Splendoare in 3D cu Iris van Herpen

0

Prima retrospectiva solo a colectiilor designerului danez Iris van Herpen s-a deschis in cadrul Cité internationale de la dentelle et de la mode, din Calais. Puteti descoperi creatiile ei sculpturale si futuriste pana pe 31 decembrie.

La doar 29 de ani, Iris van Herpen s-a facut remarcata prin abordarea sa personala a couture-ului, strans legata de tehnici sculpturale. Daneza creeaza piese poetice ce imbina tehnici din timpuri stravechi cu cele de ultima ora. Jocul de volume, transparente si taieturi asaza creatiile ei intre haute couture si arta contemporana.

Piesele experimentale elaborate din materiale inovatoare si prin tehnologie de ultima ora sunt expuse intr-un spatiu larg si minimalist, pentru a le lasa sa vorbeasca de la sine. In total, 30 de creatii sunt adunate sub acelasi acoperis, cuprinzand piese din colectia Chemical Crows à Micro din toamna-iarna 2008 pana la colectia primavara-vara 2012. Pentru a le arata in adevarata lor splendoare, rochiile sunt insotite de o proiectie video ce prezinta elemente din creatia lor si piesele in miscare.

„Prin munca mea intentionez sa demonstrez ca moda poate adauga valoare lumii, poate fi atemporala si inceputul ei este mai important decat consumul ei. A purta haine creeaza o forma de auto-exprimare palpitanta si imperativa. ”

Dintre colaborarile ei multiple si multi-disciplinare le remarcam pe cele cu Björk, regizorul Zach Gold, designerul grafic Tara Dougans, palarierii Stephen Jones si Irene Bussemaker, dansatoarea si coregrafa Nanine Linning si arhitectul Philip Beesley. Este prezenta si o variatie a rochiei ce imita miscarea apei, dupa care a lucrat la Project Splash cu Daphne Guinness si Nick Knight.

Tanara creatoarea a studiat in cadrul ArtEZ, Institutul de Arte Arnhem, si l-a avut ca mentor pe Alexander McQueen. Dupa ce a defilat pe podiumurile pariziene a fost invitata de prestigioasa Chambre syndicale de la Haute Couture in cadrul saptamanii oficiale a haute couture-ului.

Expozitia este cu acces liber si face parte din proiectul European CRYSALIS dedicat inovatiei textile.

(foto: Iris van Herpen)

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here