Sosuri clasice italieneşti pentru paste: Cum obţii cel mai delicios sos

0
sosuri paste

Pastele vor rămâne întotdeauna o emblemă a bucătăriei italiene. Și cum pastele sunt servite adesea cu sosuri italiene, ne-am gândit să dedicăm articolul de astăzi sosurilor clasice italienești, fără de care pastele nu ar avea nici pe departe aceleași arome. 

Sosurile italienești au o istorie bogată și datează încă din perioada Romei Antice. Cea mai simplă rețetă de sos pentru paste este sosul clasic de roșii, însă există o mulțime de alte sosuri delicioase pe care trebuie să le guști cel puțin o dată. Dintre acestea, le-am selectat pentru voi pe cele mai populare dintre ele: sosul Bolognese, sosul Puttanesca și deliciosul sos Pesto. Hai să vedem cum obții cel mai delicios sos italienesc pentru paste! 

Sos Bolognese 

Așa cum se întâmplă cu majoritatea sosurilor pentru paste, există multe rețete de sosuri tradiționale din regiunea lor. Așa se întâmplă și în cazul sosului italienesc Bolognese, tradițional din Bologna, Italia. Să vedem cum obții cel mai delicios sos Bolognese! 

Ingrediente pentru sos Bolognese 

  • 1 kg de carne de vită tocată
  • 1 kg de roșii pasate
  • 2 morcovi
  • 2 cepe
  • 3 căței de usturoi
  • 3-4 linguri de ulei 
  • 2 foi de dafin
  • 2 linguri de pastă de roșii
  • Cimbru
  • Rozmarin
  • Ierburi mediteraneene 
  • Sare
  • Piper

Mod de preparare pentru sos Bolognese 

Pe început, mărunțește ceapa, morcovii și usturoiul într-un robot de bucătărie. Ia apoi o tigaie din granit și călește legumele mărunțite în uleiul încins, asezonându-le cu sare. Când legumele sunt moi, adaugă în tigaie foile de dafin, rozmarinul și cimbrul, apoi amestecă bine ingredientele. Asezonează amestecul cu ierburile mediteraneene și puțin piper, apoi adaugă în tigaie și carnea tocată de vită. Călește bine și carnea de vită, până începe să-și schimbe culoarea. 

Când carnea s-a călit, adaugă pasta de roșii și roșiile pasate, încorporându-le ușor cu o spatulă. Toarnă apoi peste sosul din tigaie aproximativ 2 căni de apă și amestecă bine. Asezonează cu sare și lasă apoi sosul Bolognese să fiarbă pentru o oră, la foc mic. La final, oprește focul și strecoară sosul italienesc de ierburile aromatice folosite. Servește acest delicios sos Bolognese în paste sau lasagna! 

Sos Puttanesca 

Un alt sos italian popular este și sosul Puttanesca, un sos aromat și ușor picant. Există o mulțime de tipuri de paste și preparate din pește ce folosesc acest sos pentru un plus de aromă, așa că hai să vedem cum poți găti cel mai delicios sos Puttanesca! 

Ingrediente pentru sos Puttanesca

  • 1 ceapă
  • 1 cutie de anșoa 
  • 1 vârf de cuțit de ardei iute
  • Sare și piper, după gust
  • Ulei de măsline
  • 4 căței de usturoi 
  • 1 conservă de sos de roșii
  • 2 lingurițe de capere
  • ½ ceașcă de măsline negre
  • Oregano
  • Pătrunjel
  • Parmezan ras

Mod de preparare pentru sos Puttanesca

Pentru început, toacă mărunt ceapa și mărunțește usturoiul. Rupe apoi anșoa în bucăți mici. Când ingredientele sunt pregătite, prăjește într-o tigaie cu ulei de măsline încins ceapa și bucățelele de anșoa, asezonate cu ardei iute, sare și piper. Când ceapa devine translucidă, iar anșoa se dezintegrează, adaugă în tigaie și usturoiul mărunțit și mai gătește sosul pentru încă 2 minute. 

Adaugă apoi sosul de roșii, caperele și măslinele, redu flacăra aragazului și fierbe sosul Puttanesca fără capac pentru circa 10 minute. La final, presară pe deasupra oregano, pătrunjel și parmezan ras, apoi servește o porție delicioasă de paste Puttanesca! 

Sos Pesto 

Un alt sos din plante originare din Italia este și deliciosul sos Pesto. În mod clasic, acesta este preparat cu busuioc, pătrunjel, usturoi, muguri de pin, ulei de măsline și parmezan. Există, însă, numeroase variații ale acestui sos. Să vedem cum obții cel mai delicios sos Pesto! 

Ingrediente pentru sos Pesto 

  • 3-4 buchete de busuioc 
  • 30 g de muguri de pin
  • 50 g de parmezan ras
  • 30 g de brânză Pecorino rasă
  • 1-2 căței de usturoi 
  • 10 g de sare grunjoasă
  • 50 ml de ulei de măsline 

Mod de preparare pentru sos Pesto 

Înainte de a începe prepararea sosului Pesto, asigură-te că ai la îndemână un mojar cu pistil și că vei realiza rapid rețeta, pentru ca ingredientele să nu oxideze. Spală bine frunzele de busuioc și usucă-le prin tapetare. Zdrobește apoi mugurii de pin și cățeii de usturoi în mojar, până aceștia devin pastă. Adaugă apoi în mojar sarea, alături de frunzele de busuioc și amestecă până când obții o pastă omogenă. 

Pune apoi peste pasta obținută parmezanul ras și brânza Pecorino, apoi încorporează-le bine în paste. Adaugă, la final, uleiul de măsline, încorporându-l ușor în amestec. Sosul Pesto este gata să fie servit alături de porția preferată de paste! 

Sperăm că te-am inspirat să prepari și tu cele mai delicioase sosuri clasice italienești pentru paste și că vei obține cele mai delicioase rețete!

 

Sursă: Digital Workforce

Sursă foto: Shutterstock

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here