Ones to Watch @ Diploma 2018: Raluca Gheorghe

0

Faceți cunoștință cu câțiva tineri designeri ale căror colecții ne-au atras atenția la cea mai recentă ediție Diploma 2018. Suntem gata să pariem că veți mai auzi de ei.

Raluca Gheorghe

Colecția transmite impresia unui vis, a unei realități interioare care se confrunta cu trăiri intense, precum extazul, asemenea picturilor lui Rothko, de unde provine și tema de culoare. Transparența reprezintă un laitmotiv vizual al colecției, redată sub forma materialităților de diferite intensități care în contact cu lumina creează impresia de translucid.

Ce te-a atras înspre zona de design vestimentar?

Am o personalitate care se bazează foarte mult pe instinct și emoție, iar arta a fost întotdeauna cea mai ușoară cale de comunicare cu exteriorul. Cred că totul a început în cadrul jocului. Pictura, desenul însemnau pentru mine joaca. Instinctul creației provine și în urma influenței mamei, care avea ca hobby confecționarea de haine. Ulterior am început să intervin în munca ei cu propriile idei. O altă mare pasiune au fost păpușile, cărora le cream haine singură, din resturi de materiale. Am fost o mare colecționară a păpușilor și revistelor Barbie, pe care cel mai probabil, la acea vreme, le consideram asemenea revistelor de modă pe care le urmăresc în prezent.

Am crescut într-un mediu artistic, unde am studiat pictura, desenul și modelajul, toate fiind un stimulent în ceea ce a urmat. De asemenea, am avut parte și de o educație artistică atentă în acest sens, urmând cursurile de la Colegiul de artă din Ploiești. Pentru mine, moda reprezintă cea mai la-îndemană formă de exprimare de care se poate bucura omul. Este ca o arta „vie”, care trăiește cu tine. De asemenea, consider ca îmi dă posibilitatea să aduc influențe din alte domenii ale artei, precum arhitectură sau design.

Cum ți-a venit ideea pentru realizarea colecției prezentate în cadrul Diploma 2018?

Colecția „INTERILLUSION“ reprezintă o exprimare vizuală a ceea ce înseamnă regăsirea de sine prin starea de vis, contemplare, izolare și crearea unei realități proprii. Este o sinteză a memoriei proprii, tratată într-o manieră suprarealistă. Astfel, în primă instanță a fost vorba de un research interior, ulterior am pus la un loc principiile artistice și culturale care îmi definesc personalitatea și am încercat sa găsesc un punct comun al acestora. Acestea au devenit principala sursă de inspirație. Am preluat elemente din moda anilor 20 și 60, din arhitectura modernă și brutalistă, alături de expresionismul abstract al lui Rothko. Nu m-am îndepărtat însă de trendurile actuale, pentru care am făcut o cercetare separată.

Ce provocări ai avut de înfruntat în realizarea ei?

Un impediment în realizarea colecției a fost sursa limitată de textile și materiale din România, motiv pentru care am creat mai multe texturi prin alăturarea materialelor și modificarea formei lor inițiale, pentru a reda ideea impusă de concept.

Dă-mi te rog câteva nume din lumea modei care te inspiră?

Maison Margiela m-a fascinat dintotdeauna în ceea ce privește construcția tiparului și complexitatea acestuia, reușind sa respecte neregularitățile corpului uman până și în mișcare. Prada va fi tot timpul o inspirație pentru mine în ceea ce privește elementele de detaliu și consider că aduce constant un element de inovație cu fiecare colecție. Este fresh și cool, fiind un bun reper cultural și de trend. Paco Rabanne se încadrează însă cel mai bine în ceea ce privește preferințele de estetică personale: materialitățile neobișnuite, extravagante (exemplu „metal couture”) alăturate croiurilor simple, mi se par „the perfect match”. Altfel, nu mă las inspirată doar de creatori de modă, ci și de arta, arhitectură sau design.

Ce urmează după această colecție sau ce ți-ar plăcea să urmeze?

Îmi doresc să experimentez cât mai multe laturi ale modei. Consider că numai așa pot înțelege sistemul și pot ține pasul cu actualul. În momentul de față lucrez la câteva proiecte, printre care unul comun, alături de câțiva foști colegi de facultate, și sunt dispusă să accept provocări și situații noi. Intenționez ca pe viitor să urmez un program de Master în cadrul universităților de profil de la Londra.

Una dintre ținutele create de Raluca Gheorghe în cadrul colecției „INTERILLUSION“ poate fi văzută la DIPLOMA 2018, un proiect inițiat de The Institute și inspirat de UniCredit Bank. Festivalul are loc în perioada 5-14 octombrie, la Casa Dacia (Bulevardul Dacia nr. 12), fostul sediu al Muzeului Literaturii Române, și prezintă lucrările celor mai proaspeți artiști, absolvenți de facultăți creativ-vocaționale din promoția 2018.

Citiți și: “(P) Începe ediția a cincea a festivalului DIPLOMA”!

Foto: PR

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here