Pulbere de stele: Chanel strălucește din nou!

0

Purtate de o constelație de actrițe și modele celebre, fabuloasele bijuterii cu diamante imaginate de Coco Chanel au strălucit din nou, în lumina reflectoarelor lui Karl Lagerfeld.

În 1932, Gabrielle Chanel prezenta pentru prima dată o colecție de haute joaillerie. Intitulată simplu „Bijoux de Diamants”, avea să fie singura colecție de acest fel a legendarei creatoare.

Opt decenii mai târziu, bijuteriile își păstrează magnetismul, după cum dovedește portofoliul de imagini creat de Karl Lagerfeld pentru expoziția Mademoiselle Privé.

Evenimentul a deschis ușile înspre universul Chanel pentru a da la iveală inovația, libertatea și spiritul ireverențios ce au caracterizat mereu casa de modă.

Nimic surprinzător, prin urmare, în faptul că Lagerfeld a reunit pentru ședința foto a expoziției toate elementele unei reușite: creațiile sale haute couture pe care le dezvăluise cu două zile în urmă într-o prezentare memorabilă la Grand Palais; reeditări ale bijuteriilor cu diamante imaginate de Mademoiselle Chanel; locul original în care aceasta se retrăgea pentru a se relaxa sau lucra, apartamentul ei de pe rue Cambon; o distribuție impresionantă, cu nume precum Julianne Moore, Kristen Stewart, Isabelle Huppert, Keira Knightley, Lara Stone, Stella Tennant, Geraldine Chaplin, Rita Ora, Vanessa Paradis și fiica ei, Lily-Rose Depp.

„Toate femeile implicate în acest proiect sunt minunate și amuzante și prietenoase și interesante. Și acoperă un spectru larg de vârste, de la 16 la 70 de ani“, rezumă Julianne Moore. „Cred că toate am vrut să participăm datorită lui Karl. Pentru că este o forță creativă puternică, plină de imaginație și curiozitate.“

Fermecătoare într-o rochie de catifea vișinie din colecția haute couture, completată de un colier și o broșă cu diamante, Stella Tennant întărește: „Sunt de acord să fac tot ce mă invită Karl să fac“.
Dacă Gabrielle Chanel a fost atrasă de diamant ca piatră prețioasă cu o valoare foarte mare concentrată într-un volum foarte mic, celebritățile au fost captivate de designul bijuteriilor. „E uluitor că acest inel a fost conceput în 1932.

N-am văzut nimic asemănător în ultima vreme. Este foarte modern“, spune Keira Knightley despre inelul cu diamant cu tăietură pătrată de pe degetul ei. Explicația poate fi chiar cea propusă de Isabelle Huppert, care a purtat, la rândul ei, o broșă, o brățară și un ceas din linia de haute joaillerie: „De cele mai multe ori, secretul talentului stă în capacitatea de a anticipa viitorul, iar Coco Chanel o avea cu siguranță“.

Arc peste timp

La Londra, colecția creată de Gabrielle Chanel urma să fie prezentată inițial în decembrie 1932, dar evenimentul a fost anulat din cauza politicilor vamale stricte ale Marii Britanii. După 83 de ani ea a ajuns, totuși, în capitala britanică prin intermediul Mademoiselle Privé, ce îngemănează magia bijuteriilor reeditate după schițele originale cu savoir faire-ul pieselor haute couture create de Karl Lagerfeld special pentru expoziție. Personalitățile charismatice ale celor doi designeri se pun astfel reciproc în lumină.

Un loc iconic

În timp ce expoziția de la Saatchi Gallery le oferă vizitatorilor o idee despre apartamentul lui Mademoiselle Chanel, Karl Lagerfeld a folosit ca locație pentru ședința foto chiar reședința de pe rue Cambon 31. Pentru Vanessa Paradis a fost o ocazie să-și aducă aminte de prima sa campanie pentru parfumul Coco, în 1991. Atunci, fotograful Jean-Paul Goude a avut ideea de a o pune într-o cușcă după ce a zărit o variantă miniaturală lângă biroul creatoarei.

Șic fără vârstă

Mademoiselle Privé unește tradiția cu modernitatea în aceeași manieră în care ele se contopesc în biografiile unora dintre celebritățile fotografiate de Karl Lagerfeld. „Mi-o amintesc pe mama de Anul Nou, în 1952, îmbrăcându-se într-o frumoasă rochie de seară Chanel, din catifea neagră“, spune Geraldine Chaplin. „Îmi amintesc de mătușile mele purtând Chanel, îmi amintesc că am primit câteva costume Chanel când am împlinit 14 ani, că le purtam și că mă simțeam foarte importantă.“

Text: Ioana Chira
Fotografii making of: Leila Smara

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here