Prima dată la festivalul Ideo Ideis: vulnerabilitatea este putere

0
Dana Rogoz, foto Claudiu Popescu

Am plecat spre Ideo Ideis cu gândul să aflu de ce i s-a dus faima în toată țara. Ideo Ideis, Festivalul Național de Teatru Tânăr din Alexandria, a fost creat acum 14 ani de Alexandru Ion și Andreea Borțun, pe vremea când încă erau la liceu și nu aveau nici măcar un teatru unde să vadă spectacole în orașul lor natal, Alexandria. Alexandru avea 18 ani, iar Andreea 15. În 2006, eram încă elevă la un liceu din Galați și nu cunoșteam trupe de teatru la spectacolele cărora să merg. Aveam să aflu mai târziu că unul dintre colegii mei de la CNVA – Colegiul Național Vasile Alecsandri, Andrei Huțuleac, a devenit unul dintre cei mai apreciați tineri actori ai momentului, căruia Ideo ideis nu-i e deloc străin. Așa că teatrul a fost mereu la o aruncătură de băț de mine, dar m-a așteptat să îl descopăr.

S-a vorbit mult despre nebunia celor doi de a crea un festival de teatru într-un oraș din Teleorman, fără teatru și fără cinematograf. La cea de-a 14-a ediție, Andreea Borțun, acum un scenarist apreciat, s-a bucurat de eveniment din postura de prietenă a festivalului, luând decizia de a preda ștafeta altcuiva. Alexandru Ion, acum un actor de succes, nu se simte încă pregătit să se rupă complet de festival și se implică încă în cele mai mici detalii de organizare.

Alexandru Ion, foto de Claudiu Popescu

Este greu de zis ce impact a avut asupra comunității, având în vedere că nu au mai apărut alte inițiative și nici acum tot nu există un teatru în oraș. Poate cei care simt în fiecare an instalarea festivalului sunt taximetriștii uimiți de entuziasmul copiilor din trupele de teatru de liceu, veniți din toată țara cu trenul, la ei în oraș. Mulți dintre ei nici nu știu că festivalul se organizează de 14 ani și că e făcut chiar de tineri născuți în Alexandria. Unul dintre ei mi-a spus că ideo Ideis este de 5 ani la el în oraș.     

Ideo Ideis, foto Claudiu Popescu

Ajuns la Alexandria pe perioada festivalului, ai senzația că timpul se oprește în loc, că realitatea cotidiană de provincie se evaporă sau poate trăi în paralel cu bula festivalului și că singurul scop al orașului e să devină platou pentru sutele de adolescenți care îl traversează zilnic între Sala Polivalentă, transformată în sală de teatru improvizată, ștrand și restaurantul Conciato. Ștrandul este locul unde trupele sunt cazate pe perioada festivalului și probabil unde se creează cele mai frumoase amintiri și prietenii. Ideo Ideis este tabăra aia de vară pe care ți-o amintești toată viața.

Foto Lavinia Cioacă
Foto Larisa Baltă

Am ajuns în miez de festival, așa că am ratat o bună parte din atelierele de dezvoltare personală create pentru tinerii din trupele de teatru. În special cele de mișcare, dans, încălzire și conectare la propriul corp, cred că mi-ar fi prins bine și mie. Dar nu-i nimic, am ajuns la fix pentru spectacolele de teatru ale trupelor de liceu venite din toată țara, Câmpina, Botoșani, Brașov, Baia Mare, Timișoara, Mangalia. După fiecare spectacol, tinerii au avut sesiuni de feedback cu mentorii alături de care s-au pregătit, adică Dana Rogoz, Dorian Boguță, Tudor Chirilă, Pavel Bartoș, Dragoș Bucur, Andreea Grămoșteanu, Judith State și Cosmina Stratan. Mulți dintre ei au declarat că au venit mentori și au plecat elevi, după întâlnirea cu o generație de tineri care gândesc mult mai liber decât o făceam noi.

Dana Rogoz, mentor Ideo Ideis 14, foto Claudiu Popescu
Foto Adi Bulboacă
Atelier de dans, foto Larisa Baltă
Foto Claudiu Popescu

Seara povestitorilor a fost un eveniment în sine, copii de liceu aplaudând extaziați la apariția Andreei Esca pe scenă, moment care a confirmat puterea brandului Andreei Esca de a atinge mai multe generații. Discursul pregătit de Andreea Esca ne-a lăsat cu gura căscată, demonstrându-ne din nou de ce este cea mai iubită și cunoscută prezentatoare din televiziune. Asemenea unui stand-up comedian, Andreea a livrat un spectacol gândit strategic, nu doar un speech motivațional, în care a vorbit despre responsabilitate în profesia ei, despre influența părinților, despre cum ajungi aparent întâmplător să faci o meserie care de fapt te alege ea pe tine, despre cum conceptul de overtime și vacanțele ratate nu există atunci când iubești ce faci, dar și despre cât de importantă este echipa de la muncă. Cred că am plecat cu toții de acolo un pic mai inspirați și mai încrezători în propriile forțe. După Seara povestitorilor, puteai auzi pe scările Sălii Polivalente copii care spuneau că se vor uita mai des de acum la Știrile PRO TV.

Andreea Esca la Seara povestitorilor, foto Lavinia Cioacă
Andreea Esca la Seara povestitorilor, foto Lavinia Cioacă

Cei cu vechime în festival mi-au povestit că Ideo Ideis este un hub important pentru tinerii care chiar vor ajunge să profeseze, aici făcându-se remarcați o mulțime de actori care au ajuns să aibă succes, printre care Silvana Mihai sau Ana Maria Guran. Unii dintre ei nici măcar nu iau în considerare opțiunea de a deveni actori, dar faptul că străbat sute de kilometri cu trenul în vacanța lor de vară pentru a cunoaște tineri de vârsta lor arată o mare nevoie de conectare reală, de autocunoaștere și de socializare, mai ales în vremea rețelelor social media odată cu care s-au născut.

Foto Adi Bulboacă
Ideo Ideis, Trupa Victory of Art, „Biloxi Blues” de Neil Simon, Foto: Claudiu Popescu

Legenda spune că cine vine o dată la „Ideo Ideis“, va reveni cu siguranţă. Termin prin a îl cita pe Cosmin Nedelcu aka Micutzu, care le-a transmis copiilor că vulnerabilitatea e putere pe scenă, și cred că datorită acestui festival toți ne-am permis timp de câteva zile să fim vulnerabili, unii pe scenă, alții în fața ei.

Foto: PR Ideo Ideis

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here