(P) „Future Folk”, un nou proiect al Asociatiei Alumnus Club UNESCO din Bucuresti

0
202
reuniunea partenerilor Future Folk

“Patrimoniul nostru: acolo unde trecutul intalneste viitorul” – sloganul Anului european al patrimoniului cultural 2018 – se regaseste cum nu se putea mai bine in titlul unui nou proiect al Asociatiei Alumnus Club UNESCO din Bucuresti, proiectul Future Folk. Este o initiativa care isi propune sa contribuie la revitalizarea si promovarea patrimoniului cultural imaterial al zonei de sud a Romaniei, urmand sa puna in valoare prin design contemporan o piesa esentiala a acestuia – costumul traditional. Nu numai costumul romanesc, atat de bogat in forme si sensuri, ci si costumele traditionale specifice minoritatilor nationale, poate mai putin cunoscute, dar la fel de frumoase si incarcate de simboluri stravechi.

Cum pot recepta tinerii de astazi aceste valori, care poate li se par iesite din uzul cotidian, cum putem pastra aceasta mostenire pentru generatiile viitoare? Iata doua intrebari la care incearca sa raspunda asociatiile si institutiile implicate in proiectul Future Folk, proiect care a fost agreat si urmeaza sa fie sprijinit printr-o finantare nerambursabila acordata de Administratia Fondului Cultural National (AFCN).

Partenerii s-au reunit in ziua de 22 februarie a. c. la noul spatiu muzeal din Palatul Primaverii – expozitia permanenta “Casa Ceausescu” – unde au avut prilejul sa poarte un prim dialog. Intre participanti s-au aflat: deputatul Dragos – Gabriel Zisopol, chestorul Camerei Deputatilor, presedintele Uniunii Elene din Romania; Béla Dan Krizbai, vicepresedintele Institutului Cultural Roman; Silviu Feodor, presedintele Comunitatii Rusilor Lipoveni din Romania; Gabriela Alina Andrei, director adjunct al Centrului pentru Tineret al Municipiului Bucuresti; Georgiana Onoiu, sef sectie Tezaurizare patrimoniu cultural la Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti; Roxana Amzar Gheorghe, realizator la Televiziunea Romana, Sectia Alte Minoritati; Tamara Susoi, sef serviciu Marketing si promovare spectacole la Teatrul Odeon; Susana Pletea, director editorial la Grupul de presa Burda Romania.

Reuniunea a fost deschisa cu un salut de bun venit de Adina Rentea, director al expozitiei parmanente “Casa Ceausescu”, dupa care Daniela Popescu, presedintele Asociatiei Alumnus Club UNESCO, a prezentat activitatile si calendarul proiectului Future Folk, modul de lucru preconizat, bazat pe competenta, talent si colegialitate. S-a subliniat ca aproape 90% din bugetul proiectului este acoperit de grantul castigat de la AFCN, o institutie care sprijina activ initiativele culturale de valoare. Doamna Popescu a subliniat de asemenea ca proiectul este dedicat Centenarului Unirii, aratand ca minoritatile nationale au fost si sunt parte integranta a societatii romanesti. Future Folk este totodata o contributie romaneasca la Anul european al patrimoniului cultural – 2018, precum si la initiativele UNESCO, binecunoscute si apreciate pe plan mondial, de salvgardare si punere in valoare a patrimoniului cultural din toate statele.

Foarte placuta a fost intalnirea partenerilor cu Carmen Emanuela Popa, doctorand in design la Universitatea Nationala de Arte din Bucuresti, autoarea produsului cultural original propus de Future Folk – o colectie avangardista de design vestimentar inspirat de costumele traditionale, colectie ce va fi lansata la Palatul Parlamentului in luna iunie, iar apoi va lua forma unei expozitii itinerante la Muzeul Satului din Bucuresti, la Ploiesti si Tulcea. Atenta la simbolistica si filosofia din spatele fiecarui obiect, al fiecarui motiv de inspiratie, Carmen Emanuela Popa doreste sa lanseze prin creatiile ei o invitatie la comunicare si intelegere intre oameni.

Prin comentariile si propunerile lor, cei prezenti au adus elemente noi acestei initiative, care porneste la drum cu toate sansele de a fi o reusita. Expozitia – performance Future Folk, ea insasi rezultatul unui exercitiu intercultural, se doreste a fi o dovada vie a faptului ca diversitatea este o resursa inepuizabila de inovatie si creativitate intr-o societate in care exista intelegere si respect fata de valorile fiecaruia.

Cititi si: „Bob Dylan este castigatorul-surpriza al Premiului Nobel pentru Literatura”!

Foto: prin amabilitatea distribuitorilor

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here