Radu Mihaileanu: Viata mea in filme

0
History of Love film Radu Mihaileanu

The History of Love – primul film in engleza al lui Radu Mihaileanu, turnat la Montreal, New York, Bucuresti si Cluj, cu Gemma Arterton si Derek Jacobi in distributie – are premiera in Franta pe 9 noiembrie. Insa pana la vizionarea lui pe ecranele romanesti va invitam sa-I descoperiti preferintele lui Radu Mihaileanu in materie de filme.

interviu Radu Mihaileanu

Cel mai bun film de dragoste pe care l-ati vazut: Poate Eternal Sunshine of the Spotless Mind, de Michel Gondry.

Un film de dragoste e ca… O furtuna in timpul careia nu uiti niciodata ca cerul senin exista.

V-a atras la The History of Love: Filmul e adaptarea unei carti de Nicole Krauss, de o forta extrema, cu doua povesti de dragoste desfasurate in paralel – una epica, incepand inainte de razboi intr-un satuc din Polonia si tinand pana in zilele noastre la New York, cealalta a unei adolescente de 15 ani din Brooklynul de azi. Poate ca cele doua povesti au o legatura, poate ca sunt contaminate de acelasi virus minunat care e dragostea. Filmul pune o intrebare eterna si atat de actuala: suntem capabili sa iubim si sa fim iubiti cu adevarat?

Va emotioneaza pana la lacrimi intr-un film: Izbucnirile si fisurile luminoase ale umanitatii.

Primul film care v-a facut sa plangeti: Cred ca Dictatorul lui Chaplin.

Vazute de mai multe ori: Multe. Citizen Kane, Brazil, 2001: A Space Odyssey, Calauza…

Pe care dintre ele v-ar fi placut sa-l regizati? Brazil.

Profesie alternativa: Celelalte pe care le practic – scenarist si/sau producator.

Ce film credeti ca nu ati inteles pe deplin? Mulholland Drive, al lui David Lynch.

Cele mai bune trei filme vazute recent la cinema: In ultima luna: Divines, de Houda Benyamina, Wiener-Dog, de Todd Solondz, si Toni Erdmann, de Maren Ade.

Va suna Hollywoodul. Vi se propune un nou film Marvel sau un remake dupa Love Story. Ce alegeti? Aleg sa continuu sa fac filmele mele, cu sau fara Hollywood.

Mai e frumusetea necesara in actorie? Depinde ce numim frumusete, depinde de rol. Va dau un exemplu: in The Bridges of Madison County, Meryl Streep si Clint Eastwood nu sunt frumosi in sensul referintelor standard, dar nu-mi pot inchipui oameni mai frumosi ca ei in acel film. Amandoi iradiaza frumusete, fragilitate, senzualitate si inteligenta. Exista inca filme pentru care e nevoie de o frumusete superficiala, si altele unde frumusetea e mai subtila.

Aveti o intalnire cu o actrita necunoscuta pentru un rol. La ce sunteti atent? La talent, sensibilitate, inteligenta, evantai de joc mare, suplete emotionala si generozitate.

Cu ce actrita v-ar fi placut sa lucrati? Cu Meryl Streep, evident. Dar nu cred ca are numarul meu de telefon.

Articol aparut in numarul de noiembrie-decembrie Harper’s BAZAAR.

Cititi si: “Dragos Bucur: Bun pentru romani, rau pentru straini”!

Foto: Prin amabilitatea Transilvania/Libra Film

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here