Qreator by IQOS, casa creativității bucureștene

0
Qreator
Artgitators, expoziție suprarealistă by Eglantina von Becheru, Qreator 2019

În 2019, Qreator by IQOS a fost ceea ce va fi și în 2020 – unul dintre cei mai activi promotori și facilitatori de creativitate din zona culturală bucureșteană.

Întreg anul 2019 am urmărit cum Qreator by IQOS, care și-a câștigat statutul de Home of Creativity, inspiră și oferă comunităților creative locale resurse, dar mai ales spațiu pentru desfășurarea procesului lor creativ. Iar expozițiile suprarealiste menite să schimbe percepții și realități au fost doar unele dintre minunatele evenimente găzduite sau organizate cu și pentru comunitățile bucureștene.

De la spațiu de expoziții, dar și de lucru, hub, atelier al artelor, până la cafea de specialitate, Qreator a devenit locul de unde se dă ora exactă a creativității artistice din Capitală. Oră exactă compusă din clipele de grație ale unor minți deschise, ale creatorilor și ale creativilor, care funcționează aici ca un browser cu multe tab-uri deschise, în același timp, la viteză maximă.

Cifrele vorbesc de la sine despre faptul că această reședință pentru arte, de la cele vizuale la modă, polarizează tot mai mult interesul publicului: în 2019, Qreator a avut 38.790 de vizitatori și a găzduit 327 de evenimente.

Art out lound, eveniment Qreator by IQOS 2019

Best of 2019 la Qreator

Anul trecut, artiștii și creatorii care au fost la Qreator au transformat fiecare eveniment într-un performance memorabil. Astfel, expoziția Baugasm Solo Show a reunit posterele și instalațiile multimedia create de artistul vizual Vasjen Katro aka Baugasm. Acesta a fost prezent la vernisaj, astfel că destui fani norocoși au plecat cu autograful lui Baugasm pe un poster. Unzip, un eveniment care a reprezentat o premieră pe țară, l-a adus pe Alex Chinneck, unul dintre cei mai cunoscuți artiști vizuali la nivel mondial, cu o instalație creată special pentru publicul din România, parte a conceptului Unzip Your World.  

Alex Chinneck, sculptor britanic, prezent la Qreator by IQOS cu expoziția Unzip your Mind, august 2019

„(…) cred că cel mai important e ca oamenii să vadă operele noastre acolo unde le-am gândit noi să fie, să interacționeze cu ele, să aibă parte de întreaga experiență, iar ecranul nu-ți poate oferi așa ceva. Nu este doar o experiență vizuală, este una fizică, și, cumva, este și o datorie (…) de a încuraja oamenii să iasă din case și să fie o parte din comunitate în jurul acestor opere de artă, să fie împreună”, spune Alex Chinnek, într-un interviu pentru Qreator.ro.

Spotlight – Festivalul Luminilor din București a transformat clădirea în scenă deschisă de către cei de la Les Ateliers Nomad care au realizat proiecții, cu ajutorul unei instalații de video-mapping pe clădire. Iar pe parcursul Nopții Muzeelor, au fost animate 31 de lucrări ale unor pictori celebri, de la Ștefan Luchian la Nicolae Tonitza, evenimentul Romanian Living Paintings transformând tablourile în opere vii.

Qreator by IQOS, parte din proiectul Spotlight 2019

2020 la Qreator

Poziționarea Qreator by IQOS ca un reper al lumii artistice și creative bucureștene continuă și în 2020. Este „the place to be” pentru toți cei care doresc fie să se afirme, fie să se confirme.

Dacă în 2019, Qreator by IQOS a adunat sub umbrela Qollection și a inspirat designeri renumiți și branduri să creeze colecții speciale, înglobând obiecte vestimentare, accesorii minimaliste sau obiecte confecționate din ceramică, în 2020, provocarea a fost adresată artiștilor emergenți, celor care sunt în căutarea unei rampe de lansare. Artiștii din domenii precum design vestimentar, de accesorii și obiecte, design & tech au fost invitați să își înscrie ideile online în competiția Call for Artists, iar 12 dintre ei vor avea propriile lor colecții. Grăbește-te și înscrie-ți proiectul creativ până pe 15 martie și poți fi chiar tu unul dintre cei 12 artiști care vor semna una dintre edițiile Qollection 2020. Mai multe informații poți afla accesând qreator.ro.

Unele dintre cele mai așteptate evenimente vor fi, așa cum s-a întâmplat și în 2019, cele pregătite de curatorii Institutului Qreator: Mirela Bucovicean, Lia Bugnar, Adrian Despot, Răzvan Exarhu, Marius Manole, Marius Chivu, Tudor Giurgiu, Echipa Apropo TV. Printre evenimentele curatoriate de celebritățile Institutului Qreator va figura și o piesă de teatru creată special pentru Qreator by IQOS și care va fi pusă în scenă în acest spațiu de către Lia Bugnar, ca regizor, și Marius Manole, ca actor.

Curatorii Institutului Qreator by IQOS

Statutul de partener creativ al TEDxBucharest vine cu mai multe evenimente din seria celebrelor conferințe: TEDxWomen of Now, TEDxOpen Skies. Open Minds, TEDxBucharest. Creativitatea va fi, din nou, în centrul atenției prin happening-uri prilejuite de parteneriate deja tradiționale cu Spotlight – Festivalul Luminilor, Noaptea Albă a Muzeelor și Noaptea Albă a Galeriilor. Dar startul va fi dat de evenimentele dedicate lui Constantin Brâncuși în a doua jumătate a lunii februarie. Această vilă interbelică splendid restaurată în care a locuit Mihail Oromolu, guvernator al Băncii Naționale în perioada interbelică, este locul perfect în care să îl omagiem pe marele sculptor. 

În concluzie, și în 2020, Qreator by IQOS își continuă misiunea de a fi #homeofcreativity, de a inspira și a influența modul în care vedem creativitatea. Dar, pe lângă aceasta, Qreator by IQOS este și un suporter al viziunii Philip Morris despre un viitor fără fum.

Qreator by IQOS este o oază de creativitate în centrul Bucureștiului, o colecție de experiențe menite să inspire, să susțină și să promoveze artistii si pasionații de artă. Cele peste 300 de evenimente din sfera culturală și creativă și zecile de mii de oameni care i-au trecut pragul în 2019 ne provoacă, dar ne și dau puterea să facem lucrurile si mai bine în 2020. Și în 2020, Qreator by IQOS este deschis celor care cred în puterea creativității, celor care doresc să-și ducă la bun sfârșit ideile și proiectele în care investesc cu atâta drag.”

Toate evenimentele organizate sau găzduite de Qreator by IQOS sunt acțiuni concrete, „cărămizi” care contribuie la viziunea unui viitor fără fum a companiei Philip Morris, și putem spune că Qreator by IQOS este mai mult decât o clădire, este „Ambasada Schimbării” către un viitor mai bun”, spune Bogdan Jurge, Senior Communication Manager, Philip Morris România.

 

Material susținut de Qreator by IQOS

Sursă foto: Qreator

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here