Riccardo Tisci dezvaluie conceptul sau pentru balet

0

Riccardo Tisci ne-a fermecat deseori cu imprimeuri si forme inovatoare in numele Givenchy, iar acum a  dezvaluit ultima sa provocare artistica: costume pentru baletul Boléro.

In cadrul operei nationale Palais Garnier din Paris, Tisci a interpretat miscarea dansatorilor in viziuni transparente, pentru compozitia excelsior a lui Maurice Ravel, Boléro. Totul este un joc de transparente si fluiditate, un elogiu adus corpului si esentei umane.

Schita initiala

Aceasta interpretare de Boléro este conceputa si pusa in scena de prietena lui Tisci si cea care a adus publicului larg performance art-ul, Marina Abramovic. Impreuna cu coreografii belgieni Sidi Larbi Cherkaoui si Damien Jalet, cei trei au pornit de la prima inscenarea pariziana din 1928 a operei Boléro. Abramovic spune pentru NYTimes ca aceasta opera  “este despre emotii – dragoste, ura, gelozie – dar intr-un mod abstract. Dansatorii sunt ca niste atomi, unindu-se pentru a crea noi grupuri, despartindu-se din nou. Nu exista centru.”

Si aceasta emotie se traduce in costumele unisex concepute de Tisci. Rochii lungi si largi, din tulle de culoarea pielii, sunt purtate peste costume mulate, cu tatuaje din dantela, ce descriu si infrumuseteaza oasele corpului.

„Este visul oricarui designer sa creeze costume pentru balet. Am primit multe oferte in trecut de la alte mari teatre sau opera. Dar nu m-am simtit pregatit. Cand a venit propunerea aceasta, am simtit ca era momentul sa zic da pentru multe motive”, a spus Tisci pentru Harper’s BAZAAR. „Boléro este numai despre intensitate! Muzica are o rezonanta atat de intensa, am vrut ca dansatorii sa se simta aproape goi. Costumele exprima doua dintre laturile mele: sumbra si romantica. [Dansatorii] pierd cateva straturi in timpul dansului precum in ciclul vietii animalelor sau florile care-si pierd petalele. Devin aceste schelete miscatoare, puternice si fragile in acelasi timp. ”

Combinatia dintre viziunea artistica a lui Riccardo Tisci si sinceritatea emotionanta a Marinei Abramovic transpun dansatorii si publicul intr-o poveste fantastica.

Productia este intepretata in cadul Operei Nationale din Paris pana pe 3 iunie.

(foto: Maison Chaplin)

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here