(P) Psiholog sau psihiatru – unde alegem să ne tratăm?

0
psiholog vs psihiatru

Atunci când avem o durere fizică căutăm o soluție care să ne ajute să o eliminăm. De regulă, ne prezentăm la un medic specialist care, după ce va stabili un diagnostic, va crea un plan de tratament adecvat.

Ce ne facem, însă, atunci când acea durere este de natură psihică? În acest caz, majoritatea oamenilor aleg să o poarte cu ei, apelând la ajutor doar în momentul în care devine insuportabilă. Această durere, netratată, nu doar că afectează viața personală și profesională, ci poate conduce chiar și la suicid.

Pentru a ne putea bucura de viață trebuie să privim cu mai multă responsabilitate latura psihică și, în cazul în care simțim că nu mai putem face față, să cerem din timp ajutorul.

Psihiatrie vs. psihologie – care este diferența?

Ca primă diferență notabilă, putem menționa formarea profesională. Psihiatrul a absolvit Facultatea de Medicină și a terminat un rezidențiat de 5 ani în psihiatrie. Acesta se ocupă cu diagnosticarea și cu tratamentul bolilor psihice.

Psihologul a absolvit Facultatea de Psihologie și este preocupat de studierea minții umane, de modul în care aceasta funcționează și de factorii care acționează asupra sa.

Atât psihiatrul, cât și psihologul pot deveni psihoterapeuți în urma specializării din cadrul unei școli de psihoterapie.

 • Metode de operare ale psihiatrului

Psihiatrul se ocupă de cei cu probleme de ordin psihic, ale căror simptome fizice au ajuns să le afecteze în mod considerabil activitățile zilnice. El studiază atât creierul uman, cât și comportamentul individual și colectiv al omului.

Psihiatrul utilizează conversația ca metodă de lucru, fiind necesară stabilirea unui raport cu persoana pe care o tratează. Acesta prescrie pacienților un tratament medicamentos, tratând din punct de vedere psihofarmacologic o problemă medicală (un dezechilibru neurochimic al creierului).

 • Metode de operare ale psihologului

Pe lângă conversație, necesară pentru stabilirea diagnosticului, psihologul utilizează și o serie de teste specifice în cadrul terapiei. În felul acesta, el efectuează o evaluare, anticipând viitoarele rezultate și acțiuni ale pacientului.

Concentrându-se doar pe modul în care persoana percepe și se adaptează la realitatea exterioară, psihologul urmărește să ajute pacientul să aibă o mai bună funcționare individuală, familială și socială.

Psihiatrul și psihologul – parteneri în cazurile mai grave

În situații mai grave, cum sunt, de exemplu, cazurile de dependență, se recomandă o colaborare între psihiatru și psiholog. Pentru a stabiliza pacientul și pentru a facilita procesul de vindecare, este necesar atât un tratament medicamentos, cât și unul psihologic.

Chiar și în alte situații, mai puțin grave, colaborarea celor doi poate face minuni. Nu multă lume cunoaște faptul că psihiatrul poate solicita ajutorul psihologului pentru a putea stabili un diagnostic complet, înainte de a îi prescrie orice fel de tratament.

Când apelăm la psihiatru?

În cazul în care există o problemă neurochimică (ce are legătură cu starea fizică a creierului) şi nu poate fi tratată doar cu ajutorul psihoterapiei, se recomandă solicitarea serviciilor unui specialist în psihiatrie.

Este nevoie de un consult psihiatric, însoțit de un tratament medicamentos, în cazul unor simptome precum:

 • delir;
 • idei obsedante;
 • halucinații;
 • schizofrenie;
 • alte tulburări psihice.

Când apelăm la psiholog?

Dintre situațiile în care este recomandat să apelăm la psiholog enumerăm:

 • dificultăți în ceea ce privește luarea deciziilor;
 • sentimente de vinovăție;
 • orientare vocațională;
 • dificultăți de relaționare cu cei din jur etc.

Așa cum menționam mai sus, în anumite situații este nevoie de un tratament mixt pentru obținerea unor rezultate optime. Astfel, colaborarea dintre psiholog și medicul psihiatru poate fi benefică în cazuri precum: atacuri de panică, depresie, experiența unei traume, pierderea unei persoane dragi etc.

Solicitarea unei colaborări poate veni în ambele sensuri. Cu alte cuvinte, psihologul poate considera ca fiind necesară și o evaluare psihiatrică pentru a putea demara procesul terapeutic. De asemenea și specialistul în psihiatrie poate considera că e nevoie de intervenția unui psiholog pe parcursul tratamentului.

În general, problemele ce țin de dependențe care nu pot fi rezolvate doar cu ajutorul tratamentului medicamentos prescris de psihiatru au nevoie și de psihoterapie. Dat fiind faptul că, de regulă, cauzele pentru care persoanele dependente au ajuns în această situație sunt de cele mai multe ori de natură psihologică, este imperios să se opteze pentru un tratament mixt.

Polaris Medical – servicii de psihiatrie la cele mai înalte standarde

Dacă te afli în căutarea echilibrului psihic sau o persoană apropiată ție are nevoie de ajutor de specialitate, poți apela la serviciile premium oferite de Polaris Medical – cel mai mare spital privat de recuperare medicală din România.

Grație abordării pluridisciplinare, pacientul poate beneficia de un tratament complet, indiferent dacă suferă de anxietăți, insomnii, atacuri de panică sau alte patologii. Redobândește-ți liniștea interioară și confortul psihic!

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here