Ones to Watch: Nadejda Iacubina, Culture Fetishism

0
Nadejda Iacubina Culture Fetishism

Faceti cunostinta cu sapte tineri designeri ale caror colectii ne-au atras atentia la cea mai recenta editie a Galei UAD – Fashion Design, de la Cluj. Suntem gata sa pariem ca veti mai auzi de ei.

Colectia Culture Fetishism transpune in vestimentatie elemente de inspiratie multiculturala, scotand in evidenta fascinatia pentru alte popoare si dorinta de a imbratisa stiluri din alte regiuni.

Ce te-a atras inspre zona de design vestimentar?

Din adolescenta am avut o pasiune pentru orice forma de arta. Pictam foarte mult si ma implicam mereu in proiecte artistice. La un moment dat, imi aduc aminte ca am participat la Olimpiada Nationala de Arte Plastice din Chisinau, fara sa am pregatirea celor din licee cu profil artistic. De abia dupa ce am ajuns acolo, mi-am dat seama ca de fapt nu am sanse, insa spre surprinderea mea, am fost clasata pe locul II. Probabil de acolo a inceput totul.

Cum ti-a venit ideea pentru realizarea colectiei prezentate in cadrul Galei UAD 2017?

Mereu am fost pasionata de diferite culturi si initial am pornit de la portul traditional romanesc tema pe care am dezvoltat-o la proiectul de licenta, accentuand conservarea valorilor unei comunitati. Ulterior mi-a venit ideea de multiculturalism, ajungand la concluzia ca orce comunitate, de fapt, permite si influenta altor popoare. Astfel am ajuns sa dezvolt tema ”Culture Fetishism” ce presupune transpunerea in vestmentatie a elementelor cu inspiratie multiculturala. Acest tip de moda multiculturala scoate in evidenta fascinatia noastra pentru alte culturi si dorinta noastra de a imbratisa stiluri din alte regiuni.

Inspiratia pentru acest proiect porneste de la un exercitiu de imaginatie, o intoarcere in timp pana la inceputul secolului XX, pentru a-l cunoaste pe Albert Khan, un bancher francez bogat, dar si fotograf ce a calatorit prin lume realizand fotografii cu diverse grupuri etnice. Alaturi de el pornesc intr-o calatorie in jurul lumii, unde ma deghizez in personaje din fiecare cultura vizitata. Practic, colectia mea este un ”jurnal vizual de calatorie”. Bagajele propriu-zise nu exista in colectie, pentru a sublinia ideea ca trairile interioare, gandurile, emotiile sunt bagaje ce le port zi de zi. Legat de bagaje, cromatica si volumetria colectiei m-a inspirat estetica si arta lui Christo Vladimirov Javacheff si Jeanne-Claude.

Ce urmeaza dupa aceasta colectie sau ce ti-ar placea sa urmeze?

Nu am un plan bine definit. Mereu viata mi-a oferit surprize si am invatat sa fiu flexibila. Un lucru stiu sigur, mi-ar placea sa raman in lumea modei si sa am un cuvant de zis in acest domeniu. Cel mai mare vis al meu ramane momentan sa fac un internship la Prada.

Articol aparut in numarul de septembrie al revistei Harper’s BAZAAR Romania

Cititi si: “Ones to Watch: Bianca Negrea, Confused”!

Foto: Oltin Dogaru; Realizat de Ina Borcea; Model: Maria Balan/ Avenue Models; Makeup: Diana Ionescu; Hairstyling: Claudiu Alex Sarghe; Asistent styling: Maria Harangus

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here