(P) Jazz in the Park anunta 13 nume de top din jazz-ul contemporan

0
144
Afis-Web-Jazz-in-the-Park-2018

Jazz in the Park continua seria anunturilor despre festival cu 13 formatii de exceptie, premiate si recunoscute la nivel mondial: Richard Bona Group (US), Nik Bartsch’s Ronin (CH), Alfa Mist (UK), Soweto Kinch (UK), Forq (US), Bill Laurance (US), The Herbaliser (UK), Gallowstreet (NL), Balako (RO), Koffie (NL), Superpoze (FR), Essential Notes (RO) si Exit Oz (RO).

Organizatorii festivalului vor activa timp de sase seri un nou spatiu: e vorba despre curtea Muzeului de Arta din Cluj, unde vor avea loc sase concerte cu acces pe bilet sau abonament cu unele dintre cele mai bune nume ale muzicii de azi.

Jazz in the Park prezinta sase concerte inedite la Muzeul de Arta

Primele patru trupe confirmate pentru concertele de la muzeu sunt Alfa Mist, Richard Bona, Soweto Kinch si Nik Bartsch’s Ronin.

Dupa gala de deschidere de la Opera Maghiara, in 22 iunie va concerta in premiera nationala la Muzeul de Arta Alfa Mist, din Marea Britanie, considerat un rising star al jazz-ului londonez. Grupul vine in formula de cvartet, combina in mod senzational muzica jazz cu hip-hop, soul si reprezinta perfect ceea ce inseamna noul val al muzicii jazz. In adolescenta a cochetat cu productia de muzica hip-hop, lucru care se simte si in compozitiile sale jazz de azi.

Duminica seara, in 24 iunie, concerteaza castigatorul premiului Grammy, camerunezul stabilit in Statele Unite Richard Bona, recunoscut ca una dintre cele mai mari 5 revelatii muzicale din ultimii 10 ani si unul dintre cei mai buni basisti ai tuturor timpurilor. El va concerta tot in curtea muzeului intr-un concert de neratat.

Talentatul saxofonist Soweto Kinch, castigator a numeroase premii, va concerta impreuna cu formatia lui la Muzeul de Arta in 26 iunie. Ziarul The Guardian scrie despre Soweto Kinch ca aduce impreuna jazz pur si hip-hop autentic intr-un mod curajos. A fost distins pana acum cu MOBO awards, doua premii Urban Music, BBC Rising Star Award, BBC Best Jazz Instrumentalist, BBC Best Jazz Band, Montreux Jazz Festival Award, Peter Whittingham Award for Jazz innovation, castigator White Foundation World Sax Competition si a fost nominalizat la ravnitul Mercury Award.

Un alt nume de senzatie confirmat pentru editia 2018 a festivalului este Nik Bartsch’s Ronin, una dintre cele mai iubite trupe straine in Romania. Nik este prezent la majoritatea festivalurilor de jazz din tara, iar celebrul pianist elvetian a fost distins cu numeroase premii. Concertul in premiera pentru Cluj din 27 iunie va avea loc in curtea Muzeului de Arta, impreuna cu trupa Ronin.

Val nou de artisti confirmati in parc

Pe langa concertele din curtea Muzeului de Arta, organizatorii Jazz in the Park anunta noi nume de exceptie si pentru scenele din Parcul Central, acolo unde intrarea va fi libera, pe baza de bilet neobligatoriu.

Astfel, pe scenele din parc ii vom asculta printre altii pe Forq, Bill Laurance, The Herbaliser, Gallowstreet, Balako, Koffie, Superpoze, Essential Notes si Exit Oz.

Cvartetul instrumental Forq aduce dinamismul intr-o explorare sonica. Grupul, fondat de Henry Hey (David Bowie, Empire of the Sun, Jeff „Tain” Watts) si basistul Michael League (liderul trupei Snarky Puppy, castigator al premiului Grammy), este compus din muzicieni care improvizeaza intr-un mod memorabil. Forq a avut concerte in Statele Unite ale Americii si in Europa si a cantat la prestigioase festivaluri precum North Sea Jazz festival si GroundUP Festival in Miami Beach.

Pianistul trupei Snarky Puppy Bill Laurance, castigator al Premiului Grammy, concerteaza la Jazz in the Park. Bill lucreaza ca muzician profesionist de cand avea 14 ani si a avut turnee internationale ca pianist, compozitor si a cantat cu artisti precum David Crosby, Morcheeba, Salif Keita, Bobby McFerrin, Susana Baca, Lalah Hathaway, Laura Mvula, Jacob Collier.

O alta noutate pentru acest an: dupa 18 ani de turneu muzical, grupul britanic The Herbaliser, parte din casa de discuri Ninja Tunes, ajunge pe scena Jazz in the Park din Parcul Central cu ritmuri de hip-hop, jazz, groove si funk.

La Jazz in the Park vine si brass band-ul olandez Gallowstreet, care a crescut spectaculos de la un grup de parada stradala pana la o trupa dorita de festivaluri de renume mondial. Cei 12 membri ai grupului vin cu abordari care combina saxofonul cu percutia si ritmuri hop-hop cu dance.

Muzicianul francez Gabriel Legeleux, cunoscut ca Superpoze e de asemenea confirmat la festival. El va completa, alaturi de Bill Laurance, scena alternativa din parc cu ritmuri electro.

Alte trupe pe care le vom asculta in Parcul Central: olandezii Koffie vin cu ritmuri de afro-beat si groove, formatia Balako propune o calatorie printre diverse culturi si genuri, o combinatie sclipitoare intre ritmurile puternice de jazz, imbogatite cu puternice influente traditionale din folclorul balcanic si sunetele latino.

In plus, Essential Notes vine cu compozitii influentate de jazz-ul contemporan dar si de experientele muzicale ale celor doi muzicieni. Influentele grupului vin de la Bugge Wesseltoft & Henrik Schwarz & Dan Berglund, Snarky Puppy, Hidden Orchestra si Portico.

Trupa Exit Oz alterneaza de la melodic la zgomotos si inapoi cu influente jazz pana la post-jazz-ul cu influente progressive, metal si pop. Muzica lor nu se incadreaza in rigorile unui gen prestabilit, asadar si-au denumit propriul gen muzical ‘Mlazz’ (jazz de mlastina).

Alte trupe confirmate pana acum pentru Jazz in the Park 2018: legenda Juan de Marcos Afro-Cuban All Stars, pentru deschiderea din 21 iunie de la Opera Maghiara, iar pentru parc – Fanfare Ciocarlia, Moonlight Breakfast, JazzyBIT, A-C Leonte, Antal Gabor Trio.

Pentru concertele de la muzeu si de la Opera Maghiara sunt disponibile bilete si abonamente pe www.jazzinthepark.ro, iar pentru concertele din Parcul Central vor fi disponibile bilete nebobligatorii.

Anul acesta, festivalul Jazz in the Park va avea loc timp de 11 zile, in perioada 21 iunie – 1 iulie.

Cititi si: „(P) Se lanseaza Fondul Jazz in the Park 2018. 30.000 de euro pentru proiecte artistice”!

Foto: prin amabilitatea distribuitorilor

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here