Sport la orice varsta: mai bine mai tarziu decat niciodata

0
sport la orice varsta

A devenit de netagaduit faptul ca miscarea constanta are o gama larga de beneficii, mai ales pentru cei ce se tin de ea pe tot parcursul vietii. Insa este vreodata prea tarziu sa te apuci de sport?

Majoritatea studiilor nu au fost facute pentru a raspunde la aceasta intrebare, din moment ce majoritatea cercetarilor inregistreaza activitatea fizica a unor oameni doar la un anumit moment din viata: in copilarie, tinerete sau mai tarziu. Insa Pedro Saint-Maurice si colegii sai de la National Cancer Institute of the National Institutes of Health (NIH) au dorit sa afle daca beneficiile miscarii sunt diferite intre cineva care a facut sport toata viata si cineva care, ca multi dintre noi, a facut pauze si a facut activitatii fizice doar cateodata.

Intr-un studiu publicat in JAMA Network Open, cercetatorii au intrebat aproximativ 315,000 de adulti din Statele Unite, cu varstele cuprinse intre 50 si 71 ani, despre activitatea lor fizica in 4 momente diferite ale vietii: cand aveau 15-18 ani, 19-29 ani, 35-39 ani si 40-61 ani.

Cei care au afirmat ca au facut sport intre 2 si 8 ore pe saptamana in fiecare dintre cele 4 perioade au prezentat risc mai scazut de deces, datorat oricaror cauze, cu intre 29% si 36% mai mic fata de cei care au facut foarte rar sau deloc miscare in aceleasi intervale. De asemenea, acestia si-au scazut si riscul unui deces survenit din cauza unor complicatii cardiace cu 42% sau datorat cancerului cu 14%. Practic, cu cat au facut mai multa miscare, cu atat a scazut riscul de deces din cauze naturale.

Avand in vedere toate beneficiile deja cunoscute ale sportului, datele de mai sus nu vin ca o noutate

Insa Saint-Maurice a fost surprins cand s-a uitat pe datele oamenilor care nu au avut o viata activa sportiv cand erau tineri, insa care au crescut considerabil nivelul de miscare dupa 40 ani. Si acestia au prezentat o scaderea a riscurilor asociate unui deces timpuriu, asemenea celor care au facut sport constant toata viata. Datele au fost asemanatoare si in ceea ce priveste bolile cardiace sau cancerul.

In acest caz, ne-am putea intreba de ce sa mai facem constant miscare? Mai exista si alte beneficii ale sportului, atat psihice cat si fizice, spun expertii. Daca ne formam un obicei in a face sport cand suntem tineri este mai usor sa pastram acest obicei pe masura ce inaintam in varsta. Cel mai important mesaj, spune Saint-Maurice, este ca rezultate sugereaza ca nu conteaza atat de mult cand ne apucam sa facem miscare.

Chiar daca ne apucam de sport mai tarziu, exista beneficii

“Este bine sa mentinem o viata activa tot timpul si indiferent de varsta”, afirma Saint- Maurice. “Insa este bine de stiut ca chiar daca nu am fost foarte activi in tinerete din punct de vedere fizic, putem beneficia de pe urma miscarii si daca ne apucam de sport dupa 40 sau chiar 50 de ani, din ce am observat in studiul nostru.”

Este de asemenea important sa observam ca participantii la studiu au raportat obiceiurile lor in a face sport de acum cateva decade, deci ar putea fi si cateva greseli de rememorare. De asemenea studiul nu a intrebat ce tip de sport au efectuat acestia. Majoritatea celor care au declarat ca au fost activi au facut cele 150 minute de miscare recomandate de stat pe saptamana. Asta face studiul sa arate si ca putem beneficia de pe urma miscarii chiar daca o facem in calupuri mici.

Foto: Guliver/Getty Images

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here