(P) In culisele evenimentului Dinner with a Doctor: un dialog cu Cristina Batlan

0
2296

Cristina Batlan, fondatoarea brandului MUSETTE, este initiatoarea unor serii de evenimente de lifestyle educative, ce-l au ca invitat pe celebrul doctor american Michael Hollie, creatorul programului –“Dinner with the Doctor” in SUA, si unul dintre consilierii medicali ai documentarului Eating you Alive.

Cristina nu este la primul proiect de acest gen. In 2015, impreuna cu Asociatia Beneva, ea a organizat un eveniment ce l-a avut ca invitat pe Dr. Colin Campbell, autorul celui mai important studiu de nutritie: Studiul China. Conferinta de atunci a avut un real succes, iar acum, ea propune nu una, ci trei cine in compania unui nou specialist, desfasurate pe 2, 3 si 4 mai la Clubul Diplomatic din Bucuresti.

Noi am provocat-o pe Cristina Batlan la o discutie despre aceasta noua serie de evenimente, dar si despre impactul pe care si l-ar dori sa-l aibe asupra participantilor.

Imi puteti spune trei lectii nutritionale pe care le-ati invatat in urma primului eveniment, cel cu Dr. Colin Campbell?

Mi-am schimbat stilul de viata, am inteles ca nu este sustenabil pentru planeta sa mancam toti carne… Mi-am reamintit cu aceasta ocazie ca mancam pentru a mentine sanatatea corpului, ca mancarea este medicament. Am descoperit gusturi noi, gusturi pe care nu le cunosteam. Am aflat cata bogatie iti ofera natura si cat de creativ poti fi in bucatarie. Poate ca vine in completarea laturii mele creative, ma relaxez atunci cand gatesc, e un act complet de creatie responsabila. Poti sa creezi permanent gusturi noi, mult mai evoluate decat in bucataria traditionala. Gustul este subiectiv, depinde cat de sensibil si cat de antrenat esti. Anumite alimente creeaza dependenta – zahar, amelioratori de gust, dar iti poti schimba opinia despre gust ca si concept. In plus, mancarea integrala, din plante, are arderi rapide si se transforma in energie foarte repede, fara sa ingrase.

Cum v-a venit ideea aducerii in Romania a doctorului american Michael Hollie si al programului sau “Dinner with the Doctor”?

Pe Dr. Hollie, l-am cunoscut in 2015, in calitate de conferentiar alaturi de Dr. Colin Campbell. Este un om minunat, un model de care avem nevoie si totodata un om care isi dedica activitatea oamenilor. Atunci cand iti doresti sa faci bine pentru cei din jur, ajungi sa si cunosti persoanele potrivite care sa te ajute.

Dr. Michael Hollie

Care credeti ca sunt beneficiile unui astfel de eveniment atipic in locul unei conferinte clasice?

Primesti informatia de la o sursa reala, dar si poti sa o testezi imediat. Cunostintele teoretice te ajuta sa intelegi concepte prin prisma experientei altora, te ajuta sa intelegi de ce unele lucruri functioneaza, altele nu. Practica insa poate conduce la o intelegere mai profunda. Invatamantul din tara noastra este “bogat” in informatii si relativ “sarac” in actiuni, iar atunci cand vine vorba despre sustenabilitate, actiunile sunt foarte importante.

Cum ati ales cele trei teme de dezbatere al conferintelor organizate cu Michael Hollie?

Studiind statisticile din Romania, Dr. Hollie a ales sa vorbeasca despre problemele reale ale populatiei – boli de inima, cancer, imunitate scazuta, diabet, obezitate. Desi nu ne place s-o spunem, nu stam foarte bine la capitolul imbolnaviri. Lucrurile s-au schimbat mult in ultimii 20 de ani, din pacate, suntem mai putin sanatosi. In secolul vitezei, este foarte usor, pe fondul lipsei de timp, sa alegem mancare nesanatoasa si ne vine foarte greu sa admitem asta…

Mesajul doctorului Hollie este unul de constientizare. Sarcina noastra este sanatatea noastra si a planetei. Vom avea mult de lucru in sensul acesta, este de multa nevoie de educatie. Ne dorim ca acest tip de eveniment sa fie un model pentru specialistii romani din zona de mediu, educatie, sanatate.

Cu ce informatii v-ar placea sa plece de la eveniment participantii?

Cu increderea ca schimbandu-si stilul de viata pot preveni imbolnavirile. Cu increderea ca in tratarea unei boli, cel mai important rol ii revine pacientului, si de abia apoi, doctorului. Vor afla solutiile pe care le pot adopta in viata de zi cu zi pentru a-si intari imunitatea, pentru a preveni sau trata cele mai prezente boli ale societatii actuale – bolile de inima, cancerul, diabetul si obezitatea. Mai mult decat atat, in timpul conferintei, vor fi servite preparate delicioase, pregatite fara ulei, din legume si cereale organice, integrale, asa incat fiecare participant va avea sansa sa experimenteze gusturi noi. Vor descoperi cum mancarea, gatita sanatos, poate fi extrem de gustoasa. Eu cred ca multa lume ar alege sa-si schimbe alimentatia daca ar avea optiuni echitabile si o informatie corecta.

Ce anume v-ar placea sa se imbunatateasca in Romania legat de stilul de viata al locuitorilor?

In cazul tehnologiei, progresele sunt uimitoare si asta te-ar face sa crezi ca accesul la informatie duce la schimbari in bine pe toate planurile. In cazul sanatatii, lucrurile nu stau chiar asa, conform statisticilor, starea de sanatate a populatiei s-a inrautatit. Fiecare dintre noi are nevoie de informatii pentru a putea decide care este atitudinea potrivita. In cazul parintilor, ei au si o mare responsabilitate pentru copiii lor, sa le lase mostenire natura asa cum au primit-o de la parintii lor.

In 2018 nu mai putem evita subiecte cum ar fi poluarea, reciclarea si cam tot ce tine de mediul inconjurator. Exista deja multe studii care arata cat de mare este distrugerea pe care omenirea a adus-o planetei in ultimii 70 de ani, iar momentan, nu a fost descoperita viata pe o alta planeta unde sa ne mutam.

Conferintele Dinner with a Doctor ce-l au ca invitat pe Michael Hollie se vor desfasura in zilele de 2, 3 si 4 mai, la orele 18.30 , la Clubul Diplomatic Bucuresti.

Intrarea la fiecare conferinta se face pe baza de bilet. Pretul este de 188-235 Lei/persoana in functie de tipul de bilet ales. Vanzarea biletelor se face prin www.iabilet.ro.

Foto: Oltin Dogaru (arhiva Harper’s BAZAAR Romania), prin amabilitatea distribuitorilor

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here