Name to Know: Ioana Iacob

0
Ioana Iacob 55, credit photo Silviu Ghetie

Faceți cunoștință cu actrița din noul film al lui Radu Jude.

„Bună ziua, mă numesc Ioana Iacob, sunt actriță și interpretez rolul Marianei Marin (nu, nu poeta, din păcate). Atât eu, cât și personajul pe care-l interpretez suntem cetățeni români și de etnie română și suntem botezate în religia creștin-ortodoxă, dar spre deosebire de mine, Mariana este atee.”

Cu acest text pe care Ioana Iacob îl rostește în fața unei vitrine cu arme dintr-un muzeu începe cel mai recent film scris și regizat de Radu Jude. „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” (ghilimelele fac parte din titlu, pentru că-i vorba despre un citat dintr-o adresare în Consiliul de Miniștri a lui Mihai Antonescu, viceprim-ministru și principalul colaborator al lui Ion Antonescu) ne confruntă cu un episod din istoria României despre care fie știm prea puțin, fie îl minimizăm: masacrul evreilor la Odessa, în octombrie 1941.
„Am citit scenariul și mi s-a părut foarte important subiectul: felul în care ne raportăm la istoria noastră”, spune Ioana Iacob ca prim argument pentru dorința ei de a juca în film. „Trebuie să se discute despre această temă delicată, masacrul de la Odessa. Comuniștii au vrut să îngroape subiectul. Apoi, abia când s-a pus problema aderării la UE, am început să chestionăm episodul și să studiem Holocaustul în România. Cred că în general nu există deschidere față de asumarea unei vini. Eu, una, nu înțeleg de ce ar trebui să păstrăm curată memoria predecesorilor noștri. Unii sunt vinovați de anumite lucruri, care trebuie asumate.”

Cu al său film, Radu Jude construiește un „arc peste timp”, oferindu-i lui Mihai Antonescu un răspuns cinematografic. În centrul lui se află Mariana Marin, o regizoare de teatru care lucrează la un spectacol în aer liber despre masacrul de la Odessa și care trece, în același timp, printr-un moment complicat din viața personală. Așa ajungem la al doilea argument pentru care Ioana și-a dorit rolul: „Mi s-a părut interesantă dualitatea personajului – în viața profesională este o femeie determinată și stăpână pe situație, în timp ce în viața personală îi mai scapă unele lucruri.”

Nu în ultimul rând, Ioana și-a dorit să lucreze cu Radu Jude. Îi știa filmele anterioare și îl admira pentru ele. Actriță a Teatrului German de Stat din Timișoara, ea a mai jucat în două ecranizări regizate de Radu Gabrea (Cocoșul decapitat și Mănușile roșii) și în mai multe filme și seriale produse în Germania (cel mai notabil e In the Face of Crime, un serial polițist cu zece episoade, în regia lui Dominik Graf). Dar noul rol, obținut în urma unui casting, e primul de o asemenea anvergură din cariera ei – nu doar că-i un rol principal, dar Ioana e prezentă în fiecare scenă.

Având în vedere acest lucru, precum și subiectul, ea a ținut să se documenteze cât mai bine. „Am citit pe larg despre contextul istoric și am văzut o mulțime de filme. Filmările le-am început în iulie [2017], iar cele două-trei luni de dinainte le-am alocat documentării”, spune actrița, menționând două surse de informații pe care le-a găsit cutremurătoare: Raportul Final al Comisiei Internaționale „Elie Wiesel” pentru Studierea Holocaustului în România și documentarul Shoah, al lui Claude Lanzmann.

În afară de filmul lui Radu Jude, toamna aduce și un nou spectacol pentru Ioana: Jurnal de România. Timișoara, în regia lui Carmen Lidia Vidu (premiera: 4 octombrie), la același teatru unde joacă de 15 ani. „Am terminat secția Germană a Facultății de Actorie din Timișoara, nu dintr-o convingere că ar trebui să joc neapărat în limba germană, ci pentru că secția Germană mi se părea un pic mai bună. Am intrat în teatru încă din facultate și am rămas. Nu-mi pare rău. Am lucrat cu oameni de la care am avut ce învăța sau care m-au scos din zona mea de confort sau care m-au pus pe gânduri.” Radu Alexandru Nica, Florin Fieroriu, Yuri Kordonsky, László Bocsárdi, Volker Schmidt și Alexandru Dabija (cu care a lucrat de trei ori ca regizor înainte de a se întâlni ca actori în „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, unde Dabija joacă antagonistul) sunt câteva întâlniri care au marcat-o. Radu Jude e noua intrare pe listă. „Mă interesează să lucrez cu oameni care se implică total și vor să spună ceva important”, rezumă ea.

„Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” a câștigat Globul de Cristal la Festivalul Internațional de Film de la Karlovy Vary și poate fi văzut la cinema din 28 septembrie.

Citiți și: “Noul film al regizorului Radu Jude câștigă marele premiu la Karlovy Vary 2018”!

Foto: Silviu Ghetie

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here