(P) Weekend la Castel revine la TIFF 2018

0
118

Pe 26 si 27 mai, Weekend la Castel revine la cea de-a 17-a editie a Festivalului International de Film Transilvania. Un program amplu si distractiv de jocuri interactive, ateliere creative si spectacole pentru copii va face deliciul celor mici pe timp de zi, urmand ca dupa lasarea serii, imprejurimile Castelului Bánffy de la Bontida sa se transforme in decorul celor mai asteptate proiectii si cine-concerte ale anului.

In 26 mai publicul TIFF va putea urmari un show-surpriza de acrobatie aeriana, urmat de Gradina placerilor (1925), primul film oficial al regizorului Alfred Hitchcock, acompaniat live de ansamblul de camera Notes & Ties. Weekend-ul se va incheia cu premiera Tokyo Vampire Hotel, filmul regizorului japonez Sion Sono, inspirat de miturile autohtone si turnat partial in Cluj si in salina din Turda.

Biletele au fost puse in vanzare si sunt disponibile pe Eventbook.ro: https://tiff.eventbook.ro/

Cine-concert: Gradina placerilor (1925, r. Alfred Hitchcock), acompaniat live de Ansamblul Notes & Ties

Sambata, 26 mai, ora 21:45

Primul film semnat de faimosul regizor Alfred Hitchcock si una dintre cele mai curajoase productii britanice ale timpului, Gradina placerilor (The Pleasure Garden, 1925) va putea fi urmarit in premiera in Romania, intr-o varianta recent descoperita, recuperata si restaurata de British Film Institute (BFI).

Imagine din pelicula „Gradina Placerilor”

Thrillerul mut urmareste povestea amoroasa cu final neasteptat a unei tinere, membra a unui cor londonez renumit, si include imagini caracteristice stilului regizoral care l-a transformat pe Hitchcock intr-unul dintre cei mai influenti cineasti din istoria mondiala a filmului. Debutul sau regizoral – cel mai putin cunoscut film pe care il semneaza, va fi proiectat in decorul fascinant al misteriosului Castel Bánffy, acompaniat live de ansamblul Notes & Ties, care a incantat publicul TIFF in deschiderea festivalului din 2012, intr-un scurt concert, pe coloana sonora din Star Wars si Indiana Jones. Ansamblul de camera format din 13 muzicieni tineri, proveniti din Asociatia Notes & Ties, concerteaza sub bagheta dirijorului Christopher Austin, profesor la Academia Regala de Muzica si consultantul muzical al BFI in cadrul proiectului de restaurare a filmelor regizate de Hitchcock in anii ’20.

Compozitia hipnotizanta interpretata de ansamblul clujean a fost creata special in 2012, la cererea BFI, la scurta vreme dupa restaurarea digitala a peliculei alb-negru, de catre Daniel Patrick Cohen, muzicianul britanic stabilit acum in Cluj-Napoca. Probabil ca nu intamplator, prima coloana sonora pe care a compus-o acesta a fost creata special pentru primul film al marelui regizor.

Premiera Tokyo Vampire Hotel (2017, r. Sion Sono)

Duminica, 27 mai, ora 21:45

Invitat la TIFF in 2016, in cadrul unei ample retrospective dedicate, renumitul Sion Sono s-a indragostit de legendele Transilvaniei si de arhitectura deosebita descoperita in Romania. Dupa prima vizita care l-a inspirat sa scrie scenariul fantasy-ului cu vampiri, regizorul japonez a revenit la Cluj, unde s-au turnat scene importante din Tokyo Vampire Hotel – o confruntare apocaliptica dintre doua clanuri rivale insetate de sange. Beciurile Muzeului de Arta, fostul Hotel Continental, Piata Unirii si Piata Muzeului, interioarele spectaculoase ale Salinei Turda si Castelul Corvinilor s-au transformat pentru cateva zile intr-un imens platou de filmare, devenind decorul fabulos al seriei co-produse de Amazon.

Imagine din pelicula „Tokyo Vampire Hotel”

In rolurile principale apar renumitele actrite japoneze Kaho, Ami Tomite si Lorena Koto, iar multe dintre personajele misterioase din Tokyo Vampire Hotel sunt interpretate de actori romani, parte din echipa de productie fiind formata din profesionisti din Bucuresti si Cluj-Napoca. Alaturi de Cristian Rigman, tanarul actor pe care Sion Sono l-a remarcat in programul 10 pentru Film, Elisa Parvan si Sandra Ducuta, precum si absolventi sau studenti ai Facultatii de Teatru si Televiziune a Universitatii Babes-Bolyai vor putea fi urmariti pe marele ecran, pe 27 mai, la Bontida.

,,Daca nu filmam in Romania, seria nu ar mai avut nicio putere’’, subliniaza regizorul Sion Sono. Cu o cariera care se intinde pe parcursul a trei decenii si zeci de filme curajoase si controversate in care abordeaza cu lejeritate genuri foarte diferite, copilul-teribil al cinema-ului independent japonez semneaza titluri sonore proiectate in sute de festivaluri si premiate la Berlin, Karlovy Vary sau Sundance.

Weekend la Castel este un eveniment in cadrul Festivalului de Film International Transilvania, organizat cu sprijinul Banca Transilvania, Staropramen, MOL Romania, McDonalds si Electroglobal.

Cititi si: „(P) infiniTIFF: revolutia storytelling-ului si dezvoltarea noilor tehnologii”!

Foto: PR

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here