Ones to Watch @ Diploma 2018: Alexandru Manuel Pop

0

Faceți cunoștință cu câțiva tineri designeri ale căror colecții ne-au atras atenția la cea mai recentă ediție Diploma 2018. Suntem gata să pariem că veți mai auzi de ei.

Alexandru Manuel Pop

Colecția „The virAGOs” semnată de Alexandru Manuel Pop are la bază investigarea statutului femeii în societate și felul în care existența sa este afectată în mod negative de normele și standardele impuse de-a lungul timpului. Pentru a traduce și transpune această problematică în limbajul modei contemporane, s-a studiat mișcarea feministă, fiind analizate cele trei valuri ale feminismului, care și-au facut simțită prezența și din punct de vedere vestimentar.

Ce te-a atras înspre zona de design vestimentar?

Din totdeauna am fost atras de artă. Încă de mic obișnuiam să desenez diferite personaje din animații sau povești, lucru care a contribuit la dezvoltarea creativității mele. Adesea preferam să stau în casă și să desenez sau să colorez decât să ies afară și să mă joc cu ceilalți copii deoarece îmi plăcea mă avânt în universul meu propriu. Am fost mereu atras de haine și obișnuiam să îmi dau mereu cu părerea atunci când mama pleca undeva. Momentul definitoriu pentru mine, în care am realizat că asta este ceea ce îmi doresc să pe viitor a fost undeva mai târziu, și anume în jurul vârstei de 13 ani când, din întâmplare, navigând pe internet, am dat peste creațiile lui Alexander McQueen. La vremea respectivă Lady Gaga lansase clipul pentru piesa „Bad Romance” în care au fost prezente câteva piese din colecția „Plato’s Atlantis” a lui McQueen. Îmi amintesc și acum cum mă uitam obsesiv la acel videoclip zile intregi, fiind captivat de frumusețea mai puțin obișnuită a hainelor. Acel moment mi-a deschis ochii și mintea spre o lume care nu știam că există. Până în acel moment, nu știam că hainele pot fi și altceva decât haine. Că acestea pot spune o poveste, sau că pot transmite o emoție, lucru care pe mine m-a fascinat îndeajuns de mult încât să îmi doresc să fac și eu asta. Deși eram mic, am rezonat cu munca designerului și cu sensibilitatea pe care o posedă piesele respective.

Cum ți-a venit ideea pentru realizarea colecției prezentate în cadrul Diploma 2018? Ce provocări ai avut de înfruntat în realizarea ei?

Colecția „the virAGOs” vorbește despre mișcarea feministă și despre stereotipurile cu care se confruntă sexul feminin, un subiect amplu care mă interesează de foarte mult timp, în sensul în care susțin egalitatea dintre sexe și mă consider un feminist. Cred că ne aflăm într-o perioadă extrem de delicată, în care mesajele sociale de acest gen trebuie scoase la înaintare, iar astfel de conversații trebuie să existe și în societatea din România. Cea mai mare provocare a fost realizarea pieselor în sine deoarece au o structură complexă, iar realizarea lor a necesitat mult timp.

Care sunt elementele care ți-ar placea în timp să-ți devină o semnătură?

Din totdeauna am adorat perioada anilor ’80 și piesele vestimentare care și-au avut începuturile în era respectivă precum sacoul cu umerii accentuați, o piesă care îmi doresc să fie una recurentă în colecțiile mele. Același lucru este valabil și pentru funde ce reprezintă un simbol al feminității, dar și un element specific brandului Alexandru Manuel Pop.

Dă-mi te rog câteva nume/branduri din lumea modei care te inspiră?

Designerii mei favoriți din totdeauna au fost Alexander McQueen, Christian Dior, Thierry Mugler, Rei Kawakubo și Gianni Versace. Toate aceste branduri mă inspiră într-o oarecare măsură și consider că identitatea mea ca designer este influențată de munca acestor genii.

Ce urmează după această colecție sau ce ți-ar plăcea să urmeze?

Pe lângă colecția „the virAGO”, mai am și alte proiecte la care lucrez și care urmează să fie lansate în lunile următoare. Nu vreau să divulg prea multe informații în momentul de față, motiv pentru care vă rog să mă urmăriți pe pagina mea de Instagram @alexandrumanuelpop pentru a fi la curent cu proiectele mele.

Una dintre ținutele create de Alexandru Manuel Pop în cadrul colecției „The virAGOs” poate fi văzută la DIPLOMA 2018, un proiect inițiat de The Institute și inspirat de UniCredit Bank. Festivalul are loc în perioada 5-14 octombrie, la Casa Dacia (Bulevardul Dacia nr. 12), fostul sediu al Muzeului Literaturii Române, și prezintă lucrările celor mai proaspeți artiști, absolvenți de facultăți creativ-vocaționale din promoția 2018.

Citiți și: “(P) Începe ediția a cincea a festivalului DIPLOMA”!

Foto: PR

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here