(P) Cum se aleg cele mai bune microfoane

0
cum alegi microfonul

Orice artist pentru care calitatea sunetului contează, va avea în vedere să achiziționeze cel puțin un microfon profesional pe care să îl utilizeze în spectacole.

În mod similar procedează persoanele care adoră să meargă la karaoke, ori cele care preferă să realizeze podcast-uri în mediul virtual sau tutoriale de prezentare pe YouTube.

Având în vedere că gama de opțiuni este una foarte diversă, alegerea unui anumit model de microfon poate fi destul de dificilă. Există însă caracteristici care fac diferența între un model bun și altul care nu poate să asigure performanță!

Categorii de microfoane

În funcție de tehnologia de captare pe care o folosesc, dar și în funcție de modul de transmitere a sunetului, pe piața de profil se găsesc patru categorii de microfoane:

  • Microfoanele cu ribbon

Sunt printre cele mai scumpe și mai pretențioase de pe piață. Sunt varianta optimă pentru înregistrări de studio, dar și pentru înregistrări de tip stereo ori în cadrul cărora se pune accent pe un singur tip de instrument.

Este vorba despre microfoane foarte delicate și fragile, care sunt orientate către frecvențele joase, redând în mod clar caracteristicile naturale ale sunetului. Vibrațiile acustice se transmit prin intermediul unei benzi metalice, nu printr-o diafragmă.

  • Microfoanele cu condensator

Sunt cunoscute pentru sensibilitatea, dar și acuratețea cu care pot capta sunetele. Sunt variante optime pentru a fi folosite în încăperi liniștite, așa cum sunt studiourile, întrucât captează toate sunetele ambientale.

De preferat este ca microfoanele din această categorie să fie acoperite în partea superioară cu un pop-filtru care are rolul de a înlătura saliva, dar și de a asigura calitatea, datorită faptului că poate înlătura orice tip de zgomot nedorit.

  • Microfoanele de tip dinamic

Sunt cele mai ieftine modele pe piață. Pot fi folosite atât în studiouri, cât și la evenimentele unde artiștii trebuie să cânte live.

Rezistente la umezeală, dar și la șocuri, microfoanele dinamice sunt destul de compacte și nu trebuie să fie conectate la o priză pentru a funcționa.

  • Microfoanele USB

Reprezintă cele mai noi modele disponibile pe piața de profil. Acestea au avantaje tehnice interesante: sunt dotate cu un preamplificator încorporat, dispun de un convertor analog-digital, datorită căruia sunetul poate fi transferat în mod direct spre calculator, și, nu în ultimul rând, sunt înzestrate cu programe specializate.

Ce trebuie luat în calcul atunci când se dorește achiziționarea unui microfon profesional?

În alegerea microfonului potrivit trebuie să se țină cont în primul rând de nevoile specifice. Apoi, trebuie să se urmărească factori precum dimensiunea diafragmei și sensibilitatea.

Dimensiunea diafragmei trebuie luată în considerare pentru a oferi celor care utilizează microfoanele o stare de confort în timpul concertelor, a înregistrărilor sau în timpul podcast-urilor. Paleta de variante include modele mari, care au între 3/4 inch și 1 inch, respectiv modele mai mici și cochete, care au mai puțin 1/2 inch.

Sensibilitatea este cea care poate măsura capacitatea microfoanelor de a transforma presiunea acustică în impedanța electrică. Ideal este ca sensibilitatea să fie cuprinsă în intervalul 18-70 dbV, însă bine de știut este faptul că majoritatea microfoanelor analogice au un nivel de sensibilitate de numai 35-45 dbV. În general, atunci când sensibilitatea este mai apropiată de 0 înseamnă că microfonul este mai sensibil.

Având în vedere cerințele din ce în ce mai ridicate ale artiștilor, dar și ale persoanelor care realizează diferite înregistrări din pasiune, producătorii au început să realizeze modele diverse din toate punctele de vedere, pentru a veni în întâmpinarea clienților.

Pe piața de profil există variante wireless, modele cu clemă, modele tip spion, modele bullet, care sunt similare cu capetele de la crosele de golf, dar și modele tip shotgun, care sunt foarte subțiri și lungi.

Pentru a facilita găsirea microfonului potrivit, căutarea poate începe în mediul online unde numeroase firme pun la dispoziție o gamă variată de produse destinate pasionaților de muzică. Pe soundstil.ro, de exemplu, cei care iubesc sunetul de calitate pot găsi toate cele necesare obținerii lui, de la microfoane profesionale, la boxe active, amplificatoare și căști.

Foarte important este ca persoanele aflate în căutarea unui microfon să știe foarte clar încă de la început motivul pentru care au nevoie de un astfel de dispozitiv și, urmărind caracteristicile menționate anterior, fără îndoială vor găsi ceea ce își doresc!

 

 

Sursă foto: Shutterstock

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here