Splendori mediteraneene – Insula Capri (5)

0
Vedere panoramică de pe Via Krupp spre Marina Piccola. Vapoare și iahturi ancorate în apele albastre și clare ale Mării Tireniene.

Sofisticată, cu peisaje care taie respirația și frecventată dintotdeauna de elite, încă din Antichitate, de la împărați romani, până la celebrități din lumea culturală, magnați și politicieni din zilele noastre, Insula Capri face parte din categoria „to see once in a timelife”.

CAPRI

Clima blândă și vegetația luxuriană fac din Capri una dintre cele mai fermecătoare insule din Mediterana. Situată în Golful Napoli, aproape de Peninsula Sorrento, e un loc perfect pentru petrecerea vacanțelor de lux și a reprezentat refugiul favorit al multor scriitori și artiști care au găsit aici liniște și inspirație de-a lungul vremii. Nimic nu-i tulbură calmul, viața are alt ritm, „la dolce vita” pare a fi laitmotivul în cele două așezări cochete ale sale, Capri și Anacapri. Primul, orașul fashionable al insulei, e considerat „capital of chic” – în piața sa principală, La Piazzetta, și de-a lungul străduțelor întortocheate, cu vederi panoramice, se găsesc numeroase boutique-uri de designer –, iar împătimiții modei vin aici pentru a vedea și a fi văzuți.

La Piazzetta (Piazza Umberto I) cu Biserica Sf. Ștefan în orașul vechi Capri.
La Piazzetta, văzută de pe mare.
Stăduță cu boutique-uri în Capri.

Două porturi flanchează orașul Capri – pe coasta de nord, Marina Grande, și pe cea de sud, Marina Piccola, în care ancorează iahturi de lux și ambarcațiuni cu vele.

Marina Grande – vedere panoramică.
Marina Grande.
Vedere panoramică a plajei și a hotelurilor din Marina Piccola.

Anacapri, aflat mai sus, pe coastele lui Monte Solaro, unul dintre cele două masive calcaroase care domină insula, e mai puțin asaltat de turiști și mai aproape de natura virgină spectaculoasă.

Telescaunul din Anacapri pe Monte Solaro.

Via Migliara, ce pleacă din centrul orășelului Anacapri, se parcurge pe jos în 40 de minute, și dezvăluie priveliști de vis asupra apelor turcoaz ale mării și a farului de la Punta Carena.

Farul de la Punta Carena.

Plaja cea mai căutată este cea de la Marina Piccola, dar pe țărmurile dantelete mai puteți descoperi și altele, izolate, în timpul unei plimbări cu barca.

ATRACȚII TURISTICE:

Grotta Azzura, cea mai faimoasă dintre obiectivele de vizitat în Capri, este o peșteră marină în care lumina refractată de apă produce o culoare albastru-neon. Nu ratați un tur pe mare al insulei, în care se fac opriri și la Grotta Bianca, Grotta Verde și spectaculosul Arco Naturale.

Grotta Azzurra.
Grotta Bianca și Grotta Meravigliosa.
Grotta Verde.
Arco Naturale, în formă de elefant, de pe calea de coastă din Capri, reprezintă rămășițele din calcar ale unei grote prăbușite, datând din Paleolitic.

Faraglioni, cele trei stânci faimoase din calcar care se ivesc din mare, pe coasta sudică, se pot admira cel mai bine de pe Via Tragara, foarte aproape de hotelul Punta Tragara.

Panoramă cu stâncile Faraglioni.

Pe aceeași Via Tragara, veți descoperi unele dintre cele mai celebre vile de pe insulă: Villa Lo Studio, reședința poetului chilian Pablo Neruda în 1952, în timpul exilului său în Italia, și Villa Discopoli, unde a locuit poetul Rainer Maria Rilke în 1907 și 1908. Villa San Michele, între Capri și Anacapri, a fost construită de scriitorul suedez Axel Munthe pe ruinele vilei împăratului roman Tiberius, care și-a petrecut aici ultimii ani din viață. Din grădinile sale se deschid priveliști spre orașul Capri și Marina Grande. Iubitor al naturii și al animalelor, Munthe a cumpărat partea de sus a lui Monte Solaro pentru a ocroti păsările migratoare, în prezent această oază naturală fiind protejată de Bird Observatory din Capri.

Grădinile din Villa San Michele.
Logia cu statui din Villa San Michele.
Capela San Michele.

Via Krupp, săpată în stâncă după planurile fiului magnatului german al oțelului, Friedrich Krupp, o capodoperă de inginerie, leagă grădinile lui Augustus de Marina Piccola, cu vederi uimitoare asupra mării și a stâncilor Faraglioni.

Via Krupp.

Casa Rossa, o clădire din centrul Anacapri care găzduiește un muzeu cu artefacte rare din întreaga lume, colecționate de colonelul american John Clay MacKowen, stabilit în insulă în 1870.

Casa Rossa

UNDE SĂ STAȚI:

Pentru un sejur perfect, alegeți un hotel de lux, cu ospitalitate mediteraneană tradițională, situat într-un peisaj de poveste.

Hotel Punta Tragara Unul dintre cele mai exclusiviste hoteluri din lume, Punta Tragara din Capri pare sculptat în stâncă, dominând Golful Marina Piccola și stâncile Faraglioni, spre care oferă priveliști magnifice.

A fost proiectat de celebrul arhitect Le Corbusier, în perfectă armonie cu peisajul natural al insulei. Apartamentele și camerele sale, unele mobilate cu antichități, sunt dotate cu tot confortul modern și emană eleganță italiană.

Veți uita de stresul cotidian alegând fie relaxarea în centrul wellness, cu masaje și tratamente corporale și faciale asigurate de specialiști cu experiență, fie lenevind pur și simplu în șezlonguri pe marginea celor două piscine din superbele grădini subtropicale terasate, admirând superbul peisaj marin cu stâncile Faraglioni ce țâșnesc din mare chiar în dreptul hotelului.

Puteți savura delicii mediteraneene, napolitane sau specifice bucătăriei din insulă în restaurantele Le Monzù, din hotel, și Mammà, pe Via Serafina Madre nr. 6, conduse de chef Lionetti și, respectiv, de chef Salvatore La Ragione – cel din urmă având o stea Michelin din 2015. Dress code smart casual impus!

Restaurantul Le Monzù.
Reastaurantul Mammà.
Monzù – Gin Club & American Bar, pe marginea piscinei.

  De la 1.125 Euro/cameră/noapte; hoteltragara.com

Foto: istockphoto.com; 123rf.com; hoteltragara.com

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here