Noii designeri de la Cluj

0

Universitatea de Arta si Design din Cluj isi construieste un renume prin absolventii sai de moda, tot mai indrazneti si cu un punct de vedere pertinent si actual. Anul acesta s-au remarcat tehnici noi, experimente in siluete reactualizate, reinterpretarea traditiilor si multe detalii care duc designul romanesc mai sus si mai departe.

Imagini suprinse in backstage cu emotiile tinerilor designeri, repetitiile modelelor pe podium si  alte detalii de atmosfera, ne amintesc de momentele si colectiile preferate din acest an.

[vimeo 69960345 600 340]

Cele 25 de colectii de licenta au fost coordonate de Elena Basso Stanescu si Lucian Broscatean, insa toti absolventii au avut parte de o expozitie dedicata. Colectiile sunt restranse la cinci tinute, si pentru organizarea prezentarii, ceea ce poate face mai dificila misiunea designerilor de a-si exprima viziunea coerent si pertinent. Insa tinerii au avut un an pentru a-si rafina viziunea, depasind eventualele hopuri pe care le-au intampinat. Cinci dintre colectiile de anul acesta le-am remarcat pentru curaj si punctul de vedere exprimat ferm.

Insectarul creat de ANCA BELBE isi are inspiratia in romanul lui John Fowles Colectionarul. Legatura cu lumea insectelor este realizata prin textura, volum si imbinarea culorilor. La fel ca fluturii, materialele vopsite manual cu tehnica shibori poarta o amprenta individuala, asemanatoare, dar diferita in acelasi timp. Textura finala creata invaluie ca un cocon, moale si spatios, un regat de protectie.

Stralucirea excesiva a ghetto-ului a fost punctul de pornire pentru colectia Ghetto Superstar a ANCUTEI SARCA. Colectia ei reuseste sa fie amuzanta si stilata in acelasi timp, o misiune greu de indeplinit in multe domenii, nu doar in moda. Pornind de la dorinta gangsterilor din suburbii de a iesi in evidenta si grija lor excesiva acordata aspectului fizic, lookurile se joaca in transparente, suprapuneri de texturi si latexuri high-tech. Lenjeria este tratata ca simbolul strident pentru un corp atent ingrijit: ascunsa in plin vaz sub straturi de material stralucitor si transparent.

Cand descoperim cum ne vad altii, fiecare porneste intr-o calatorie de descoperire a sinelui, sau cel putin gandul acesta a fost punctul de pornire al colectiei ANDREEI CASTRASE. Aceasta criza de identitate descrisa in nuvela lui Luigi Pirandello Unul, nici unul si o suta de mii poarta personajul colectiei intr-o calatorie intre traditional, contemporan si primitiv. Precum eroul din poveste, o calatorie adauga straturi diverse propriei identitati, elegante sau desirate, de protectie sau estetice pur si simplu, toate vin si cu un bagaj de amintiri, tratat ca un obiect de colectie.

ANA MARIA GAL exploreaza in a sa Meltin’ Pot, motive traditionale din diferite zone ale Romaniei. In ton cu multiculturalismul global, colectia exploreze multiculturalismul local, imbinand motivele, culorile si siluetele cele mai potrivite pentru un look contemporan. Ca un apropo fata de schimbarea continua prin care trece societatea noastra, si culorile devin mai puternice si motivele mai tehnologice, cu dulceata idilica a traditionalului transformata in atu.

 

Iar CATALIN VALEAN da dovada de o maturitate spirituala suprinzatoare cu interpretarea sa a miscarii punk in Ecce Homo. La intersectia intre liberatea spirituala si cea a miscarii neo-punk se afla un personaj care stie sa se exprime prin ceea ce poarta. Inorogul redat din cusaturi este esenta paletei de culori a colectiei, dar si dovada ca exista fenomene rare. Alb pur si texturi multiple ce atrag ochiul dezvaluie culoarea pielii sau textura de lemn imprimata, ce aproape se confunda cu pielea. Proportiile bine echilibrate  ilustreaza intalnirea acestor idei, in tinute relaxate.

(foto: Dan Robu)

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here