Plajele din Skiathos

0
Plaja Lalaria

Cea mai cosmopolită insulă din Arhipelagul Sporade, Skiathos, are un farmec special, datorat în mare măsură plajelor sale uimitoare. Un reper de vacanță pentru cei îndrăgostiți de natură, de gastronomia tipic insulară, dar și de scufundări sau sporturi nautice de tot felul.

Portul Skiathos, cu Peninsula Bourtzi pe care se află un teatru de vară și un centru cultural, alături de ruinele unui fort venețian de secol XIII.

Skiathosul m-a frapat cu verdele compact al vegetației încă de când avionul se pregătea să aterizeze pe pista de aproximativ 1600 m lungime, o adevărată atracție pentru turiștii care stau pe plaja Xanemo, vecină cu aeroportul, și filmează avioanele ce le trec la câțiva metri deasupra capului.

Foarte scurtă, pista din Skiathos este una dintre cele mai periculoase din lume.

Face parte dintr-un grup de 24 de insule ce alcătuiesc Arhipelagul Sporade, dintre care doar încă trei mai sunt locuite: Alonissos, Skopelos și Skyros. La doar 4 kilometri de continent, este cea mai vestică din arhipelag și una dintre cele mai verzi insule din Grecia, cu pini maritimi care dau nuanța aceea de verde-crud incredibil de proaspăt pe tot parcursul anului.

Caracteristica insulei o reprezintă plajele sale superbe, 64 în total, pentru toate gusturile, care îi dantelează țărmurile de jur-împrejur. E greu să mă decid asupra unui clasament, dar dacă ar fi să aleg după frumusețea lor naturală, prima pe lista mea ar fi Lalaria. Situată în partea nord-estică, expusă vânturilor, nu e accesibilă decât de pe mare, când vremea o permite. Doar în extrasezon puteți avea norocul să prindeți o zi în care nu e asaltată de turiști. De o frumusețe sălbatică, cu stânci albe care țâșnesc din marea în nuanțe incredibile de albastru-safir și turcoaz, Lalaria nu are nisip, ci pietricele gri-perlate, perfect rotunjite de valuri, adesea luate de turiști ca suvenir. Din acest motiv, autoritățile locale au conceput o campanie prin care îi îndeamnă pe vizitatori să renunțe la acest obicei, pentru protejarea zonei. Simbolul plajei este o stâncă sculptată de valuri și vânt ca un portal, numită Tripia Petra, incontestabil cea mai fotografiată de pe insulă.

Plaja Lalaria
Tripia Petra, un arc natural de piatră devenit simbolul după care este recunoscută plaja Lalaria.

Tot pe mare se ajunge și la Kastro, o plajă izolată într-un golfuleț la poalele fortului Kastro, vechea capitală a insulei, din secolul al XIV-lea, ale cărui ruine trebuie neapărat să le vizitați pentru a intui semeția de odinioară a acestui avanpost împotriva piraților și dacă vreți să admirați un apus spectaculos. O cărare foarte abruptă coboară printre stânci până aproape de plajă, dar mult mai sigur este accesul pe mare. Plaja nu e amenajată, dar aici găsiți o tavernă cu preparate specifice, din pește și fructe de mare.

Plaja Kastro
Apus văzut din fortul Kastro

Pe Insula Tsougria, habitat protejat, nelocuită, la 10 minute cu barca în fața portului Skiathos, se află o plajă sălbatică, cu nisip fin și cu măslini bătrâni, printre care se plimbă nestingherite o mulțime de capre. Le-am putut zări și pe alte insulițe și am aflat de la ghidul care ne-a însoțit într-un tur cu șalupa că acestea au o carne foarte gustoasă deoarece, lucru destul de curios, beau apă din mare.

Caprele pasc libere pe multe dintre insulele arhipelagului.

Toate excursiile cu bărcile în jurul insulei, spre plajele izolate sau mai puțin frecventate de turiști, se pot rezerva cu o seară înainte în portul Skiathos.

Cea mai amenajată, deci și mai aglomerată, este fără nici o îndoială Koukounaries, aflată în partea sud-vestică, la vreo 13 km de orașul Skiathos, care e și principalul port și centrul administrativ al insulei. Nisipul fin și strălucitor, lungimea de aproape un kilometru, lățimea generoasă, apa puțin adâncă pe o distanță apreciabilă în larg, limpede și cu sclipiri unduitoare de auriu, după cum cade lumina soarelui, o fac una dintre cele mai apreciate plaje din Mediterana. Numele, care în traducere înseamnă „conuri de pin”, i se datorează pădurii de conifere care o tivește pe toată lungimea și care adăpostește o lagună populată cu specii rare de păsări migratoare. Împreună formează Biotopul Strofylia, arie protejată pentru excepționala frumusețe și finanțată de municipalitate și Uniunea Europeană. Pe plajă sunt multe taverne, restaurante și cafenele, în fața cărora se face plajă pe șezlonguri cu umbreluțe, se pot practica tot felul de sporturi nautice, dar există și un centru de scufundări ce oferă cursuri pentru toate nivelurile. 

Plaja Koukounaries

Foarte aproape de Koukounaries se află Banana Beach, cu nisip fin, în nuanțe de caramel, despărțită prin niște stânci care se ivesc din marea cristalină de Little Banana, frecventată în special de nudiști.

Banana Beach

Toată insula e străbătută de drumuri bine întreținute, pe care circulă autobuze ce fac legătura cu majoritatea plajelor. Skiathos este una dintre puținele insule din Grecia care are un sistem de transport în comun foarte bine pus la punct, astfel că nu trebuie să închiriați atv-uri sau mașini pentru a vă deplasa. Alte alegeri admirabile de petrecere a timpului pe insulă sunt snorkeling, scuba diving, ciclism, călărie sau drumeții pe trasee minuțios cartografiate și marcate.

DE NERATAT: O croazieră de o zi în jurul insulei – veți descoperi și alte plaje superbe, precum Troulos, Agia Paraskevi și Mandraki, la care se ajunge și pe uscat, dar și golfulețe liniștite pe care le puteți avea doar pentru dumneavoastră ca să înotați, să faceți scufundări sau snorkeling cât e ziua de lungă. 

Golful Troulos, cu idilica sa plajă
Plaja Mandraki
Un golfuleț doar al lor
Barcă ancorată în apele turcoaz cristaline, în așteptarea scufundătorilor care se bucură de priveliștile subacvatice.

UNDE SĂ STAȚI: Pe plaja Achladies, Esperides Beach Resort vă întâmpină cu o superbă grădină mediteraneană cu palmieri și bougainvillea cățărate pe ziduri și cu umbreluțe și șezlonguri înșirate ordonat pe nisipul fin al plajei. O piscină cochetă completează spațiul dedicat relaxării. Hotelul are debarcader și este accesibil și de pe mare, cu taxiboats din portul Skiathos (la interval de o oră, preț: 3 euro). esperidesbeach.gr

Esperides Beach Resort
Capătul vestic al plajei Achladies, dincolo de hotelul Esperides, păstrează frumusețea săbatică naturală.

UNDE SĂ MÂNCAȚI: La restaurantul Crazy Cow, unul dintre cele mai bune din Skiathos, aflat pe marginea piscinei hotelului La Piscine, am savurat cele mai delicioase preparate din fructe de mare și produse organice locale. lapiscine.gr

Fructe de mare, la restaurantul Crazy Cow al hotelului La Piscine

Foto: Luminița Georgescu, istockphoto.com, 123rf.com. Realizat cu sprijinul Organizației Naționale de Turism a Greciei, Aerovacanțe (Aerotravel) și Hellenic Seaways.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here