O stea se naste

0

Modelul Lindsey Wixson, in apartamentul lui Coco Chanel din Rue Cambon 31

 „Haute couture inseamna nebunie, insa o nebunie care necesita disciplina”, a declarat Karl Lagerfeld la finalul prezentarii  Chanel haute couture pentru primavara-vara, dupa ce venerabilul designer oferise audientei un spectacol memorabil. Intr-un amfiteatru descris de o glorioasa padure de pini ce atingea cu varfurile copacilor elegantul dom al Grand Palais, Lagerfeld a prezentat 69 de tinute ce imbina perfect o viziune luxoasa asupra sezonului, dominata de un delicat aer care la o privire mai atenta s-au dovedit a fi paiete aplicate –, taioare cu fusta, purtate cu sandale inalte, jachete din tweed cu fir aurit – toate au garantat un succes absolut.

Chanel Haute Couture primavara-vara 2013

In a doua parte a prezentarii, pe cararea ce facea legatura intre culise și podium, supermodelul Lindsey Wixson a alunecat fantomatic intr-o rochie lunga, de o simpli­tate cuceritoare, realizata din dantela ivoire, cu umerii goi si cu trena, purtata cu sandale din dantela neagra. Pentru a spori dramatismul tinutei, Lagerfeld a aplicat petale din organza la ochi, iar in par au fost prinse asimetric un manunchi de pene si fasii de dantela.

Atelierul Chanel

Totul a inceput de la un crochiu in creion realizat de Lagerfeld, unul dintre putinii de­signeri care mai vrea sa urmareasca idealul descris de un desen si sa forteze limitele resurselor. Vestitele croitorese ale atelierului Chanel au transpus crochiul intr-o simulare care ulterior a devenit model pentru draparea cu materialul ales, in acest caz dantela delicata de Calais. Odata validat de atelierul Chanel, modelul a luat drumul legendarei Maison Lesage, unul dintre rarele ateliere specializate in broderie couture, unde a fost transformat in tipar si a fost creat desenul dantelei. Apoi, dantela a fost cusuta manual pe material, iar cristalele aplicate prin metoda Lunéville.

Atelierul Lesage

„Colectiile couture nu ar mai exista fara acest rafinament.” – Karl Lagerfeld

Piesele brodate s-au trimis inapoi la atelierele Chanel pentru a fi asamblate si apoi imbracate pe un manechin din lemn, pentru a se veri­fica daca s-au respectat proportiile din cro­chiu. A urmat o proba finala in prezenta lui Lagerfeld, pe model, cand s-au facut ultimele retusuri si s-au stabilit elementele de styling pentru prezentare. La finalul acestui impre­sionant parcurs, realizarea rochiei purtata de frumoasa Lindsey Wixson a implicat 200 de ore de munca la Ateliers Lesage si 195 de ore la atelierul Chanel.

Atelierul Chanel

(Foto: Chanel)

 Articol aparut in Harper’s BAZAAR Romania, editia iulie – august 2013.

 

 

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here