii ani, un nou ingredient-erou și-a făcut apariția în produsele de curățare, serumuri, creme și măști și oferă rezultate vizibile, plasându-l printre preferințele tot mai multor persoane. Niacinamida este un aliat blând, eficient și de încredere pentru pielea ta. „Dacă analizăm pe rând beneficiile pe care le are niacinamida sau vitamina B3, observăm că acest ingredient este util tuturor tipurilor de ten”, precizează Adelina Vasilescu, medic specialist dermatolog la AVRA Aesthetic Institute.

Alte ingrediente-cult din cosmetică necesită o grijă sporită, precum retinolul, care exfoliază profund și nu este indicat persoanelor foarte tinere, sau vitamina C, care poate irita pielea sensibilă, dar niacinamida stimulează producția naturală de ceramide și astfel îmbunătățește funcția de barieră a pielii, reduce inflamația și roșeața, scade producția de sebum și îmbunătățește aspectul porilor, ajută la estomparea hiperpigmentărilor și are efect antioxidant. „Poți folosi niacinamide dacă ai tenul uscat, deshidratat, dacă suferi de acnee, rozacee, hiperpigmentări postinflamatorii sau melasmă, sau pur și simplu dacă tenul este normal și încerci să aduci ceva nou, cu un plus de beneficii, în rutina de skincare”, adaugă specialistul.

Rutină corectă

Niacinamidele se pot folosi atât dimineața, cât și seara, zilnic. Important este tipul de produs folosit. Principiul „mai mult înseamnă mai bine” poate fi înșelător, așa că evită, la început, să utilizezi produse cu concentrații foarte mari. Studiile care arată beneficiile acestui ingredient-minune au fost făcute pe concentrații de 2, 4 și 5%, și a fost demonstrat că, la concentrații de peste 5%, produsul poate fi iritant, explică medicul Adelina Vasilescu. Foarte multe creme hidratante conțin deja niacinamide, și poate nici nu bagi de seamă că folosești acest ingredient zilnic.

Dacă vrei să folosești un serum special cu niacinamide, care, cel mai adesea, are o concentrație de peste 10%, introdu-l în rutină treptat, în aplicări de două-trei ori pe săptămână. Ca regulă generală, evită combinarea lui cu ingrediente active ce funcționează la un pH mai scăzut, precum: acizi AHA, BHA și acid Lascorbic (vitamina C), pentru că le va diminua acestora eficiența sau pot cauza, utilizate împreună, iritații. Cel mai simplu și sigur este să le folosești în momente diferite ale zilei (de exemplu, produsul cu vitamina C dimineața și cel cu niacinamide seara, sau produsul cu niacinamide dimineața și unul cu acizi exfolianți seara).

Esențiale

Dacă nu ai mai utilizat până acum acest ingredient în rutina ta, începe cu un serum cu concentrație mică de niacinamide, precum Blue Serum de la Chanel, care mai conține glicerină cu efect hidratant, extracte antioxidante din cafea și din ulei de măsline. Dacă ai tenul normal, fără sensibilitate crescută, încearcă serumul Vitamin B3 Brightening Serum de la PCA Skin, un produs puternic de iluminare a pielii, ce reduce aspectul petelor întunecate și îmbunătățește funcția de barieră a pielii.

Altul care îți va plăcea este 10% Niacinamide Boost de la Paula’s Choice, un concentrat care luptă cu semnele de îmbătrânire a pielii, oferă luminozitate și micșorează vizibil aspectul porilor dilatați. Acest ingredient este performant și în lupta cu acneea, așa că, dacă te confrunți cu coșuri, crema Zitcontrol de la Acnemy poate fi de ajutor datorită unei formule cu acid salicilic, zinc PCA și niacinamide. Pe timpul nopții, serumul Iconic Reborn Serum de la ByNacht și masca Time Reverse Beauty Sleep sunt două opțiuni care te vor ajuta să te trezești cu pielea mai luminoasă și mai netedă. Textura fină a măștii cu 5% niacinamidă, acid hialuronic și o doză mică de retinol va acționa în profunzime.

  1. Blue Serum, Chanel, 509 Lei
  2. Serum Vitamin B3 Brightening PCA Skin, 425 Lei (avrainstitute.ro)
  3. Mască Time Reverse Beauty Sleep, Transparent Lab, 83 Lei (bilenegre.ro)
  4. Serum Iconic Reborn Radiant, ByNacht, 950 Lei (Madison)
  5. Concentrat 10% Niacinamide Booster, Paula’s Choice, 240 Lei
  6. Cremă pentru ten acneic Zitcontrol, Acnemy, 88 Lei (bilenegre.ro)
  7. Ports 1961

Articol realizat de Ioana Vasile.
Foto: imaxtree, pr

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here