Poveștile pandemiei

0

Care este obiectul de care te-ai atașat cel mai tare în ultimele 12 luni? Dar cel pe care ai vrea să îl uiți? Ia-l, împachetează-l și donează-l. Primul muzeu participativ dedicat pandemiei te invită să-ți ilustrezi tranzițiile emoționale (re)simțite individual, dar experimentate colectiv de fiecare dintre noi. Identități fragile este un proiect muzeal fluid care pornește de la o realitate afectivă: big bang-ul epidemiologic ne-a schimbat radical.

De la rutine modificate sau anulate, distanțări fizice sau emoționale până la filtre noi de percepție a interacțiunilor și înțelegere a emoțiilor (individuale sau colective). Identități fragile este parte din amprenta emoțională a fiecăruia dintre noi, conturată de pandemie și cuprinsă într-un obiect-memorie. Acel obiect care vorbește despre lucrul care ne-a marcat cel mai tare din martie 2020 și până acum.

Se spune că pe parcursul vieții putem uita chiar și evenimentele cele mai grave, dar niciodată obiectele care au legătură cu sentimentele noastre. Este motivul pentru care, în perioada 5 martie – 15 aprilie, oricine poate trimite un obiect care „încorporează” un sentiment care l-a marcat în pandemie, o stare, un eveniment sau orice lucru cu care asociază experiența trăită în această perioadă.

În esență, acest obiect-artefact va fi o poveste a pandemiei, din perspectiva celui care îl trimite. Toate obiectele donate vor deveni parte din colecția Muzeului Identităților Fragile. Varianta online a expoziției este disponibilă pe identitatifragile.com, unde vor fi expuse toate contribuțiile primite și acceptate în colecție. Expoziția este un proiect marca RNMR (Rețeaua Națională a Muzeelor din România).

Foto: Pr, Gabi Pană
Articol realizat de Andreea Cipcă

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here