(P) TIFF 2018, in cifre si recorduri

0
53

Noi recorduri de bilete vandute marcheaza cea de-a 17-a editie a Festivalului International de Film Transilvania. Inceput si incheiat cu proiectii sold out, cel mai mare eveniment din Romania dedicat filmului si industriei cinematografice a atras, anul acesta, peste 135.000 de participanti.

Pe cel mai mare ecran din Romania si in cele 13 spatii partenere au rulat 227 productii – 178 de lungmetraje si 49 de scurtmetraje sosite din toata lumea. Pentru a le urmari, spectatorii au achizitionat in acest an aproape 95.000 de bilete, marcand o crestere de 5,7% fata de editia anterioara. Peste 1.000 de invitati romani si straini au fost prezenti la evenimentele organizate la Cluj in cele 10 zile de festival. Rezultatele finale indica mai mult de 50 de evenimente sold out.

Foxtrot a atras peste 3.000 de spectatori in Piata Unirii Open Air, in prima zi de festival. Nu ma atinge-ma, castigatorul Ursului de Aur la Berlin, a rulat cu casa inchisa atat la Cinema Victoria, cat si la Casa de Cultura a Studentilor. Biletele s-au epuizat in avans si la Charleston, debutul in lungmetraj al regizorului Andrei Cretulescu. Ajuns la Cluj imediat dupa premiera la Cannes, Omul care l-a ucis pe Don Quijote, filmul surpriza al acestei editii, a fost proiectat de doua ori, dat fiind valul de simpatie pe care l-a trezit in randul cinefililor prezenti la TIFF. La fel de iubite de spectatori, Un pas in urma serafimilor si Vinovatul s-au bucurat de proiectii sold out si au fost distinse cu Premiul publicului. Chiar si in ultima zi de festival, salile de cinema s-au dovedit neincapatoare pentru sutele de cinefili dornici sa urmareasca filmele castigatoare, pentru care locurile s-au epuizat imediat: Mostenitoarele (Trofeul Transilvania), Iarna tradarii (Premiul pentru regie), Casa si Izbiti de soarta (Premiul special al juriului).

Printre evenimentele speciale care au inregistrat cele mai mari incasari s-a numarat recitalul starului operei internationale Angela Gheorghiu si proiectia filmului Tosca, urmat de Cine-concertul Gradina placerilor, acompaniat live de Ansamblul Notes & Ties.
Recordul editiei in materie de bilete vandute a fost inregistrat de Insula cainilor, cel mai recent titlu semnat de Wes Anderson. Pentru proiectiile filmului, spectatorii au cumparat nu mai putin de 3.647 de bilete. Cel mai rapid s-au epuizat biletele pentru cine-concertul Fantoma de la Opera, gazduit de biserica Romano-Catolica ,,Sfanta Treme’’ si pentru evenimentele gastronomice din sectiunea Film Food. La mai putin de doua zile de la punerea lor in vanzare, evenimentele erau deja sold out.

O ampla selectie de filme, printre care se numara si cele premiate, va putea fi vazuta incepand de maine, intre 6 si 10 iunie, la Cinema Elvire Popesco, la TIFF Bucuresti, al carui program complet poate fi consultat aici: https://bit.ly/2Llt6WE

De buna desfasurare a evenimentelor s-au asigurat, anul acesta, circa 400 de voluntari cu varste cuprinse intre 16 si 46 de ani. Selectati din peste 700 de inscrisi, unii dintre ei au venit chiar de peste hotare pentru a face parte din echipa. Alaturi de clujeni si de romanii sositi de la multi kilometri distanta, s-au implicat in festival voluntari din Franta, Lituania, Polonia si Republica Moldova. 40 dintre acestia au fost nominalizati la titlul de Voluntarul Anului, 5 au fost premiati, iar 4 dintre ei vor merge la New Horizons 2018, in Polonia si la Kino Pavasaris, Vilnius 2019, festivaluri partenere TIFF. Ajutorul voluntarilor a completat perfect munca celor peste 300 de membri ai echipei festivalului.

TIFF 2019 a fost anuntat deja, festivalul urmand sa-si sarbatoreasca majoratul intre 31 mai – 9 iunie 2019. Pana atunci, festivalul se pregateste de TIFF Bucuresti (6-10 iunie), TIFF Sibiu (20 – 24 iunie) si TIFF Chisinau (12-15 iulie).

Cititi si: „(P) Premiile la cea de-a 17-a editie TIFF”!

Foto: prin amabilitatea distribuitorilor

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here