Splendori mediteraneene – Insula Lipari (2)

Cele mai frumoase insule din Mediterana, într-un top 5 alcătuit de BAZAAR. Cea de-a doua pe listă, Lipari, este cea mai mare din grupul Insulelor Eoliene de lângă Sicilia.

0
Stânci vulcanice din piatră ponce pe coasta insulei Lipari

Cea de-a doua insulă de pe lista BAZAAR, Lipari, este cea mai mare din grupul Insulelor Eoliene de lângă Sicilia.

LIPARI

Una dintre cele șapte bijuterii ale Arhipelagului Eolian – care face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO –, Lipari este situată în partea de nord a Siciliei și, la fel ca și vecinele sale, insulele Alicudi, Filicudi, Salina, Vulcano, Panarea și Stromboli, are origini vulcanice. Aici veți găsi peisaje unice – dominate de contrastul dintre verdele vegetației, albul pietrei ponce și negrul obsidianului –, golfuri cu ape turcoaz, incredibil de limpezi și curate, ideale pentru scufundări și snorkeling, în care ancorează iahturi și șalupe de lux, peșteri adânci săpate în țărmuri, dar și o mulțime de dovezi arheologice care atestă succesiunea diferitelor civilizații.

Vedere panoramică a orașului Lipari, dominat de castelul-fortăreață, care apără portul încă din perioada medievală

Un tur al insulei, pe drumul de 26 de km ce urmărește coasta, cu mașina, cu bicicleta sau călare pe un măgăruș, e un prilej de a-i descoperi comorile. Orașul Lipari, cel mai mare și mai plin de viață oraș din arhipelag, are o atmosferă pitorească și respiră istorie la tot pasul, de la străduțele medievale înguste până la castelul ce domină cele două porturi, Marina Corta și Marina Lunga. Foarte aproape, spre nord, veți descoperi un sat liniștit la malul mării, Canneto, cu o plajă cu nisip din particule de piatră ponce, cunoscută ca White Beach. Papesca, Acquacalda și Porticello sunt alte plaje frecventate de cei care preferă liniștea și relaxarea deplină.

Clădiri colorate pe străduțele înguste din Lipari
White Beach din Canneto
Promenada din Marina Corta, de unde turiștii pot închiria echipamente de scuba diving. Locul abundă de magazine de suvenire, cafenele, baruri și restaurante cu meniuri pescărești
Biserica Sufletele Purgatoriului, din Marina Corta
În Marina Corta se pot închiria bărci și șalupe cu care se fac tururi ale insulei sau croaziere în arhipelag
Iahturi din toată lumea, oprite într-un golf cu ape limpezi, în dreptul unei mine de piatră ponce părăsite
Vedere de pe Lipari spre Insula Vulcano

CE SĂ VEDEȚI:  

În capitala Lipari, vizitați castelul-fortăreață de secol XVI, construit pe ruinele unei acropole grecești, și Muzeul de Arheologie, unul dintre cele mai spectaculoase din Europa, cu artefacte descoperite pe toate Insulele Eoliene, începând din Neolitic și Epoca Bronzului până în epoca clasică, inclusiv cea mai completă colecție de măști de teatru grecești din lume. Central, domină Catedrala dedicată Sf. Bartolomeu, patronul arhipelagului, cu superbe fresce și candelabre medievale.

Catedrala Sf. Bartolomeu
Fresce cu scene biblice pe bolta Catedralei Sf. Bartolomeu
Amfiteatru grec foarte bine conservat, în centrul vechi al capitalei Lipari

Minele de caolin din apropierea sătucului Quattropani, izvoarele termale de la Terme di San Calogero și fumarolele din partea de vest a insulei, dovezi ale activității vulcanice, atrag prin raritatea lor. 

UNDE SĂ STAȚI

Pentru un sejur perfect, alegeți un hotel de lux, cu o priveliște de neuitat.

Hotel Carasco

Hotel Carasco Cu o locație perfectă, chiar pe marginea unei stânci de unde se pot admira priveliști superbe asupra golfului, dar și spre cetate, acest splendid hotel e unul dintre cele mai vechi și mai iubite din Lipari. Are propriul său debarcader, o plajă privată și o piscină cu apă de mare. Arcade, coloane și scări aduc un omagiu tradiției arhitectonice a insulei, de asemenea și gastronomia, bazată pe ingrediente locale. Zona de wellness oferă tratamente de înfrumusețare, masaj de relaxare sau ședințe de yoga la răsărit sau la apus.

Piscina cu apă de mare a hotelului

De la 118 Euro/cam./noapte, cu mic dejun; carasco.org

Foto: 123rf.com; istockphoto.com; carasco.org

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here