(P) Putem spori starea de bine prin amenajarea și decorarea locuinței?

0

De multe ori, acasă este locul unde ne începem cele mai multe dintre diminețile cu soare, locul în care ne întoarcem la final de zi pentru a ne reîncărca bateriile, pentru a ne relaxa sau pentru a petrece timp de calitate în preajma celor dragi.

Indiferent de momentul zilei, o casă ar trebui să fie un sanctuar personal pentru fiecare dintre noi, acel loc sigur, construit ca să ne ofere starea de bine după care tânjim atât de des. Alese în mod potrivit, articolele pentru casă pot juca un rol important în atingerea stării de bine atât la nivel fizic, cât și psihic.

Probabil ai observat tendința multora dintre noi de a subaprecia adevărata valoare a unui obiect bine proiectat din punct de vedere al design-ului, exceptând cazurile în care respectivele bunuri sunt excelente, tocmai pentru că nu ne deranjează nimic la ele. În manieră opusă, o imperfecțiune ne poate atrage imediat atenția, atunci când un obiect nu este prea bine gândit. Dacă acestea din urmă sunt oportunitățile perfecte pentru inovare, succesul unui articol bine proiectat se datorează unei discipline științifice cunoscută sub numele de ergonomie.

Ergonomia aplică diverse teorii, principii, date și metode de design cu scopul de a optimiza bunăstarea oamenilor, iar specialiștii din domeniu efectuează cercetări constante în încercarea de a înțelege modul în care un produs, un spațiu de lucru sau un sistem se poate plia perfect pe nevoile celui care le folosește.

Potrivit Asociației Internaționale de Ergonomie, această știință se asigură că designul unui bun potențează calitățile și abilitățile oamenilor și reduc la minimum efectele limitărilor lor. Așadar, ergonomia nu presupune doar cunoștințe de anatomie și inginerie, ci și de psihologie, iar factorii importanți care stau la baza sa variază de la un spațiu bine organizat și o postură corectă, până la tehnologie și instrumentele digitale pe care le folosim (ergonomia este despre utilizabilitate în cea mai mare parte), temperatură, umiditate, lumină și sunet.

Ergonomia contează și în afara biroului

mobila ikea

Având în vedere perioada pe care o traversăm, mulți dintre noi lucrează de acasă de săptămâni întregi. Și, indiferent dacă petrecem timp mai îndelungat lucrând la biroul instalat in sufragerie sau exersând câteva hobby-uri descoperite de curând, trebuie să ne asigurăm că zona noastră de activitate urmează câteva principii simple de ergonomie.

Spre exemplu, ai putea atenua cu ușurință unii factori stresanți din viața de zi cu zi, folosind câteva dintre articolele OMTÄNKSAM, disponibile la IKEA și dezvoltate în strânsă colaborare cu experți în materie de ergonomie, fizioterapeuți și cercetători din domeniul îngrijirii personale și testate de către oameni obișnuiți.

Scaunul OMTÄNKSAM e o soluție care-ți permite să te așezi și să te ridici cu ușurință, iar spătarul înalt și lat îți oferă sprijin pentru brațe. Ca să stai și mai confortabil, îl poți completa cu una dintre pernele din aceeași colecție, umplute cu o spumă moale care se modelează în funcție de forma corpului tău. Masa din această gamă poate fi folosită și pe post de masă de lucru, întrucât este fabricată dintr-un material rezistent la zgârieturi și nu va trebui să-ți faci griji în privința suprafeței sale.

Bineînțeles, confortul ar trebui să rămână în centrul ambianței de acasă și în afara programului de lucru. Astfel, pentru a-ți asigura un moment plăcut de repaus, îți sugerăm să încerci fotoliul și suportul pentru picioare din gama OMTÄNKSAM, o pereche de articole destinate relaxării. Dacă simți nevoia să petreci puțin timp stând comod și citind câteva pagini din romanul tău preferat sau vizionând un film la finalul unei zile lungi, aceasta poate fi soluția pe care o cauți. Pentru un plus de confort, poți încerca și perna multifuncțională din aceeași gamă, un produs ce poate fi pliat cu ușurință și folosit în diverse moduri pentru a te ajuta să te relaxezi.

Importanța unui somn bun

Omul obișnuit petrece o treime din viața sa dormind, așa că e foarte important să ne asigurăm că profităm din plin de timpul alocat pentru odihnă. Pentru a te bucura de un somn tihnit, ai nevoie de confort, iar IKEA e aici ca să-ți ofere o serie de soluții în acest sens.

O pernă potrivită este, cu siguranță, necesară, întrucât cu toții căutăm acel suport adecvat din timpul somnului. Perna ergonomică KLUBBSPORRE oferă două tipuri de confort: spumă moale cu memorie pe o parte și gel răcoros pe cealaltă. Își menține temperatura la un nivel constant pe tot parcursul nopții și favorizează un somn neîntrerupt, indiferent de maniera în care dormi.  

Evident, și așternuturile au o contribuție majoră la acest capitol; de aceea, IKEA oferă o varietate cuprinzătoare de soluții în materie de lenjerie pentru pat. De pildă, cearșaful NATTJASMIN se va potrivi de minune cu patul tău mulțumită marginilor sale prevăzute cu bandă elastică ce îl țin pe loc. Este confecționat dintr-un material mătăsos, din fibre fine de lyocell și bumbac cultivat în mod sustenabil, ce-ți va permite să te odihnești așa cum meriți. Fabricate din aceeași combinație de materiale, husa pentru pilotă și fețele de pernă din colecția ALPDRABA ar putea fi, și ele, opțiuni potrivite pentru tine. Suprafața lor ușor lucioasă va oferi patului tău un aspect plăcut, iar textura articolelor favorizează absorbția și evaporarea umidității, asigurându-ți un somn liniștit și uscat. Dacă preferi textilele multicolore și modelele mai jucăușe, ai putea alege produsele din familia SKOGSFIBBLA – husa pentru pilotă și fețele de pernă sunt confecționate din bumbac proaspăt, ce te va ajuta să dormi confortabil, visând la cele mai frumoase destinații exotice.

Creează atmosfera perfectă în funcție de nevoile tale

Atmosfera unei locuințe este esențială când vine vorba despre sporirea stării de bine și cum altfel am putea-o întreține, dacă nu prin sunet și lumină? Produsele din gama SYMFONISK* se vor încadra perfect în decorul oricărei camere din casa ta și te vor ajuta „să mobilezi” cu ușurință spații vaste cu ajutorul sunetului. Colecția include două boxe ingenioase, cu Wi-Fi integrat – una dintre ele întruchipează o lampă ce răspândește în jur o lumină ambientală plăcută, iar cea de-a doua este concepută ca un raft de cărți versatil, care poate fi folosit chiar și pe post de noptieră.

Pe lângă lumină și sunet, calitatea aerului este încă un factor important care poate influența starea de bine de acasă. În acest sens, perdelele GUNRID se pot dovedi a fi exact articolele de care ai nevoie. Materialul lor include un strat de suprafață pe bază de minerale ce descompun poluanții din aer atunci când intră în contact cu lumina naturală; astfel, perdeaua folosește energia solară pentru a purifica aerul din casa ta. Cam cât de tare e asta?

Chiar și în aer liber, confortul favorizează bunadispoziție

Au sosit zilele de vară, așa că zonele din exteriorul casei tale se pot transforma în acele oaze de relaxare la care ai visat până acum. Indiferent dacă îți vei petrece timpul liber într-un mic balcon de oraș sau într-o grădină vastă, soluțiile adecvate pentru decor te așteaptă la IKEA.

Momentele în familie sau serile calde petrecute alături de prietenii dragi în confortul propriului cămin ar putea, cu siguranță, să contribuie la starea ta de bine, iar piesele din familia ÄPPLARÖ te pot ajuta să oferi tot ce trebuie oaspeților tăi. Produsele cuprinse în această gamă sunt fabricate din lemn rezistent și te vor ajuta să mobilezi cu succes zona din afara casei tale. Desigur, mesele joacă un rol important aici, iar colecția de față oferă o mulțime de opțiuni potrivite pentru orice tip de spațiu exterior. De pildă, această masa extensibilă poate fi o alegere excelentă dacă plănuiești să organizezi o petrecere în aer liber, dar ai putea opta la fel de bine și pentru cea de perete, care s-ar încadra perfect într-un balcon. Desigur, nu uita de scaune: le poți alege pe cele pliabile dacă vrei să economisești spațiu sau pe cele cu brațe pentru un plus de confort.

Completează decorul și adaugă încă un mic strop de confort cu pernele din gama HÅLLÖ. Se potrivesc perfect pe scaune, le găsești la IKEA în diverse forme și dimensiuni și se întrețin extrem de ușor. O altă opțiune grozavă, concepută pentru a oferi confort când te așezi este perna FRÖSÖN/DUVHOLMEN, un produs confecționat din sticle PET reciclate și vopsit într-un mod mai sustenabil, pentru ca nuanța sa să reziste mai mult timp la soare.

Gama HAVSTEN cuprinde atât canapele, cât și fotolii concepute pentru a te face să te simți ca într-o sufragerie în aer liber. Aceste piese sunt extrem de rezistente, iar cadrul lor neutru îți va permite să le muți cu ușurință în funcție de nevoile și preferințele tale. Piesele sunt generoase, rezistente la lumina soarelui, dar și la ploi mărunte, iar pernele lor sunt atât de pufoase, încât îți vor da impresia că te odihnești pe un nor.

Indiferent de modul și stilul în care alegi să-ți transformi locuința într-un minunat refugiu de vară, ai la dispoziție opțiuni diverse; doar asigură-te că ai în vedere importanța ergonomiei, care poate fi un aliat de nădejde când vine vorba de reamenajarea unor spații, dar și de sporirea stării de bine de acasă. Și, bineînțeles, nu uita că experții IKEA sunt mereu disponibili pentru sfaturi.

*Colecția SYMFONISK va fi disponibilă în magazine începând cu luna iulie.

Pentru mai multă inspirație, poți accesa website-ul IKEA.

 

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here