Radiografia dentară – de ce este necesară și cât de sigură este pentru sănătate

0
radiografie dentara

Pentru stabilirea unui diagnostic corect, necesar efectuării unei manopere medicale potrivite afecțiunii de care suferă pacientul, medicul dentist are nevoie de mai multe detalii, majoritatea oferite de radiografia dentară.

Ce este o radiografie dentară?

În termeni simpli, o radiografie dentară este o imagine plană a unui dinte sau a mai multor dinți, realizată în cadrul tratamentului stomatologic. Aceasta este obținută în urma expunerii zonei la radiații X, fiind de mai multe tipuri, fiecare având scopuri specifice.

Cele mai cunoscute tipuri de radiografii dentare sunt:

 • radiografia dentară panoramică – cunoscută și sub numele de ortopantomograma (OPG), aceasta este recomandată de fiecare medic stomatolog deoarece oferă o imagine de ansamblu asupra tuturor dinților;

 • radiografia retroalveolară – numită și radiografie periapicală, este mai simplă și mai ușor de realizat spre deosebire de OPG, oferind informații detaliate despre o parte dintre dinți;

 • radiografia dentară ocluzală – este mai rar recomandată, fiind utilă în depistarea dinților supranumerari, a celor care nu au erupt încă, a fracturilor la nivelul oaselor maxilare etc.

 • radiografia dentară digitală plană – este realizată cu un aparat radiologic de ultimă generație, filmul dentar fiind înlocuit cu un senzor, iar imaginile fiind transmise direct către un calculator.

De ce sunt importante radiografiile dentare?

Radiologia dentară vizează detectarea unor probleme care nu pot fi observate cu ochiul liber de către medicul stomatolog, fiind extrem de importantă pentru stabilirea unui diagnostic corect și, implicit, pentru elaborarea unui plan de tratament.

O radiografie dentară este necesară pentru detectarea:

 • posibilelor resorbții sau infecții osoase;

 • posibilelor infecții ale dinților;

 • eventualelor fracturi, tumori, decalcificări, corpi străini etc.

 • poziției și formei unor formațiuni anatomice importante (de exemplu sinusul maxilar);

 • rezultatelor unor tratamente dentare;

 • poziției și a stării dinților naturali;

 • stării restaurărilor dentare (plombe, implanturi).

Este radiografia dentară periculoasă pentru sănătate?

Nu de puține ori, o vizită la cabinetul medicului stomatolog implică și o radiografie dentară. Pacienții însă, în special din cauza unei informări precare, evită cât de mult posibil această procedură, crezând că expunerea la radiații poate avea urmări nefaste asupra organismului lor.

Pentru o mai bună înțelegere a radiografiei dentare și, mai exact, a modului în care aceasta funcționează, este important să cunoaștem faptul că radiațiile există în viața noastră de zi cu zi într-o cantitate destul de mică. Ele sunt prezente de la lumina soarelui, la microunde, undele radio și chiar în unele alimente, nefiind nocive pentru sănătate.

Expunerea la radiații X în cadrul unei radiografii dentare este la fel de inofensivă precum cea din cazurile de mai sus. În plus, datorită aparaturii noi, performante, dotate cu sisteme de filtrare a radiațiilor, riscul acestei proceduri este aproape de zero.

Numărul de radiografii dentare este limitat la recomandarea medicului, fiind indicate precauții speciale doar în cazul femeilor însărcinate sau a celor care alăptează. În timpul procedurii, fiecare pacient poată un șorț de protecție din plumb, ce nu permite expunerea altor zone ale corpului la radiații.

Unde se poate face o radiografie dentară în București?

În București există un număr mare de cabinete stomatologice și clinici dentare care oferă servicii de radiologie dentară. Pentru a avea certitudinea unor rezultate bune, este recomandat ca pacientul să le trieze în funcție de calitatea serviciilor și produselor oferite, de experiența celor care vor realiza procedurile, de siguranța asigurată și de performanța aparaturii utilizate.

Clinica Trident dispune de aparate de radiologie ce permit un radiodiagnostic complex, nefiind necesar ca pacientul să se deplaseze în afara locației. Aceste aparate sunt dotate cu optimizări tehnice de ultimă generație, testate în cele mai riguroase condiții pentru măsurarea radioactivității. Oferind imagini de înaltă rezoluție, ele ajută în stabilirea unor diagnostice imagistice complete în toate specialitățile stomatologiei și, alături de atenția medicilor stomatologi cu vastă experiență în domeniu, permit realizarea unor planuri de tratament personalizate, adaptate nevoilor particulare ale fiecărui pacient în parte.

Prețul unei radiografii dentare diferă în funcție de tipul acesteia. De exemplu, o ortopantomogramă adulți are un preț de 80 de lei, o teleradiografie costă 70 de lei, iar o radiografie retroalveolară are un preț de doar 15 lei.

 

 

 

 

Sursa: admarks
Sursa foto: shutterstock

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here