Cautatorii de comori: Stefan Cosma, ECLECTICÓ STUDIO

0
O viata la moda - Stefan Cosma Eclectico Studio
Stefan Cosma, fotografiat langa o canapea Giovanni Offredi for Saporiti. Dreapta: canapea Lido, semnata Michele Da Lucchi for Memphis Milano. In fundal: paravan Bagatelle, de Dan Friedman.

Descoperiti trei destinatii cu piese retro sau reconditionate, atent curatoriate. Primul capitol ii este dedicat lui Stefan Cosma!

„Sa gasesti mobilier vintage nu este foarte greu”, spune Stefan Cosma. „Sa gasesti insa anumite raritati, sa reusesti sa combini piese variate intr-o selectie coerenta si sa conturezi o anumita imagine galeriei, care sa-ti permita sa fii pozitionat cvasi de la egal la egal cu galerii similare din Paris sau Londra, nu mai este chiar asa simplu.” Insa, la Eclecticó Studio, Stefan a reusit sa dezvolte o viziune definita de unicitate, un spatiu cameleonic care combina piese de decor si lucrari de arta – cum altfel? – eclectice. Anul trecut a marcat, pe langa participarea pentru prima data la doua prestigioase targuri internationale de la Bruxelles si Paris, si includerea in lista de clienti a designerului Natacha Ramsay-Levi de la Chloé, care a achizitionat de la Eclecticó o masuta creata de Ettore Sottsass.

Inainte de a pune bazele galeriei in 2013, Stefan a avut un wine bar unde tot decorul era de vanzare. „A fost o experienta din care am avut foarte multe de invatat, lucru care m-a ajutat sa nu repet anumite greseli cand am pornit la drum cu Eclecticó Studio”, spune el. Pasiunea lui pentru design este insa mai veche, din adolescenta, cand ii placea sa cutreiere targurile de vechituri. Iar la Paris, unde a stat doi ani, mergea „in fiecare weekend in Marché Paul Bert, probabil cel mai mare targ de antichitati din Europa, un loc absolut fabulos, unde sunt grupate sute de galerii de design”. De altfel, de aproape doi ani, toate piesele de la Eclecticó sunt aduse exclusiv din diferite tari europene, in principal Germania, Franta si Italia, iar majoritatea clientilor Eclecticó sunt din afara tarii si cumpara online, direct de pe site sau de pe platforme specializate.

Cand vine vorba despre criteriile dupa care selecteaza piesele prezente in galerie, Stefan spune ca se bazeaza mult pe instinct si flerul pe care l-a dobandit in timp. „Sunt atras vizual de extreme: ori un design foarte precis sau minimalist, ori ceva extrem de complex si elaborat. Am fost mereu fascinat de piese sculpturale, atipice, poate chiar bizare la prima vedere. La inceputuri, am comercializat foarte mult design scandinav, am avut apoi o perioada in care am avut o pasiune pentru litere volumetrice si grafica romaneasca, iar acum focusul meu este indreptat spre designul postmodern, in mare parte italian, piese create intre sfarsitul anilor ’70 si inceputul anilor ’90.” Piesa lui preferata in acest moment? „Cu siguranta, paravanul Bagatelle, creat in 1992 de artistul american Dan Friedman. Cred ca este cea mai frumoasa si valoroasa piesa de design pe care am avut-o vreodata in showroom. Ultimul paravan de acest tip s-a vandut in 2006 la casa de licitatie Christie’s, iar in prezent acesta este singurul disponibil pe piata. Imi plac foarte mult parcursul creativ avut de Dan Friedman si faptul ca aceasta piesa se afla la intersectia dintre arta si design, zona de suprapunere care ma intereseaza din ce in ce mai mult.”

Articol aparut in numarul de martie al revistei Harper’s BAZAAR Romania.

Cititi si: “BAZAAR Goes Out”!

Fotografii de Oltin Dogaru; Makeup: Adina Vlad; Hairstyling: Diana Duinea/Salon Tribute; Styling: Veronica Nojac

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here