(P) Harta poetică a Bucureștiului

0
168

Cum arată Bucureștiul poeților? Primul poem colectiv despre oraș va fi citit de Zilele Bucureștiului.

”Când scrii despre București te înfurii, te ia nostalgia, te revolți, descrii, povestești, țipi, urli, plîngi, privești pe fereastră, închizi fereastra, ești politicos, ești porcos, folosești cuvinte frumoase, folosești toate cuvintele, te întorci în interbelic, te uiți la fabrica nereconvertită de peste drum, dai o fugă în Ferentari, la Piața Obor sau în Grădina Botanică?”. E întrebarea legitimă pe care și-o pune poeta Svetlana Cârstean, care și-a provocat colegii de breaslă să scrie și să descrie Bucureștiul în versuri. Ce-a ieșit? Primul poem colectiv despre București, cu peste 800 de versuri:

„Piața Domenii nutrește, la rându-i, visuri futile de domnișoară

cu Piața Obor: un mariaj strălucitor, un ideal încântător, o oară și să mor.”

– Florin Iaru

„Fiindcă aici, în miezul aburind al orașului,

Ura și dragostea au laolaltă o singură mână”

– Ioana Nicolaie

„abia acum iese la iveală dragostea ta

și scrie cu aorta deschisă cuvinte urâte pe garduri

„privește cerul” sau ceva și mai obscen”

– T.O. Bobe

București’21 este un poem-manifest participativ, care implică 40 de poeți români contemporani, din diverse generații și cu voci diferite. ”Acest poem s-a scris peste tot. Peste tot unde se aflau ei, peste tot unde mă aflam eu. La București, la Krapets, în Bulgaria, la Stockholm. A fost o lună și jumătate de ștafetă poetică neîntreruptă.” spune Svetlana Cârstean, curatorul proiectului.

București ’21. O epopee participativă are scopul de a crea o hartă poetică a orașului în care locuim, muncim, creăm, dar și de a pune în evidență fenomenul poetic românesc contemporan, în dinamica lui bucureșteană, o adevărată epopee urbană cu peste 800 de versuri.

Construit ca o îmbinare de text, imagine și sunet, spectacolul-lectură se desfășoară în cadrul Zilelor Bucureștiului, sâmbătă, 19 septembrie, începând cu ora 19.00, la sediul ARCUB din strada Lipscani 84-90.

Proiectul București ’21. O epopee participativă face parte din programul București Memoria|Explorarea|Imaginarea Orașului, care lansează candidatura orașului București la titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here