ScandiKitchen

0
scena cuisine in Helsinki

Scena cuisine finlandeza, cu a sa abordare autentica, centrata pe produse locale, l-a cucerit rapid pe DAVID MAGUET si s-a transformat intr-o sursa de inspiratie.

Am avut mereu o pasiune pentru tarile nordice si pentru Finlanda in particular, mai ales datorita accentului pe care il pun pe design. Am inceput sa merg acolo in 2004, am lucrat pentru Institutul Francez local o vreme, iar acum calatoresc la Helsinki o data sau de doua ori pe an. Am cativa prieteni buni acolo si e mereu o placere sa ii vizitez.

Daca vorbim despre scena culinara din Finlanda, ne referim, de fapt, la Helsinki, pentru ca orasul concentreaza mai mult de jumatate din populatia tarii. Cu cateva zile inainte sa plec spre nord, vorbesc cu un prieten de acolo si facem o lista de locuri pe care vreau sa le incerc si de locuri pe care le-a descoperit el si i-au placut. La fiecare sase luni, apar cel putin 5-10 locuri noi de experimentat. Ce ma impresioneaza cel mai mult este ca acum zece ani nu exista aproape nimic in Helsinki, iar cele cateva restaurante erau plictisitoare si foarte scumpe. In ultimii cinci ani, industria e infloritoare si foarte creativa. De ce? Pentru ca orasul a devenit tot mai cosmopolit, oamenii – ca peste tot in Europa – sunt mai atenti la ce mananca si de unde vin produsele, iar legea a devenit mai flexibila si le permite restaurantelor sa reduca din costuri.

Imagine din Helsinki

As defini bucataria finlandeza drept una autentica si simpla, centrata pe produse. Ingredientul principal e cel mai important. Intr-o tara in care pamantul e inghetat jumatate din an, finlandezii stiu sa isi respecte produsele. Unele dintre ingredientele pe care ei le folosesc mult in bucatarie sunt carnea de ren, pestele alb, galbiorii, afinele si merisorul, cloudberry (fructele murului pitic), care sunt specifice zonei, fulgii de ovaz, lemnul dulce. Cateva feluri de mancare si bauturi pe care probabil nu le veti gasi nicaieri altundeva si care imi plac mult sunt placintele kareliene – coapte dintr-un aluat subtire de secara si umplute cu orez, painea prajita cu galbiori, supa de somon, supa de mazare servita in fiecare joi, friptura de ren, carnatii negri din Tampere, flamed fish, iaurtul fermentat cu gem de cloudberry, surprinzatoarea inghetata din lemn dulce, placinta cu afine, sucurile proaspete din fructe de padure, votca de lemn dulce … Trebuie sa spun ca apreciez mancarea finlandeza si mai mult in sezonul rece. Dupa doua ore de stat in sauna nu e nimic mai bun decat o votca locala si o portie de black sausages langa focul din semineu!

Cum in Bucuresti imi lipseste pestele, intotdeauna aduc cu mine din Helsinki somon sau peste alb pregatit in stil traditional finlandez (flamed fish) si salmiakki (dulciuri cu lemn dulce sarat) – dau dependenta! Iar daca ar fi sa recomand un fel de mancare pe care trebuie neaparat sa il incercati in Finlanda, ar fi siika, un peste absolut delicios.

Cand vine vorba despre inspiratie culinara din Finlanda, restaurantele Grön si Werner au confirmat alegerea pe care eu si partenerul meu, Razvan Crisan, am facut-o cand am schimbat conceptul restaurantului nostru, Kane – de la abordarea fusion l-am transformat in bistro cu mancare de sezon, bazata numai pe produse locale. E extraordinar sa cunosti producatorii locali si sa reduci distanta dintre productie si farfurie. De aceea am angajat un tanar si talentat chef, Alex Iacob, care cunoaste bine produsele locale si producatorii romani.

Experiente culinare in Helsinki

flamed fish

Cea mai buna carne si salate locale: Ravintola Werner – incercati pestele alb la gratar, cu andive, ridichi si pesto cu seminte de floarea-soarelui.

Cea mai buna mancare fusion: Holiday Bar, pentru inghetata din lemn dulce.

Cele mai bune produse locale: Restaurant Grön – alegeti ciupercile de padure gatite cu smantana, muguri de brad si merisor.

Cea mai buna mancare de inspiratie hawaiiana: Hoku, pentru somon teriyaki servit cu orez, salata de cartofi si legume murate.

Cea mai buna sauna: Löyly – relaxati-va in sauna incalzita cu lemne, sariti in apa racoroasa a Marii Baltice, iar apoi savurati un carnat (makkara) langa semineu.

David Maguet este coproprietar al cafenelei M60 si al restaurantului Kane.

Articol aparut in numarul de noiembrie al revistei Harper’s BAZAAR Romania.

Cititi si: “City break cu stil la Lisabona si escala spre cele mai frumoase destinatii din 2017”!

Foto: Guliver/iStock

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here