Dupa cate ore se infiripa o prietenie adevarata

0
prietenie adevarata modele

Este o mare onoare sa fii considerat cel mai bun prieten de o persoana. Uitati-va la felul in care personaje din sitcom-uri, precum Friends, Stranger Things, That 70s Show sau How I Met Your Mother, se intreaba care om din grup este cel mai bun prieten al lor. Dar criteriile pentru a-l defini par greu de dibuit. Un cercetator de la Universitatea din Kansas a inceput sa sparga codul acestei legaturi misterioase.

Potrivit unui nou studiu publicat in Journal of Social and Personal Relationship, timpul este totul, adica cu cat petreceti mai mult timp cu o persoana, cu atat legatura cu respectivul om se va imbunatati. Autorul studiului, Jeffrey Hall, profesor de comunicare la Universitatea din Kansas, a fost motivat sa se scufunde in profunzimile unei prietenii stranse dupa ce a examinat lucrarea psihologului evolutiv Robin Dunbar. El a sustinut ca exista mai multe straturi de prietenie si limitari in privinta numarului pe care-l poate gestiona creierul.

De exemplu, el a conchis ca majoritatea persoanelor isi pot clasifica prietenii in urmatoarele categorii: cunostinte, prieteni ocazionali, amici si prieteni buni. Robin Dunbar a subliniat, de asemenea, ca majoritatea dintre noi sunt apropiati de doar cinci persoane si au 15 oameni pe care-i considera buni prieteni in timp ce 150 este limita estimata pentru numarul maxim de relatii ce poate fi gestionat de creier.

In primul studiu realizat de Jeffrey Hall, el a analizat 355 de adulti care s-au mutat recent intr-o zona noua si le-a cerut sa identifice o persoana de curand intalnita care nu-i atrage romantic. Fiecare participant a trebuit apoi sa dezvaluie cum a intalnit aceasta persoana, cat timp au petrecut impreuna si apoi au clasificat nivelul de prietenie obtinut dupa o perioada mai lunga de timp.

200 de ore dureaza obtinerea statutului de cel mai bun prieten

Pentru cel de-al doilea studiu, Hall a vorbit cu 112 studenti din primul an de la Universitatea din Kansas si i-a rugat sa numeasca doua persoane noi intalnite. Cercetatorul a continuat sa discute cu ei, pe o perioada de 9 saptamani, pentru a vedea cum s-au dezvoltat aceste relatii.

Dupa o analiza atenta, Hall a constatat ca a durat aproximativ 200 de ore pentru a obtine statutul de cel mai bun prieten si 50 de ore pentru a trece de la categoria de simpla cunostinta la cea de amic si 90 de ore pentru a avansa de la amic la prieten bun.

Cu toate acestea, el a adaugat ca asta nu inseamna ca veti deveni garantat buni prieteni daca petreceti 200 de ore cu o persoana. Efectul opus poate fi remarcat intre colegii de munca cu care petreceti peste 200 de ore si care raman totusi multi in categoria de cunoscuti.

„Cand petreceti timp glumind, avand conversatii semnificative, rememorand anumite detalii, toate aceste tipuri de episoade de comunicare contribuie la dezvoltarea mai rapida a unei prietenii”, a declarat Hall pentru Psychology Today.

Cititi: “Jack O’Connell este actorul ales sa-l interpreteze pe Alexander McQueen”!

Foto: Guliver/Getty Images

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here