(P) „FUTURE FOLK” – o initiativa care aduce in actualitate costumul traditional

0
203
Afis Future Folk

Proiectul Future Folk este o initiativa a Asociatiei Alumnus Club UNESCO din Bucuresti, cofinantata de Administratia Fondului Cultural National (AFCN), Centrul pentru Tineret al Municipiului Bucuresti si Comisia Nationala a Romaniei pentru UNESCO.

Acorda de asemenea un important sprijin proiectului Grupul parlamentar al minoritatilor nationale din Camera Deputatilor; Institutul Cultural Roman; Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti; Uniunea Elena din Romania; Comunitatea Rusilor Lipoveni din Romania; Federatia Europeana a Asociatiilor, Centrelor si Cluburilor pentru UNESCO; Federatia Romana a Asociatiilor, Centrelor si Cluburilor UNESCO; Televiziunea Romana, Sectia Alte Minoritati; Teatrul Evreiesc de Stat; Teatrul Odeon; Grupul de presa Burda Romania.

Future Folk isi propune sa contribuie la revitalizarea si promovarea patrimoniului cultural imaterial al Romaniei, punand in valoare prin design contemporan o piesa esentiala a acestuia – costumul traditional. Nu numai costumul romanesc, ci si costumele traditionale specifice minoritatilor nationale, poate mai putin cunoscute, dar la fel de valoroase.

Tematica si mesajul proiectului corespund perfect sloganului Anului european al patrimoniului cultural 2018 – “Patrimoniul nostru: acolo unde trecutul intalneste viitorul”. Cum pot recepta tinerii de astazi aceste valori iesite din uzul cotidian, cum putem pastra aceasta mostenire pentru generatiile viitoare? Sunt doua intrebari la care incearca sa raspunda asociatiile si institutiile implicate in proiectul Future Folk.

Carmen Emanuela Popa, doctorand in design la Universitatea Nationala de Arte din Bucuresti, este creatoarea produsului cultural original propus de Future Folk – o colectie avangardista de design vestimentar inspirat de costumele traditionale, colectie ce va fi lansata la Palatul Parlamentului in ziua de 20 iunie, iar apoi va lua forma unei expozitii itinerante la Muzeul Satului din Bucuresti, la Ploiesti si Tulcea. Atenta la simbolistica si filosofia din spatele fiecarui obiect, Carmen Emanuela Popa doreste sa lanseze prin creatiile ei o invitatie la comunicare, dialog si intelegere intre oameni. Este de fapt mesajul intregului proiect.

Evenimentul de lansare din 20 iunie se va desfasura sub Inaltul patronaj al Camerei Deputatilor, beneficiind de sustinerea tuturor membrilor Grupului parlamentar al minoritatilor nationale. Va fi deschis de actrita Maia Morgenstern cu un recital de poezie, dupa care initiatorul si partenerii vor vorbi despre Future Folk, designerul Carmen Emanuela Popa va prezenta schitele sale si colectia de design vestimentar creata special pentru acest proiect, iar in final vor fi prezentate catalogul expozitiei si un scurt film de prezentare a conceptului pe care se bazeaza intreg proiectul.

Expozitia – performance Future Folk, ea insasi rezultatul unui exercitiu intercultural, se doreste a fi o dovada vie a faptului ca diversitatea este o resursa inepuizabila de inovatie si creativitate intr-o societate in care exista intelegere si respect fata de valorile fiecaruia.

Cititi si: “(P) <<Future Folk>>, un nou proiect al Asociatiei Alumnus Club UNESCO din Bucuresti”!

Foto: prin amabilitatea distribuitorilor

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here