Orase de vizitat in 2012

0
146

Aceste orase din Europa se recomanda de la sine – cel putin pentru un city break, daca nu pentru o vacanta mai lunga – prin evenimentele de amploare pe care le gazduiesc anul acesta sau prin amprenta de modernism obtinuta recent.

1. Londra, Marea Britanie

Declarat pe buna dreptate orasul anului, Londra, gazda pentru a treia oara a Jocurilor Olimpice (dupa 1908 si 1948), s-a pregatit pentru acest eveniment inca din 2008. Stadioane noi, centre comerciale, spatii publice si „satul olimpic” au aparut in partea de est a orasului, in timp ce in vest, langa aeroportul Heathrow, a fost deschis un nou hotel, Waldorf Astoria, cu 137 de camere, iar in Knightsbridge, va fi inaugurat in aceasta primavara un hotel boutique de lux, Bulgari, al celebrului bijutier italian.
Mai mult decat un eveniment sportiv, Jocurile Olimpice (27 iulie – 12 august) sunt pentru Londra un prilej de a gazdui si o Olimpiada Culturala. Cea mai mare sarbatoare de acest fel din istoria moderna a JO va reuni artisti de renume din lumea intreaga, care vor prezenta peste 1.000 de spectacole de muzica, teatru, moda, dans și film, la multe dintre ele accesul fiind gratuit.
Festivalul cultural va avea cateva atractii deosebite, printre care o expozitie cu lucrari ale lui David Hockney (gazduita de Royal Academy, va fi deschisa pana la miezul noptii in fiecare sambata si duminica din luna martie) si un turneu al Tanztheater Wuppertal, cu zece spectacole realizate de Pina Bausch (intre 6 iunie si 9 iulie).
Alte evenimente ale anului 2012 pentru Londra: Jubileul de Diamant, care va marca sarbatorirea celor 60 de ani pe tron ai Reginei Elisabeta a II-a, si deschiderea Muzeului Charles Dickens, ce va celebra implinirea a 200 de ani de la nasterea scriitorului.

2. Viena, Austria

Pentru vienezi, 2012 inseamna celebrarea a 150 de ani de la nasterea lui Gustav Klimt, ale carui picturi, in special Sarutul, sunt considerate simbolurile unei perioade ce a dus la aparitia modernismului, o epoca in care s-au deschis perspective noi pentru arta. Numeroase muzee vieneze prezinta de-a lungul anului expozitii speciale dedicate artistului. Cea mai mare colectie Klimt din lume poate fi admirata la Muzeul Belvedere si cuprinde 22 de tablouri. Lucrari esentiale ale pictorului se gasesc si in Muzeul Albertina – o parte din cele 170 de schite aflate in colectia proprie, dar si alte desene si documente oferite cu imprumut de colectii internationale –, in Muzeul Leopold din Cartierul Muzeelor – picturi, scrisori si carti postale din mostenirea Emiliei Flöge, partenera de viata a lui Klimt –, in Muzeul Austriac pentru Arte aplicate (MAK), in Muzeul Vienei si in Biblioteca Nationala. Toate lucrarile expuse in galerii si interesul de care se bucura nu fac decat sa confirme ca puterea de fascinatie a epocii modernismului vienez a ramas intacta.

3. Montpellier, Franța

Al optulea oras ca marime al Frantei, medievalul Montpellier, capata o noua haina, una „de designer”, prin cateva constructii proiectate de renumitul arhitect francez Jean Nouvel si de colaboratorul sau, Francois Fontes. Una dintre ele, primaria – de forma unui cub albastru –, a fost deja finalizata, iar la inceputul anului viitor va fi deschis RBC Design Center, un showroom modernist al celebrului brand de mobila RBC. Chiar si mai inovatoare se anunta a fi Pierres Vives, proiectata de celebra arhitecta Zaha Hadid, al carei design spectaculos este inspirat de ideea de „arbore al cunoasterii” si care se va finaliza la sfarsitul lui 2012. Este un edificiu lung, cu straturi suprapuse de beton alb si sticla verde, ce va adaposti arhivele, biblioteca si birourile municipale ale acestui splendid oras mediteranean.

4. Florenta, Italia

Pentru a pune in valoare si a celebra bogata sa istorie, ca si monumentele artistice din Florenta, primarul Matteo Renzi a sustinut inca din 2009 eforturile de a imprima orasului renascentist o tenta contemporana. Astfel au fost restaurate si redeschise publicului o serie de repere emblematice: Palazzo Strozzi a devenit resedinta Centrului de Cultura Contemporana Strozzina, o manastire din secolul al XV-lea este acum Spazi Urbani Contemporei, in care expun diversi artisti italieni contemporani, iar istoricul Palazzo dela Mercanzia (1337) gazduieste de curand Muzeul Gucci. Zestrea de hoteluri a fost imbogatita cu opulentul St. Regis, redeschis dupa renovarea meticuloasa a fostului Grand Hotel Royal, si cu Grand Hotel Villa Cora, de langa Gradinile Boboli. Chiar si vechea bucatarie toscana a fost abandonata pentru felurile contemporane sofisticate ce se gasesc in noile restaurante Ossi di Seppia si IO Osteria Personale. Sunt in curs de realizare reamenajarea malurilor raului Arno si infrumusetarea celui mai mare parc al orasului. Iar tramvaiele vor fi decorate incepand cu această primavara cu pasari si flori desenate de Christian Lacroix.

5. Maribor, Slovenia, si Guimaraes, Portugalia

Doua orase isi impart anul acesta onoarea de a fi Capitale Culturale europene: Maribor din Slovenia si Guimaraes din Portugalia.

Pitorescul Maribor, aflat pe raul Drava, este o destinatie cunoscuta si apreciata pe plan international: aici se afla situri istorice impresionante, cu arhitectura variind de la baroc la Renastere (cum ar fi turnurile medievale, catedrala si castelul din secolul al XV-lea ), cea mai veche vie din lume pe dealurile din jurul orasului, si, foarte aproape, Muntele Pohorje, un adevarat paradis pentru iubitorii de schi si snowboarding iarna si de rafting, calarie, mountainbike si drumetii vara. Spa-urile si centrele termale atrag numerosi oaspeti, iar Drumul Vinului este o alta invitatie de a cunoaste specificul zonei. Cele peste 1.000 de evenimente culturale din acest an, de la expozitii, filme, spectacole de teatru si stradale la festivaluri si concerte, vor reprezenta o rampa de lansare pentru Maribor, ajutandu-l sa devina un autentic centru artistic.

Guimaraes, cealalta Capitala Culturala europeana, se bucura de eticheta de „leagan al natiunii portugheze”, iar centrul sau medieval face parte din Patrimoniul UNESCO din 2001. Este situat in partea de nord a Portugaliei, in apropiere de Porto. Reputatia sa istorica este bine definita si de alte repere: palatul ducilor de Braganca, bisericile in stil gotic si renascentist, actuala primarie care anterior a fost o manastire din secolul al XVI-lea si castelul Guimaraes, care domina orizontul orasului cu cele opt turnuri crenelate – un fost bastion in calea invaziei maurilor si normanzilor. Anul acesta orasul va fi transformat intr-un veritabil centru cultural, catalizator in dezvoltarea regiunii si promotor al diversitatii culturale a Europei. Sunt asteptati peste 1,5 milioane de vizitatori, care vor lua parte la sute de evenimente culturale legate de literatura, muzica, film, teatru, dans, arte vizuale, arhitectura și arta urbana.

 

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here