(P) Improvizatii muzicale, titluri emblematice si artisti-fenomen la TIFF 2018

0
73
Safety Last! (1923)

Concerte in premiera, proiectii-eveniment acompaniate de improvizatii muzicale live, cine-concerte in Biserici si prezenta unor invitati de renume international marcheaza cea de-a 17-a editie a Festivalului International de Film Transilvania (25 mai – 3 iunie, Cluj-Napoca).

Biletele pentru cele mai importante concerte si cine-concerte programate in perioada celui mai mare festival de film din Romania au fost puse deja in vanzare pe https://tiff.eventbook.ro/.

Cateva evenimente de neratat din programul TIFF 2018

Concert: The Colorist Orchestra & Emiliana Torrini

Marti 29 mai, ora 19:00, Casa de Cultura a Studentilor

Celebra artista de origine islandeza se numara printre vocile preferate ale trupei The Colorist Orchestra (Belgia). Colaborarea lor s-a concretizat intr-un album pe care The Guardian l-a descris ca pe o ,,colectie vibranta si colorata de fuziuni ale clasicului si contemporanului’’.

Vocea inconfundabila a Emilianei Torrini, comparata adesea cu cea a celebrei Bjork, poate fi ascultata si pe coloana sonora a unor filme ca The Lord of the Rings (2002, r. Peter Jackson), Men, Women & Children (2014, r. Jason Reitman) sau Tenderness (2009, r. John Polson). Muzica ei este recolorata de catre cei 8 membri The Colorist Orchestra intr-o maniera cu totul si cu totul inedita. Sound-ul lor hipnotizant este rezultatul combinatiei incredibile de instrumente clasice folosite in moduri neconventionale si obiecte muzicale neobisnuite. Decorul fantastic – o instalatie din lemn aflata intr-o continua miscare, transforma show-ul intr-o memorabila poveste audio-vizuala.

Cine-concert: Safety Last! acompaniat live de Samuel Liégeon

Duminica, 27 mai, ora 19:00, Casa de Cultura a Studentilor

Comedia romantica muta regizata de Fred C. Newmeyer si Sam Taylor a ramas in istoria cinematografiei pentru una dintre cele mai faimoase imagini ale epocii: un barbat agatat de limba unui ceas-turn, atarnand la inatime, deasupra orasului. Se spune ca insusi protagonistul filmului, actorul Harold Lloyd, a fost implicat in realizarea acestei cascadorii, in ciuda faptului ca-si pierduse recent doua degete in timpul unor filmari. Dupa aproape un secol de la lansare, Safety Last! (1923) este in continuare considerat de critici unul dintre cele mai frumoase filme mute, iar publicul TIFF il va putea urmari la aceasta editie pe muzica live interpretata de pianistul si organistul Samuel Liégeon (Franta). Artistul care a sedus publicul din Europa si din S.U.A. cu improvizatiile sale muzicale, a fost distins in 2008 cu premiul I la prestigioasa competitie internationala Boëllmann-Gigout, la Strasburg, iar in anii urmatori s-a remarcat in competitiile internationale de improvizatie din Leipzig, Harlem, Münster si Chartres. Magia muzicii pe care o creeaza cu atat de multa usurinta va acompania live imaginile impresionante ale legendarului Safety Last!

Cine-Concert: Fantoma de la Opera acompaniat live de Samuel Liégeon

Luni, 28 mai, ora 21: 45, Biserica Romano-Catolica „Sfanta Treime” (Str Universitatii nr. 5)

Improvizatiile muzicale extraordinare realizate de pianistul si organistul francez Samuel Liégeon vor acompania live si proiectia unuia dintre cele mai cunoscute horror-uri
din istoria filmelor mute. Fantoma de la Opera (The Phantom of the Opera, 1924), clasicul alb-negru regizat de Rupert Julian este prima adaptare a romanului omonim scris de Gaston Leroux. Ecranizarea povestii despre crimele infioratoare savarsite in numele dragostei de enigmatica entitate care locuia in Opera din Paris va fi prezentata publicului TIFF pe muzica hipnotizanta a multi-premiatului muzician Samuel Liégeon.

Cine-Concert special de 1 iunie: Ochiul magic

Vineri, 1 iunie, ora 17:00, Casa de Cultura a Studentilor

Pornind de la opera cinematografica a regizorului Georges Méliès, Ochiul magic (En plein dans l’œil) recreeaza universul poetic si supra-realist, marcat de inovatiile tehnice ale cineastului. Compozitiile muzicale spectaculoase, compuse de Jean-Francois Alcoléa si interpretate live de catre Alcoléa & Cie, au fost create special pentru filmele proiectate, oferind publicului sansa de a descoperi inceputurile cinematografiei si ale animatiei. Cei mai mici dintre spectatori vor fi cuceriti de imaginile impresionante, de personificarile fantastice si de efectele de lumini si sunet, imbinate intr-o maniera jucausa si curajoasa.

Georges Méliès este recunoscut pentru utilizarea trucajului, a imaginilor time-lapse, a expunerii multiple si a colorizarii filmelor, iar fratii Lumière il considerau ,,inventatorul cinemaului’’. Spectacolul audio-vizual spune povestea primilor pasi in lumea filmului, inspirandu-se din bogatia mostenirii si creativitatii cinematografice a lui Méliès si adaugand orchestratii speciale. Atmosfera creata de proiectia filmelor semnate de autor, printre care se numara Le voyage à travers l’impossible (1904) si Le voyage de Gulliver a Lilliput et chez les Géants (1902), va fi dublata de efecte de lumina si de un design scenic inovator, care vor face deliciul publicului tanar.

Rezultatul: un mix acustic live, ce imbina solemnitatea muzicii clasice cu ritmurile pop si accentele underground.

Cititi si: „Best of TIFF: topul filmelor proiectate in cadrul festivalului”!

Foto: PR

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here