Raftul BAZAAR: Fotografie de moda

0

Trei albume recent aparute evidentiaza caracterul vizionar si enigmatic al fotografiilor semnate de Deborah Turbeville, Inez van Lamsweerde & Vinoodh Matadin si Ellen von Unwerth.

Deborah Turbeville: The Fashion Pictures este prima prezentare retrospectiva a fotografiilor de moda – de o gratie poetica si o perspectiva cinematografica – realizate de Turbeville. Selectia a fost facuta de artista insasi, care a conceput, de asemenea, layoutul paginilor. Asteptati-va, asadar, la un album care, la fel ca intreaga opera a lui Turbeville, traverseaza granitele dintre fotografia publicitara de moda si fotografia artistica. Veti regasi imagini celebre, precum controversata serie Bath House din 1975 si tulburatoarea Woman in the Woods din 1977, alaturi de nenumarate campanii pentru Sonia Rykiel, Valentino, Ungaro si Comme des Garcons.

The Fashion Pictures, de Deborah Turbeville, Ed. Rizzoli, amazon.com, 53 $

Pretty Much Everything se ridica la inaltimea asteptarilor generate de titlu: in aproape o mie de pagini sunt reunite majoritatea imaginilor realizate de Inez van Lamsweerde & Vinoodh Matadin de-a lungul a doua decenii, inclusiv un faimos portret al lui Bjork si campaniile pentru Givenchy. Dupa cum spune Michael Bracewell, unul dintre coautorii textelor din carte despre opera celor doi fotografi, acestia „destabilizeaza suprafetele amortite ale culturii de consum”, iar pentru asta se folosesc de elemente gotice, androginie, comedie, erotism, suprarealism, cinema, Pop Art si multe altele. Cartea este disponibila si intr-o editie limitata de 1.000 de exemplare de colectie, fiecare purtand semnatura artistilor.

 Pretty Much Everything, de Inez van Lamsweerde & Vinoodh Matadin, Ed. Taschen, taschen.com, 450 £

 Cu o trecere subtila de la cadrul alb-negru la cel color, fotografia lui Ellen von Unwerth dezvaluie joie de vivre si decadenta, iar Fraulein este omagiul pe care ea il aduce celor mai sexy femei ale epocii noastre, de la Claudia Schiffer, Kate Moss si Monica Bellucci la Dita von Teese, Adriana Lima si Carla Bruni. Von Unwerth a fost ea insasi un supermodel inainte ca acest termen sa existe. Dupa zece ani in modelling, a inceput sa faca fotografii pentru reviste si branduri precum Victoria’s Secret, Guess, Diesel si Chanel.

Fraulein, de Ellen von Unwerth, Ed. Taschen, taschen.com, 45 £

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here